ACTUALITATERevista Presei pentru o agendă națională: 9 aprilie

Revista Presei pentru o agendă națională: 9 aprilie

NAȚIONAL

 1. Actualități pe marginea subiectului pandemic:
 • Deși Agenția Europeană a Medicamentului a confirmat legătura dintre tromboze și serul AstraZeneca, Valeriu Gheorghiță, omul care coordonează campania de vaccinare din România a declarat că AstraZeneca nu va fi retras în România. Mai mult decât atât, acesta va fi administrat necondiționat de vârstă. Sursa.
 • Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor, vrea să-i judece pe cei peste 70 de doctori care critică printr-un apel național „starea de teroare” instaurată de politicieni pentru „o viroză care are morbiditate și mortalitate asemănătoare gripei sezoniere”. Coriu îi amenință pe cei peste 70 de medici înainte chiar de a fi „cercetați” și „judecați”, că ar putea să li se ridice inclusiv dreptul de a profesa. Trebuie spus însă faptul că Daniel Coriu se află de ani de zile pe lista sponsorizaților de către companiile farmaceutice internaționale, inclusiv a celor care produc vaccinuri și le comercializează în România. Sursa.
 • Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a negat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, informația potrivit căreia este interzisă prin lege îmbrăcarea persoanelor decedate, infectate anterior cu Covid, precizând că de vină sunt cei care nu i-au îmbrăcat pe morți [1]. La scurt timp a revenit asupra declarației spunând că „a preluat o informație greșită și a insistat asupra ei. Sursa 1, Sursa 2.
 • Guvernul a aprobat prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile, începând cu data de 13 aprilie. Sursa.
 • Pentru cei care vor participa la slujba de Paște, circulația pe timpul nopții va fi permisă până la ora 5:00, iar magazinele vor rămâne deschise până la ora 20.00 vineri înainte de Paște. Sursa.
 1. Dosarul infrastructurii românești:
 • În contextul în care doar ce a fost inaugurată linia de tren dintre Gara de Nord și aeroportul Otopeni, se plănuiește o altă nouă linie de tren spre Otopeni care ar putea costa un miliard de euro. Sursa.
 • Nicolae Noica, actual director general la Bibliotecii Academiei Române și fost ministru al Lucrărilor Publice, a afirmat că România avea încă din perioada interbelică, respectiv din anul 1938, un plan al autostrăzilor, realizat de către inginerul Mihail Manoilescu. Mihail Manoilescu, a fost condamnat de comuniști în 1951 la 15 ani de temniță grea și 10 ani de degradare civică, deși murise în închisoarea Sighet cu un an înainte, și odată cu el Planul autostrăzilor României. Sursa.
 • Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat ieri contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pentru cei circa 100 de km din „Autostrada Unirii” A8 de la Tg Neamț la Iași și mai departe până la UngheniSursa.
 1. Pe fondul poluării intense din țara noastră, deșeurile europenilor sosesc în continuare în porturile din România. 50 de containere pline cu deșeuri din Germania au fost descoperite în Portul Agigea. Sursa.
 2. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură poate demara plata subvențiilor pentru motorina aferentă trimestrelor III și IV de anul trecut, plafonul alocat fiind aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial în această seară. Sursa.
 3. Ecaterina Teodoroiu şi Tudor Vladimirescu au fost declaraţi „Eroi ai naţiunii române”, iar 2021 este „Anul Tudor Vladimirescu”, potrivit unei legi promulgate joi de președintele Klaus Iohannis. Sursa.

ROMÂNII MINORITARI DIN ROMÂNIA

 1. Legat de relaxarea restricțiilor cu ocazia Paștelui Ortodox, Prefectura Satu Mare a demonstrat că nu cunoaște religia tuturor românilor din județ, uitând să-i menționeze și pe românii greco-catolici. Situația apare în contextul în care în recensăminte românii greco-catolici sunt asimilați ca fiind „unguri”, catolici. Istoria ne arată că în realitate, trecerea de la ortodocși la greco-catolici a românilor transilvăneni, s-a realizat tocmai pentru a scăpa de prigoana maghiaro-catolică. Sursa.
 2. Sâmbătă, 10 aprilie, de la ora 11:00, va avea loc vernisajul expoziției foto și prezentarea de meșteșuguri tradiționale ale comunității rome „Jăraticul sufletului…” la Galeria de Artă a Județului Harghita. Ne întrebăm totuși, pe când o inițiativă asemănătoare și pentru comunitatea românească? Sursa.

MINORITĂȚI ETNICE

 1. Senatorul Claudiu Târziu, co-președintele Alianței pentru Unificarea Românilor (AUR), a declarat miercuri într-o conferință de presă că politica națională a Ungariei în privința apărării minorităților maghiare din afară este exemplară și îndeamnă partidul său să formeze o alianță cu Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) pentru protecția românilor și a maghiarilor din Ucraina [1], în pofida atacurilor de la Budapesta care orchestrează scoaterea AUR în afara legii [2]. Sursa 1, Sursa 2.
 2. Liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand, declară faptul că nu s-a discutat niciodată despre o alianță cu AUR, considerând că această propunere este una „neserioasă”, deoarece nu se poate avea o atitudine pro-minoritari în afara granițelor şi un discurs anti-minoritar în interiorul țării. Sursa.
 3. 8 aprilie – Ziua internațională a romilor. Iniţiativa privind marcarea Zilei Internaţionale a Romilor a apărut în 1971, cu prilejul primului Congres internațional al romilor de pretutindeni, care a avut loc la Londra. Data de 8 aprilie a fost marcată începând cu anul 1990. Sursa.
 4. Alte metode de a ocoli legislația românească: un grup de tineri de la Centrul de Voluntariat din Saschiz (din comuna cu același nume, județul Mureș), a inițiat proiectul „Saschiz – finding the way back to the roots” şi a accesat o finanțare prin Corpul European de Solidaritate al Comisiei Europene, dorind astfel să pună în valoare vechile denumiri săsești ale străzilor din comună. Sursa.

DIASPORA

 1. Ministerul Muncii și Protecției Sociale este mai degrabă doar unul al muncii în cadrul spațiului economic european, căci ideea de protecție socială s-a pierdut cel puțin de la cazul românilor plecați la sparanghel în plină pandemie. Ultimul anunț al Ministerului face referire doar la posturile disponibile în cadrul Uniunii Europene, fără a menționa nimic despre posturile libere din România. Sursa.
 2. Cu prilejul vizitei oficiale efectuate la Roma, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat miercuri, 7 aprilie, la o ceremonie de decorare în cadrul căreia a înmânat distincțiile conferite de Președintele României, Klaus Iohannis, unor reprezentanți ai Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și Bisericii Adventiste. Sursa.
 3. În Spania, 16 românce obligate să se prostitueze au fost eliberate printr-o acțiune comună a poliției spaniole și a poliției române. Sursă.

COMUNITĂȚI ISTORICE

 1. Geopolitică minoră: deși România sprijină intens Ucraina (în timp ce comunitățile românești sunt asimilate), secretarul de stat pentru apărare al Regatului Unit, Ben Wallace a găzduit o întrevedere a principalilor contribuabili la asistența de securitate din Ucraina (statele membre NATO, Canada, Lituania, Polonia și Regatul Unit) la care România nu a fost invitată. Sursa.
 2. În oraşul Drochia din Republica Moldova continuă lucrările de reabilitare şi extindere a sistemului de aprovizionare cu apă, executate în cadrul unui proiect implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord şi finanţat de Uniunea Europeană. În urma implementării acestui proiect, peste 20 de mii de localnici vor avea acces la apă potabilă. Sursa.
 3. Românii nu vor mai prezenta testul COVID negativ la intrarea în Republica Moldova dar vor completa o fișă epidemiologică pe cont propriu și vor sta în carantină pentru 14 zile. Sursa.

INTERNAȚIONAL

 1. Din capitolul „vaccinarea nu este obligatorie dar este obligatorie”: vaccinarea obligatorie este „necesară într-o societate democratică”, consideră Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), sesizată de părinții unor copii cărora li s-a refuzat înscrierea la grădiniță în Republica Cehă pentru că nu erau vaccinați. Sursa.
 2. Geopolitica Ungariei: după Kazahstan, cucerește Kârgâzstanul. Un fond de dezvoltare ungaro-kârgâz va fi creat cu un capital iniţial de 5 miliarde forinţi (13,9 milioane euro) cu scopul de a permite companiilor ungare să participe la modernizarea Kârgâzstanului în domeniul infrastructurii finanţelor, agriculturii şi sănătăţii, a anunţat, joi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior la o conferinţă de presă organizată la Bişkek, în comun cu omologul său kârgâz. Înainte de conferinţa de presă, şeful diplomaţiei ungare şi partenerii săi kârgâzi au semnat mai multe acorduri, dintre care două cu universităţi kârgâze în vederea lansării predării limbii maghiare şi pentru a înfiinţa un centru cultural ungar la Bişkek. Péter Szijjártó: „483 de studenţi kârgâzi aplicat deja pentru cele 150 de burse în învăţământul superior ungar, care le-au fost oferite anul acesta de guvernul maghiar”. Sursa.
 3. Despre dinamicile din Ucraina:
 • Rusia ar putea interveni, dacă va fi cazul, pentru apărarea insurgenţilor proruşi implicaţi în confruntări militare cu armata ucraineană în regiunile separatiste din estul Ucrainei, avertizează Dmitri Kozak, adjunct al şefului Cancelariei prezidenţiale de la Moscova. Sursa.
 • Statele Unite iau în considerare trimiterea unui efectiv numeros de nave de război în Marea Neagră în următoarele câteva săptămâni, într-o demonstrație de susţinere a Ucrainei pe fondul prezenței militare crescute a Rusiei la graniţa de est a Ucrainei. NATO are acces la Marea Neagră prin intermediul a trei ţări: România, Bulgaria şi Turcia. Sursa.
 • Analistul politic israelian Yakov Kedmi a declarat ieri că sprijinul american pentru Ucraina este doar unul declarativ. Sursa.
 1. Capcanele energiei solare: sacrificarea unor suprafețe foarte mari de pământ. Razele solare dintr-un singur an sunt suficiente pentru a alimenta omenirea cu energie (la ritmul actual de consum), timp de 7.000 de ani. Un nou studiu, parte a proiectului Locomotion finanțat de Uniunea Europeană, estimează că cerințele de teren pentru energie solară sunt departe de a fi neglijabile. În cazul în care jumătate din energia electrică produsă ar proveni de la razele solare, terenurile pentru energie solară ar reprezenta peste 50% din suprafața urbană actuală a UE, peste 85% pentru India și peste 75% în Japonia și Coreea de Sud. Sursa.
 2. Speranţa de viaţă în Uniunea Europeană a scăzut anul trecut pe fondul pandemiei de COVID-19. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în Spania, cu 1,6 ani, urmată de Bulgaria, care a înregistrat o scădere cu 1,5 ani, şi de Lituania, Polonia şi România, pentru care Eurostat a raportat o scădere de 1,4 ani. Sursa.
 3. Acțiune și reacție: ca urmare a faptului că guvernul ungar finanțează programe de încurajare a natalității, Ungaria este țara din UE în care dorința de a avea copii a crescut cel mai mult. Sursa.
 4. California: Sute de deținuți transgender cer transferuri în închisorile pentru femei. Sursa.
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...