Realizatorul radio-tv Mihai Morar a fost într-o călătorie duhovnicească în sfântul Munte Athos, unde a filmat un podcast cu părintele Pimen Vlad (foto), de la schitul Lacu.
Cu această ocazie, Morar a dezvăluit și cum se înțeleg rușii și ucrainenii de la Athos.
„Războiul din Athos. În spatele meu dăinuie, la poalele Sfântului Munte, Mănăstirea Sfântul Pantelimon, cunoscută sub denumirea Rusikon (“a rușilor”). Chiar dacă starețul așezământului ctitorit în secolul 11 este rus, aproape toți călugării Rusikonului sunt ucraineni. “A început războiul între ei?” îl întreb pe un Părinte român din Athos. Cu blândețe, îmi răspunde: “Se roagă, neîncetat, împreună pentru pace”. Scria, cândva, demult, Preasființitul Iustinian al Maramureșului: “Doar rugăciunile călugărilor mai țin lumea să nu cadă de tot”, a povestit Mihai pe Instagram.
Morar, care nu este la prima experiență în Sfântul Munte, a explicat câte puțin din felul în care vede el viața. Maramureșeanul a spus că bogăția lui este reprezentată de cele trei fete ale sale.
„Ele sunt cea mai mare realizare a vieții mele. Copiii sunt singurele urme pe care le las în viață. Viața cu patru fete acasă este ca un trântor! O după-amiază acasă? Întotdeauna e ceva de făcut în casă. Mai sunt seri în care inventăm să facem ceva, Roua, cea mică, e într-o mișcare continuă. Eu nu sunt dur cu ele, sunt chiar blând. Tonul vocii, uneori, se schimbă. Nu e nevoie să ridic vocea, devin autoritar din modulația vocii. Eu sunt partea blândă a parenting-ului, partea severă îi revine mamei. Doresc să le dau mai departe doar iubirea, să moștenească bunătatea. Nu-mi doresc să fiu milionar, am mulți prieteni milionari mai nefericiți decât mine! S-au dus la culcare mai supărați decât mine în ultimii 20 de ani”, a spus bărbatul de 40 de ani.