vineri, decembrie 13, 2024
RECOMANDĂRIRevoltător: Un client al Raiffeisen care preferă numerarul a primit o citație...

Revoltător: Un client al Raiffeisen care preferă numerarul a primit o citație prin care banca îi cere explicații privind folosirea banilor scoși de pe card

Un client al băncii austriece Raiffeisen i-a cerut explicații unui client pentru banii retrași de pe card, pentru că acesta și-a folosit dreptul de a-i scoate pe toți pentru a plăti numerar.

Citația a venit la începutul acestui an, iar banca a uzitat de o clauză din contractul cu clientul pentru a-i cere aceste explicații.

Clientul este un susținător al folosirii numerarului și a folosit banii personali, anul trecut, pentru construcții la domiciliu, dar și alte cheltuieli curente: plata facturilor, alimente sau concedii.

De precizat este că vorbim de un client cu peste doi ani vechime, care a avut și un credit la respectiva bancă, pe care l-a rambursat anticipat. Evident, atunci nu a fost întrebat de bancă ce e cu banii respectivi. Probleme sunt doar când s-au scos.

Iată mesajul primit de client, care ne-a fost transmis de sursa R3media:

„Stimate Client,

Vă informăm că, potrivit normelor legale în materie de cunoaștere a clientelei, Raiffeisen Bank, în calitate de instituție de credit, are obligația legală de a aplica măsuri de cunoaștere a clientelei pentru realizarea monitorizării continue a relației de afaceri, inclusiv de a examina tranzacțiile derulate de clienții săi prin conturile bancare pe care le operează. Astfel de verificări sunt realizate în mod uzual de către bancă, prin verificări care țin de declarațiile înscrise de clienți, tranzacții ordonate, declarații justificative, specificul afacerii respective, etc.

Prezenta solicitare este adresată având în vedere dispozițiile contractuale (3.1.3. din Condiții Generale de Derulare a Operațiunilor Bancare pentru Persoane Fizice) potrivit cărora Raiffeisen Bank are dreptul să solicite informații și/sau documente și/sau acorduri necesare îndeplinirii de către Bancă a obligațiilor legale ce îi revin (clauza făcând aplicarea dispozițiilor art. 25 din Legea 129/2019 cu modificările și completările ulterioare, art. 3 din Regulamentul BNR nr.2/2019, precum și articolele în legătură cu acestea) și prevederile Ordonanței de Urgență nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancțiunilor internaționale, cu modificările și completările ulterioare – în vederea asigurării obligațiilor legale ale băncii.”

Banca îl suspectează de terorism și spălare de bani?!

Articolul invocat de austriecii de la Raiffeisen, respectiv art. 25 din Legea 129/2019 face referire la „riscurile activității desfășurate referitoare la expunerea la spălarea banilor și la finanțarea terorismului, luând în considerare factorii de risc, inclusiv cei referitori la clienți, țări sau zone geografice, produse, servicii, tranzacții sau canale de distribuție”.
Austriecii invocă art. 3 din Regulamentul BNR nr.2/2019, care, la rândul său, se referă tot la terorism și spălare bani.
OUG 202/2008, care este invocată de Raiffeisen, se referă la sancțiunile internaționale aplicabile unor bunuri sau drepturi.
Oare Raiffeisen chiar crede că acest client român încalcă sancțiunile internaționale impuse unor persoane?

Raiffeisen, o bancă sub investigații

Austriecii de la Raiffeisen au anunțat de la finalul lui 2021 că renunță la operațiunile în numerar.
Mai devreme, în februarie, s-a anunțat că Raiffeisen este investigată pentru deficiențe privind combaterea spălării banilor, de către autoritatea de specialitate din Austria.
În 2023, ANPC a sancționat Raiffeisen și alte zece bănci pentru practici înșelătoare.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

22 COMENTARII

  1. Păi cum să nu începi să folosești bani cash când mizeriile de carduri emise de ăștia nu le poți folosi în magazinele din Olanda. Am două carduri, lei și euro și niciunul nu este valabil să achiți cu el în magazinele din Țările de Jos. Iar când mi-a fost emis cel de euro, incompetenta de la ghișeu s-a jurat de două ori că pot achita cu el oriunde în Europa. A mâncat rahat cu șefii ei împreună. Cum să nu îi înjuri pe cămătarii ăștia?! Și sunt clientul lor de 21 de ani. Oricum nu contează…

  2. o mare banca
    (daca socotim dupa capitalul social)
    a blocat contul pe motiv de “actualizarea datelor personale”,
    inscrisul DE SEMNAT era numit Contract (cu litere mici)
    si prevede 1,5% comision la extragerea cash,
    va faceti ca nu ati patit asa?

    -banca e din Romania si are intradevar R intre cele 3 litere din acronim
    -exact:se numeste SHANTAJ,
    e o infractiune,
    ne gandim la capitalul social de care pomeneam

  3. Și cînd banca îți anulează cu o lună înainte de expirare cardul bancar valabil, fara notificare. Iar imediat iți introduce în aplicație Noul card bancar, fara notificare și abia peste 3 săptămâni îl primești pe cel fizic , cum se numește? Oare cum s-a activat noul card?
    Stai trei săptămâni doar cu plata cu telefonul și fara să poți scoate bani din bancomat, pt că nu ai card iar dânșii considera ceva normal acest aspect.
    Răspunsul lor: banca nu este in culpa cu anularea valabilității card-ului și clientul că are înrolat cardul pe mai multe site-uri este responsabil de activarea card-ului chiar daca nu știe că a fost înlocuit în aplicație. Oare nu ne jucam la limita legii?

  4. exista “Banca Increderii Absolute”
    e prin uzbechistan/ukrania
    o recunoasteti dupa steaua lu david plasata in mozaic galben albastru.

  5. Din acest motiv (plus Schengen ) am inchis conturile cu acesti tepari nesimtiti.
    Nu te obliga nimeni sa stai daca n ai credite sau alte obligatii .
    Iti iei banii si pleci la alta banca .

  6. De foarte multă vreme, probabil de când am aderat la UE, toate băncile au obligația să raporteze autorităților(fisc, servicii etc) orice tranzacție mai mare de 10.000 de euro/dolari, indiferent de forma ei. Dacă scoți fix 10.000 te raportează, dacă scoți 9.999,99 nu se întâmplă nimic(știu pentru că am fost într-o situație similară prin anii… 200x și casiera mi-a spus că dacă scot mai mult de 10.000 trebuie să mă raporteze). Așa cum spunea și dl Radu, este importantă suma scoasă. Dacă a primit scrisoarea pentru o sumă mai mică de 10.000 de euro/dolari este grav, altfel este perfect legal și face parte din strategia de combatere a spălării banilor, a traficului de ființe, de droguri etc.

    p.s. Nu iubesc Raiffeisen, și pe mine m-au furat, dar trebuie să îi atacăm mortal, altfel doar îi întărim.

  7. Scrie clar ca e o baza legala. In alte state, trebuie declarat orice suma pe care o scoti cash, pentru ce o scoti, pentru a combate evaziunea fiscala….
    O mizerie de articol dupa parerea mea…

    • Care bază legală, mă ? Combaterea terorismului și a spălării de bani? Adică i-au dat credit unuia suspectat de terorism și spălare de bani?!

      Bă, tu ne crezi tâmpiți? Adică toți ăia care refuză să-și cheltuie banii online sau digital devin suspecți de terorism deși sunt clienții băncii de ani de zile?!

      Mizerabilă slugă ești!

      • Prietene, esti paralel ca să nu zic i m becil. Creditul acordat nu are treaba cu metoda de folosire a banilor. Banca iti acorda credit dar banii sunt tot în sistemul bancar. Problema e când ii scoți cash și atunci banca are legal obligația sa te întrebe care e destinatia. Daca nu erai paralel total știai ca și la depunere cash de sume mari esti întrebat de provenienta.
        Mai pune și tu mana pe o carte, pe o lege…semidoctule.

        • Stimate domn, comentariul dvs arată cât de stricată vă este gândirea: adică banca are o problemă când FACI CE VREI CU BANII TĂI, fără să-i spui ei. Bani pe care nici măcar nu ți i-a dat banca ci i-ai primit ca salariu sau venit.

          Vă auziți singur? Vă auziți ce puteți cauționa?

          Când omul i-a returnat creditul, integral, înainte de termen, de ce nu s-a întrebat de unde provin banii ăoa? Probabil sunteți o slugă – din aia docilă și hărnicuță – la o bancă. Proprietatea privată este INVIOLABILĂ și GARANTATĂ.

  8. Schimbată bancă și chiar făcut public până când primește scuze de la ei.
    Dar neică, voi nu aveți în redacție pe cineva care să mai citească odată articolul? Așa analfabeți am ajuns, că mă uit la un articol din “ziar” și ziaristul nu știe să scrie? Doamne ferește!

  9. Am citit prin postările unr avocați, cum că banii pe care îi încasăm prin intermediul băncilor sunt de fapt banii lor, ai băncilor, odată intrați în cont. Noi avem doar drept de creanță asupra acelor bani, putem scoate numerar sau putem face plăți direct din cont. În acest hal am ajuns, să ne țină băncile cont când cheltuim salariile sau economiile noastre, din munca noastră. Sau și mai rău, pot bloca accesul la bani oricând li se pare lor ceva ciudat. Astfel iau naștere abuzurile.

  10. Lichidare conturi, alegerea unei bănci românești. Nu că ar fi mai bune, dar măcar să te fure ai tăi, nu prădalnicii de austrieci. Eu le-aș fi răspuns că am donat banii unor ,,investitori” austrieci ca să taie mai repede pădurile României și să le care peste hotare, pentru că nu vreau umbră și aer curat la mine în țară.

  11. Articol tendențios, pentru a-i impresiona pe cei mai puțin informați. Price banca e obligata sa verifice și sa combată eventuale activități ilegale. Nu interzice nimeni retragerea de numerar, AUR-istilor. :))

    • Nici nu știi ce înseamnă cuvântul „tendențios”. Articolul e descriptiv, adică prezintă faptele.

      Faptul că tu nu știi să citești, e problema ta. Adică când a plătit creditul la Raiffeisen, banii lui cash au fost buni, dar când i-a scos, „trebuie să verifice”?

      Când i-au dat creditul, nu a fost suspect de terorism și spălarea banilor, nu? Doar când a decis să-i cheltuie fără să știe banca…Dacă era altă bancă, mai ziceam, dar fanaticii de la Raiffeisen sunt clar pe eliminarea numerarului.

      Marș mă!

      • Raducule, mai pune mana pe o carte, pe o lege. Ești paralel total. Vezi și tu cum se acorda creditele și obligațiile băncilor la depuneri și retrageri de sume cash mari. Radem de tine aici.😂

        • Cine râde? Voi, țeparii de la Raiffeisen?
          Am retras cash sume mai mari decât poți tu să numeri și nu mi-a cerut nimeni, nimic.

          Dar nu la țeparii de la Raiffeisen. De la alte bănci.

          Ce vroiam să zic, țeparule?

          Dacă aveau suspiciuni că omul nu este în regulă, nu trebuiau să-i acorde credit. Cum se face că DOAR când vrei să-ți retragi PROPRII BANI apar suspiciuni de terorism și spălare de bani?

          FMM de jegos nenorocit. Din cauza ăstora ca tine ajungem să facă ăștia ce vor cu PROPRIETĂȚILE NOASTRE PRIVATE.

          Dacă era vreo obligație legală, auzeam de chestia asta la toate băncile, nu doar la țeparii tăi de la Raiffeisen. Vrei să te găsesc personal să-ți explic?

  12. depinde cat a retras cash.. nu se precizeaza suma. Nu cred ca l-au instiintat pentru 500 de lei, poate a scos zeci sau sute de mii de lei intr-un interval scurt. Eu am card la raiffeisen si scot bani mereu, sunt destule bancomate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE