Ministerul Apărării Naţionale (MApN) organizează, în perioada 24 octombrie – 11 noiembrie, o nouă campanie de recrutare şi selecţie pentru persoanele care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar în Armata României, pe locurile rămase neîncadrate în acest an, informează un comunicat de presă.
O informație surprinzătoare, dacă ținem cont de câți războinici de tastatură s-au afișat în ultimele luni, în contextul războiului din Ucraina. Se pare că acești „războinici” nu vor să participe ei la vreo aplicație militară, dar țin morțiș să-i încurajeze pe alții.
Dacă totuși, o parte dintre războinicii de tastatură, atât din viața reală cât și din Parlament, vor să arate că vorbesc serios, MAPN anunță că au mai rămas disponibile 417 de locuri de rezervişti voluntari (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi) în unităţi militare din Bucureşti şi 19 judeţe – Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Olt, Vaslui şi Vrancea.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media
La prezentarea la centrul militar, cei interesaţi vor fi informaţi cu privire la avantajele îndeplinirii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, etapele procesului de recrutare şi selecţie, structurile desemnate să execute selecţia, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, precum şi unitatea militară sau centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială, în situaţia în care fac obiectul acestei instruiri, potrivit legii.
De asemenea, candidaţii proveniţi din rândul cetăţenilor fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către funcţiile pentru care aceştia îndeplinesc criteriile specifice referitoare la nivelul studiilor şi corespondenţa specializărilor dobândite în viaţa civilă cu armele/serviciile şi specialităţile militare.
La centrul militar, se va completa o cerere de înscriere şi se vor prezenta următoarele documente: actul de identitate, în original şi în copie; certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii; acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie; permisul de conducere valabil, eliberat de către autorităţile române, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice; livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.
Nu mai bine ar interzice pensionarea liftelor înainte de vîrsta legală, cea de 65 de ani? Și atunci nu ar mai fi această criză de carne de tun.
unii prostovani radeau de rusi ca-si cheama rezervistii, cica semn de slabiciune, si ca aia dau bir cu fugitii..
Sa vedem cand or sa ne faca si noua acelasi lucru daca o sa mai radem la fel de tamp.
Poate ca multi dintre războinicii de tastatură sunt gay.
Poţi să mergi Ursane la oaste. Pui steagul Rusiei pe tine şi mergi să aperi pe cei care te plătesc.
Pe de altă parte, e și o cerință a MAPN considerată de mine absurdă: nu poți fi încadrat rezervist decât pe funcția și gradul avute în armată (eu am făcut armata). M-am dus în anul 2018 la CM3 din București, de care aparțin. Cu acte, cu tot ce cer. Am completat și lăsat până la urmă o fișă de contact, pentru că pentru gradul meu,Maistru Militar clasa IV, la arma Fortificații (cei care au făcut Geniu și au terminat Construcțiile acolo sunt repartizați), nu aveau posturi pentru gradul meu! Deși le-am spus să mă încadreze orice – soldat, sau sergent (gradul cu care am terminat stagiul militar), au refuzat. CM era gol, mai veniseră doi băieți care de-abia terminaseră liceul. Au văzut ce e pe-acolo și i-am auzit vorbind: “mai bine lasă, mergem să lucrăm în afară”. Până acum nu am fost contactat, de atunci, să înțeleg că nu e nici un post la Fortificații pentru gradul meu? O să mai încerc toamna asta. Ideea e că de ani de zile se plâng de lipsa de voluntari pentru rezerviști dar se pare că altfel e greu să devii rezervist voluntar, cu condițiile astea.
Dacă ați făcut armata, dar anunțul se adresează tuturor și celor care n-au făcut. Și zice acolo, la final, că pentru cei care n-au făcut armata, îi ajută MAPN să găsească la ce armă ar fi potriviți.
Da, asa e. Dar in conditiile in care in centrele militare batea vantul (cred ca asa era peste tot, nu numai la CM3 de pe N Grigorescu – langa liceul Anghel Saligny), in conditiile in care ofiterul mi-a spus inainte ca n-as avea probleme la probele fizice (flotari,abdomene parca) – practic curent arte martiale, ca totul ar fi ok, ar fi putut sa ma incadreze pe un post de sergent de exemplu. Mai ales ca efectiv armata am facut-o ca soldat, pana la gradul de sergent (ne-a facut pe toti, eram la TR), n-am facut nici o instructie apoi. Doar am fost chemat de vreo doua ori la centrul militar, asta a fost tot.
Adevărul este că sunt și mulți tâmpiți în armată…din păcate!
” la bine dar mai ales la…..greu”