marți, ianuarie 14, 2025
ACTUALITATERestricții în spațiul aerian al României lângă granița cu Ucraina. Radu Tudor...

Restricții în spațiul aerian al României lângă granița cu Ucraina. Radu Tudor și un general MAPN dau de înțeles că Armata ar putea trage asupra „țintelor” care se îndreaptă spre teritoriul țării

Jurnalistul Radu Tudor dă de înțeles că decizia MAPN și a Ministerului Transporturilor de a restricționa spațiul aerian al României în nordul Dobrogei, lângă granița de Ucraina, ar putea fi motivată de utilizarea mijloacelor de apărare anti-aeriană împotriva dronelor sau bucăților de dronă care se îndreaptă spre teritoriul național.

Începând cu data de miercuri, 13 septembrie, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii împreună cu Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de responsabili privind managementul spațiului aerian național, au impus restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 m, notează Agerpres.

Notificarea privind suplimentarea restricțiilor de zbor – de tip NOTAM (Notice to Airmen) a fost transmisă pe canalele oficiale de comunicare de către autoritățile aeronautice competente civile și militare.

În aceste zone restricționate nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepția aeronavelor de stat (inclusiv SMURD și aeronavele aflate în situații de urgență).

În opinia lui Radu Tudor, această decizie ar putea avea două rațiuni:

„Evitarea unor incidente militare cu aeronave civile sau militare în zona atacată puternic de invadatorii ruși, de-a lungul brațului Chilia, cauzată de dronele rusești scăpate de sub control și O posibilă utilizare a mijloacelor militare de apărare anti-aeriană de către Armata Română împotriva dronelor sau bucăților de dronă care se îndreaptă spre teritoriul României și care pot crea victime și pagube”.

Interesant este că generalul-locotenent Gheorghiţă Vlad, din conducerea Statului Major General, s-a aflat joi în localitatea tulceană Plauru pentru a vedea modul în care au fost amplasate adăposturile de protecție a populației, dar şi pentru a clarifica unele aspecte în cazul căderii unor drone rusești pe teritoriul românesc.

Același general a declarat unui post de televiziune din Suedia că „În funcție de nivelul amenințării, suntem gata să folosim toată puterea militară pentru a apăra teritoriul românesc”.

Mai mult, el a declarat că Armata Română a trimis 600 de militari și radare în zona din Delta Dunării de la granița cu Ucraina. „Am decis să desfășurăm în jur de 600 de soldați, pentru a întări linia noastră de apărare în partea nordică a Dobrogei. Am desfășurat niște radare, avem apărarea activată și am avut discutii cu partenerii noștri aliați (NATO) pentru a găsi soluții pentru a rezista în fața agresiunii ruse”,

La Plauru au fost instalate niște adăposturi pentru populație.

Totul se întâmplă după ce consilierul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat acum o săptămână că România ar trebui să doboare dronele „pe o anumită rază” de teritoriul național.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. Adică se trage cu o rachetă de cateva zeci de mii de verzișori pe o bucata de plastic. Gândire de militari crescuți în staul. La fel cum a făcut bidonache cu baloanele chinezești de se tăvăleau pe jos de ras americanii. Dar s-au tăvălit pe banii lor. Și nici măcar nu realizează . La noi e simplu. Cotizam fiecare cu 1000 euro lunar la prosperitatea gusatilor din Texas mari producători de arme. Și românii sunt fericiți. Nu realizează de ce s-a umplut tara de droguri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE