OPINIIRegulile unei bătăi de joc sistematice

Regulile unei bătăi de joc sistematice

Masca a devenit un obiect social – nicidecum unul sanitar.

Ca obiect sanitar, masca are un mod de folosință complex și, totodată, punctual. Se poartă anumite intervale de timp și în anumite condiții. Nu oriunde, nu oricum, nu oricât.

Să pretinzi că ai grijă de cineva punând copii de primară (dar orice minor, până la urmă), să le poarte cu orele, aceleași măști, este o pură minciună. Și o bătaie de joc. Asta nu are legătură cu prevenția sau cu actul sanitar, ci cu actul social de a impune și de a se conforma. Strict clinic, masca devine în aceste condiții o practică dubioasă, neverificată, experimentală, periculoasă (atât pentru purtător, cât și pentru celălalt). Argumentul că masca reduce cantitatea de microni de virus este argument in vitro. N-are legătură cu viața reală, cu condițiile efective în care aceasta este purtată.

Bătaia de joc se vede din aceea că regulile sunt aceleași pentru toți și peste tot. Și școala înghesuită din nu știu ce cartier urban ultra-aglomerat, și școala cu 4 elevi din coasta muntelui trebuie să aplice mască, distanțare și pexiglas. Ce sens are să impui masca acolo unde copiii sunt din comunități mai degrabă izolate și dispuse în zone unde și densitatea populației, și a elevilor, este scăzută?! Și mai poate cineva să pretindă că „regulile” și „măsurile” sunt luate ținând cont de realitatea epidemiologică și socială din România?!

Asta nu e medicină, este inginerie socială. Nu este prevenție, este experiment. Nu este grijă față de alții, ci act magic.

Ce să mai zic de regulile specifice impuse în unele școli, care realmente le transformă în penitenciar: copiii (abia) dacă au voie să iasă câte o pauză pe zi la plimbare afară, au anumite intervale stabilite pentru interacțiuni cu celelate grupe/clase…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3Media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 16.620 de lei din 34.620...

Dragi prieteni, de azi începem o nouă colectă pentru a asigura finanțarea siteului R3Media, dar de data asta pentru următoarele șase luni. Grație vouă, dragi prieteni,...

Alătură-te R3media și pe Telegram

Pentru că știm cât de important este să primești cât mai ușor știrile și informațiile de care ai nevoie, te invităm să accesezi canalul...

Articole relaționate

Cele mai citite