ACTUALITATERafinăria Arpechim, una dintre cele mai mari din țară și din Estul...

Rafinăria Arpechim, una dintre cele mai mari din țară și din Estul Europei, va fi demolată de către OMV. Prof. Petrișor Peiu: Capacitate de rafinare a României trebuia închisă pentru a nu face concurență industriei austriece

Rafinări Arpechim Pitești, una dintre cele mai mari din România și din Estul Europei, va fi demolată, procedurile începute de compania OMV Petrom fiind avansate, informează Adevărul.

La începutul lunii septembrie, Cătălin Bulf, secretar de stat în Ministerul Economiei, anunţa într-o conferință de presă că o companie din Statele Unite ar dori să cumpere de la OMV Petrom rafinăria Arpechim din Piteşti.

„Am recomandat firmei care vrea să cumpere Arpechim să meargă direct la OMV. Asta ar însemna la rafinărie aproximativ 1.200-1.400 locuri de muncă pentru producere de kerosen şi de bitum pentru autostrăzi”, spunea Cătălin Bulf, conform Adevărul.

Închisă în 2011, rafinăria Arpechim Pitești era pe vremuri una dintre cele mai mari din ţară, cu aproximativ 8.000 de angajați.

Amplasată la sud de municipiul Pitești, rafinăria avea o capacitate nominală de circa 3,5 milioane de tone pe an, fiind inițial proiectată ca parte a unui complex petrochimic. Prima instalație a fost inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic. Combinatul s-a extins treptat în anii următori, ajungând să aibă aproape 8.000 de angajați.

La începutul lui 2013, OMV Petrom anunţa că va continua activitatea de conservare a rafinăriei Arpechim până când va obține autorizarea de demolare, în condițiile în care nu va exista niciun cumpărător.

Într-un articol publicat la finalul lui 2019, prof. Petrișor Peiu arăta că în momentul vânzării Petrom către austriecii de la OMV, capacitatea de rafinare era de 6,43 milioane de tone, dintre care 2,99 milioane de tone la Arpechim Pitești.

El a scris atunci că OMV a cumpărat Petrom pentru rezervele de hidrocarburi și pentru piață. „Consecința: capacitatea de rafinare și petrochimia trebuia să fie închise, pentru a nu concura industria austriacă…

Ce vedem astăzi, după 15 ani? OMV a închis jumătate din capacitatea de rafinare (rafinăria de la Pitești) și întreaga industrie petrochimică, dar s-a lăfăit în resurse de gaz și țiței, ba chiar s-a înstăpânit și peste vreo sută de miliarde de metri cubi de gaz de pe fundul Mării Negre, deși nu are niciun fel de expertiză pentru asta”, nota el.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

2 COMENTARII

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...