ACTUALITATEReacții dure ale sindicatelor din educație și ale părinților la noua procedură...

Reacții dure ale sindicatelor din educație și ale părinților la noua procedură de testare a copiilor: O rușine! Nu mănânci, nu bei. Ești diabetic? Nicio problemă: coma diabetica nu ne privește. Testul sa iasă bun:) Cretinilor!

Federațiile sindicale din învățământul preuniversitar, FSLI și FSE „Spiru Haret” cer Guvernului României să ceară Ministerului Sănătății să modifice procedura care obligă cadrele didactice să preleveze teste antigen rapide pe bază de salivă de la elevi, informează un comunicat de presă citat de EduPedu.

În opinia reprezentanților profesorilor, „acest act administrativ cu caracter normativ va duce la blocarea activității unităților de învățământ și transformarea acestora în focare de infecție”.

„Angajații din învățământ nu pot fi obligați să administreze elevilor testele pentru depistarea COVID-19”, scriu Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Acestea „solicită Guvernului României să dispună Ministerului Sănătății să reevalueze Instrucțiunea privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ. Acest act administrativ cu caracter normativ va avea drept efecte blocarea activității unităților de învățământ și transformarea acestora în focare de infecție”.

Citești și ajuți!Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

Cele două federații consideră că „aceste teste pot fi foarte ușor făcute de către părinți, aceștia urmând să comunice posibilele cazuri de infectare”.

Iată comunicatul integral:

„Solicităm Guvernului României să intervină de urgență pentru anularea Instrucțiunii emise de Ministrului Sănătății în condițiile în care aceasta nu poate fi aplicată în unitățile de învățământ, întrucât nu sunt pregătite pentru a gestiona deșeurile medicale periculoase, așa cum prevede Ordinul nr. 1226/2012. Subliniem că personalul din unitățile de învățământ nu a avut niciodată tangență cu Normele tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activități medicale și dintr-o dată li se cere să le cunoască și să le aplice, existând și riscul suportării unor sancțiuni dacă nu le respectă. Școala nu e unitate sanitară, în sensul Ordinului nr. 1226/2012 și nici nu poți transfera personalului școlii atribuții rezultând din acesta.

Ținând cont de pericolul la care ar fi supuși angajații, care nu beneficiază nici măcar de echipament de protecție, considerăm că aceste testări, dacă se organizează în unitatea de învățământ, pot fi făcute doar de către personal medical calificat.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis(alergie la praf, polen,venin)  și vei contribui la susținerea siteului R3media.

În plus, testările vor afecta grav actul educațional deoarece, ținând cont de numărul mare de elevi, nu au cum să se realizeze într-un timp scurt, ceea ce ar conduce la blocarea procesului de predare-învățare.

O altă problemă pe care o semnalăm este legată de momentul în care se fac aceste teste. Potrivit instrucțiunii, elevii (înțelegem că actul nu vizează și preșcolarii) trebuie să „evite consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului“. Dacă s-ar ţine cont de această prevedere, ar însemna că toți copiii ar trebui să nu mănânce și să nu bea nimic înainte de a ajunge la școală. Suntem curioși și noi câți părinți vor accepta să-și trimită la școală copiii în aceste condiții!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” consideră în continuare că este nevoie de testare, însă aceasta trebuie făcută în familie. Astfel, s-ar asigura și un prim triaj, deoarece copiii bolnavi nu ar mai intra în contact cu colegii și nu ar mai putea transmite virusul.

Menționăm că inclusiv Societatea Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri a solicitat ca testele să fie făcute în familie, prezentând dezavantajele administrării acestora în școli:

 • copiii cu infecție intră în colectivitate și astfel este anulat rolul principal al screening-ului, acela de identificare a infecției înainte de intrarea copiilor în colectivitate, astfel încât colegii să poată continua cursurile cu prezență fizică
 • administrarea testelor necesită existența acordului informat al părintelui
 • clasele necesită dezinfecția riguroasă, în cazul apariției unui caz pozitivâ
 • în izolator pot fi prezenți simultan mai mulți elevi cu test pozitiv
 • colegii de clasă ai unui copil depistat pozitiv în clasă vor fi considerați contacți direcți, deoarece au stat împreună fără mască în spațiu închis, și vor trebui să treacă în on-line
  colectarea testelor folosite, în special a celor pozitive, trebuie să se facă în condiții de siguranță.
 • Având în vedere opiniile prezentate de specialiști și faptul că, potrivit reglementărilor în vigoare, niciun salariat din învățământul preuniversitar nu poate fi constrâns să realizeze această testare, nu trebuie să surprindă faptul că cele mai multe cadre didactice vor refuza efectuarea acestor testări. În cazul în care Guvernul României nu va interveni pentru corectarea anomaliilor din această Instrucțiune, iar asupra cadrelor didactice se vor face presiuni pentru a se implica în testarea elevilor, conform numeroaselor semnale pe care le primim, acestea sunt hotărâte să protesteze”.

Părinții și profesorii, la unison în dezacord

Și părinții au reacționat dur. Comentariile publicate de părinți pe siteul EduPedu sunt în totalitate, negative la adresa acestei inițiative.

Mulți dintre părinți reclamă faptul că nu li se cere acordul înainte de a face această procedură, alții spun că este inuman să ții copilul nemâncat.

„Testarea fără acordul meu va atrage automat acționarea scolii și a celor responsabili de mascaradă, în judecata! Copii merg la școală sa învețe, nu merg în lagăre ! Când mai au timp și de școală? Copiii sunt și asa stresați de tot circul asta! Nu știti ce sa mai faceți ca să va atingeți scopurile mizerabile!” – a scris un părinte.

„Nu voi fi niciodată de acord cu o asemenea ipocrizie!!! Nu sunt de acord cu predarea online dar in cazul de față prefer să – mi tin copii acasă. Oricum ce școală se va mai face după ce vor termina de testat toți copii(20min/copil…)asta dacă vor fi de acord cadrele didactice… Doamne ferește!!! Fratilor suntem conduși de niște CRETINI cu diplome… Ăstora le-a verificat cineva diplomele sau au fost si licențele lor plagiate(asemenea altor parlamentari, ministri estc…)” – a scris și Raluca.

„Voi sunteți sănătoși la cap ,cum sa trimiți la școală copii nemâncați să puteți face testul de salivă ,o rară sau doua se pierd testând copii și stau nemâncați și pierd și ore ?.Cum adică să fie ,,nemâncați sau nu au voie sa bea apă cu oră înainte de testare,,,așa scrie in articol.Ce aveți în cap tărâțe? Când am sa văd că în parlament va testați cu acest test voi testa și eu copilul.Doua zile sa va testați și voi” – a notat și Bobu Andreea

„Eu nu-mi las copiii testați pentru că așa vor retardații de la conducere,dacă mi-l scoate pozitiv și știm bine că așa o să facă,ce facem??? Stăm toată familia în izolare 14 zile? Satane ce sunteți,se vede că e băgat diavolul in voi,de-aia dați astfel de legi drăcești” – a spus și Luci.

„No. Esti bolnav, ai pastile de luat, le iei pe uscat:) Nu mananci, nu bei. Esti diabetic? Nicio problema: coma diabetica nu ne priveste. Testul sa iasa bun:) Cretinilor!”, a scris Rica

„Mari idioti astia cu regulamentul, elevul vine la ora 7 sa se testeze nemancat si rezista pana la 13.30. In cel mai fericit caz se trezeste la 5.30, mananca ceva rapid si pleaca la scoala. O sa creasca numarul cazurilor de lipotimie” – a menționat Zaq.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

1 COMENTARIU

 1. Da de ce?? Nu, tati, dacă au fost proști și lași de s-au injectat pentru slujbă, să fie și pe mai departe proști, lași și ticăloși. DE CE NU AU IEȘIT ÎN STRADĂ PÂNĂ ACUM???
  PENTRU CĂ LE CONVENEA „ONLINE”-UL??? STAT ACASĂ DEGEBA PE SALARIUL ÎNTREG… Copii, ce-i interesa pe ei? A ajuns analfabetismul funcțional la 50%. Nu-i interesează.

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...