joi, septembrie 21, 2023
ACTUALITATERedactorul șef al săptămânalului Do Rzeczy avertizează că suveranitatea poloneză este în...

Redactorul șef al săptămânalului Do Rzeczy avertizează că suveranitatea poloneză este în pericol după ce parlamentul polonez a adoptat legislația cerută de UE

Camera Inferioară a Parlamentului polonez a adoptat vineri o legislație care a fost convenită de guvernul polonez și Comisia Europeană. Acesta transferă procedurile disciplinare împotriva judecătorilor de la Curtea Supremă la Curtea Administrativă Principală și permite ca prerogativele judecătorilor să fie contestate în cazuri individuale de către alți judecători, informează Rmx.news.

Majoritatea parlamentarilor partidului de guvernământ au votat pentru. Legislația trece acum la Senatul controlat de opoziție pentru evaluare și va necesita apoi aprobarea Președintelui Andrzej Duda.

Paweł Lisicki, redactorul-șef al săptămânalului conservator Do Rzeczy, a apărut la televiziunea Polsat News și l-a îndemnat pe Președintele Andrzej Duda să se opună legislației. El a menționat că, în calitate de președinte care nu mai trebuie să-și facă griji cu privire la un nou mandat, Duda ar trebui să protejeze puterile pe care i le acordă Constituția. Constituția poloneză responsabilizează președintele pentru numirea judecătorilor și nu prevede nicio verificare a acestor decizii.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Președintele însuși a observat că a nominalizat 3.000 de judecători pe durata mandatului său și că nu dorește ca aceste nominalizări să fie contestate. Conform Constituției, președintele alege judecători dintre cei care au fost aprobați de Consiliul Național al Magistraturii (KRS), care în prezent este ales în mare parte de Camera Inferioară și obișnuia să fie ales dintr-un electorat format din judecători.

Lisicki le-a reamintit telespectatorilor că hotărârile anterioare ale Tribunalului Constituțional au fost de partea președintelui cu privire la dreptul său de a nu nominaliza unii dintre candidații aprobați de KRS; prin urmare, puterea de a numi judecători este o putere discreționară a președintelui și numai a președintelui.

Editorul principal a calificat legislația, adoptată vineri de Camera Inferioară, drept „catastrofă”, spunând că este neconstituțională și amenință că va introduce haos în sistemul judiciar al Poloniei, care va vedea judecătorii contestând reciproc drepturile de a prezida cauze.

Paweł Lisicki  nu crede că legislația va debloca de fapt alocarea fondului de redresare pentru Polonia. El a adăugat că nu poate sprijini parlamentul polonez să schimbe suveranitatea pentru niște fonduri UE.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate