joi, februarie 22, 2024
ACTUALITATERaport despre starea mediului în București: Orașul se sufocă de construcții, mizerie,...

Raport despre starea mediului în București: Orașul se sufocă de construcții, mizerie, trafic și lipsă de verdeață. Care ar fi soluțiile?

Bucureștiul este sufocat de construcții, de mizerie, de lipsa de verdeață, iar specialiștii recomandă, printre altele, reinventarea mobilității urbane, precum și dezvoltarea unor politici publice pentru îmbunătățirea salubrizării, reiese din datele cuprinse în Raportul de Cercetare privind Starea Mediului în București, lansat marți în cadrul unei conferințe de specialitate, relatează Agerpres.

Potrivit documentului, elaborat de către expertul independent prof. univ. dr. Cristian Iojă, la cererea Fundației Comunitare București, Capitala a devenit un oraș sufocat de construcții, ceea ce contribuie la poluarea aerului, zgomot, stres, fenomenul insulă de căldură (zone cu temperaturi mai înalte), reducerea oportunităților turistice și economice, pentru sectorul serviciilor și pentru investitori, reducerea atractivității și a calității vieții pentru proprii lui cetățeni.

„Deseori, ponderea suprafețelor verzi, racordarea la rețeaua de canalizare, regimul de înălțime și volumetria nu respectă reguli urbanistice minimale”, se arată în raport. Pe acest segment, realizatorul cercetării recomandă o mai bună organizare și planificare a spațiului construit.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

O altă problemă identificată în raportul de specialitate se referă la numărul foarte mare de autovehicule din București și mobilitatea urbană dominată de autovehiculul personal, „concomitent cu absența unor spații de parcare adecvate”.

În viziunea specialiștilor, toate acestea „duc la poluare, zgomot, risc de accidente, salubrizare defectuoasă, degradarea spațiilor verzi, degradarea trotuarelor și a spațiilor de circulație personală”. În acest sens, direcția de acțiune recomandată este reinventarea mobilității urbane, cu accent pe eficientizarea transportului în comun, pe extinderea pistelor de biciclete și pe rezolvarea problemei parcărilor.

„Problema este atât de complexă, încât începe de la managementul deșeurilor și ajunge până la mizeria din spațiile publice: clădiri și terenuri abandonate, murdărirea spațiilor verzi și a apelor, intervenția foarte lentă în repararea infrastructurilor publice, intensificarea fenomenului de murdărire a clădirilor, lipsa toaletelor publice în zonele circulate, parcările improvizate. Orașul este aproape imposibil să fie curățat”, se menționează în document.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Ca soluție pentru autorități este propusă dezvoltarea unor politici publice pentru îmbunătățirea salubrizării, care să coreleze acțiuni și actori interesați, astfel încât să permită o intervenție concertată pentru curățenia publică.

Raportul de specialitate arată, totodată, că Bucureștiul devine un oraș „sufocat de lipsa de verdeață” și „deconectat de la natură”, fapt care „contribuie la poluare, stres, creșterea temperaturii, spațiu restrâns pentru recreere și sport”.

„Bucureștiul are puține spații verzi, neîngrijite și adesea inaccesibile, sub limita de 26 mp/locuitor impusă de legislația din România, ceea ce afectează dramatic calitatea vieții. Chiar și atunci când sunt bine îngrijite, costurile de întreținere ale spațiilor verzi sunt mult mai mari decât în orașele din vestul Europei. Zonele periferice ale orașului, inclusiv cele unde sunt proiecte rezidențiale noi, au o accesibilitate foarte redusă la spații verzi”, explică experții, în document.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Pentru a contracara această problemă, se propun următoarele lucruri: valorificarea potențialului existent – zone umede, parcuri, spații verzi printre blocuri, Dâmbovița, copacii de pe străzi –, preluarea unor modele de succes din străinătate, impunerea unor reguli de urbanism pentru noile construcții rezidențiale pot ajuta la remedierea acestei probleme.

Documentul, elaborat în cadrul unui program al Fundației Comunitare București, în parteneriat cu ING Bank, este structurat pe șapte capitole: Natură urbană, Calitatea aerului, Adaptarea la schimbările climatice, Managementul deșeurilor și economia circulară, Infrastructura gri, Mobilitate urbană și calitatea mediului și Actori relevanți în protecția mediului.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE