ACTUALITATERepublica Moldova | Vizită oficială a Maiei Sandu la Paris. Emmanuel Macron...

Republica Moldova | Vizită oficială a Maiei Sandu la Paris. Emmanuel Macron confirmă „sprijinul de neclintit al Franţei pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional”

Joi, 4 februarie 2021, Maia Sandu a avut o întâlnire oficială cu Președintele Franței, Emmanuel Macron, în cadrul vizitei acesteia la Paris pentru întreprinderi diplomatice. Este pentru prima dată, după 24 de ani, când Președintele Republicii Moldova face o vizită oficială la Palatul Elysee.

Emmanuel Macron şi-a exprimat sprijinul pentru Republica Moldova, îndemnând-o pe Maia Sandu să facă „reforme curajoase” pentru a întări statul de drept. Acesta a confirmat, totodată, „sprijinul de neclintit al Franţei pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional” și și-a oferit sprijinul pentru soluționarea conflictelor din regiunea separatistă transnistreană. Maia Sandu a declarat că parcursul european „este calea cea mai scurtă către democraţie şi prosperitate”.

„Acordul de Asociere [semnat în 2014] ne permite să aducem valorile şi standardele europene la noi acasă pentru a îmbunătăţi nivelul de trai al oamenilor.”, a declarat aceasta conform agerpres.

Maia Sandu a anunţat că Parisul intenționează să includă Republica Moldova pe lista țărilor eligibile pentru asistența Agenției Franceze pentru Dezvoltare. În luna martie, o echipă de experți ai acestei Agenții va veni la Chișinău pentru a explora posibilele domenii de asistență.

„Am solicitat ajutor ca să obținem vaccin, suplimentar la donațiile promise de Guvernul României și cele ce vor veni prin Platforma COVAX. M-am întâlnit cu potențiali investitori francezi, dar și cu reprezentanți ai companiilor care sunt deja prezente pe piața noastră. Am avut discuții sincere despre oportunități, dar și despre problemele majore ale mediului de afaceri din Republica Moldova, despre impedimentele în calea creșterii investițiilor. Îngrijorările investitorilor străini sunt aceleași ca și ale investitorilor autohtoni – neîncrederea în justiția moldovenească și încercările diferitor funcționari ai statului de a estorca bani de la companii”, a declarat Maia Sandu, conform știri.md.

În cadrul întâlnirilor, au fost abordate şi posibilitățile de cooperare directă la nivelul comunităților locale. Francezii au asigurat că vor susține efortul de reformare, modernizare și eurointegrare al Republicii Moldova.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...