marți, aprilie 23, 2024
ACTUALITATERaed Arafat spune că spitalele se pregătesc în caz de război: Chiar...

Raed Arafat spune că spitalele se pregătesc în caz de război: Chiar dacă este foarte puțin probabil să se întâmple, este un lucru obligatoriu

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că România și celelalte state membre NATO își pregătesc sistemele sanitare în caz de război.

Secretarul de stat în MAI a mai explicat că pregătirea pentru o astfel de situație este obligatorie și că nicio ţară n-are spitale militare cu toate specialităţile care să acopere nevoia militarilor, aşa că orice spital civil va ajunge în final să primească, posibil, răniţi, militari sau civili.

“Dacă UPU-rile sau dacă în spitalele civile, în caz de conflict, vom primi pacienți, este normal. Toată Europa, toată lumea vede acest lucru, că militarii, dacă sunt răniți, vor ajunge la un moment în spitalele civile. Nicio țară n-are spitale militare cu toate specialitățile care să acopere nevoia militarilor. Așa că orice spital civil va ajunge în final să primească, posibil, răniți, militari sau civili”, a declarat Raed Aradaft pentru Digi 24.

Întrebat dacă suntem pregătiți pentru o astfel de situație , Arafat a spus că “mai este de lucrat pe sistem”, anunând că România a luat un proiect de 96,5 milioane euro pentru crearea unui stoc medical şi de detecţie şi de monitorizare pe partea de chimic, biologic şi radio-nuclear.

“Mai este de lucrat pe sistem, mai este de lucrat pe partea de capacități, mai este de lucrat pe partea de capacități de terapie intensivă, mai este de lucrat pe partea de capacități chirurgicale. Este mult de lucrat și aici. Să știți că se lucrează, nu numai în România. Se lucrează peste tot pentru pregătirea sistemelor sanitare din țările membre NATO pentru a face față unei eventuale situații de conflict. Chiar dacă toată lumea spune că acest lucru este foarte puțin probabil și că nu trebuie să ne speriem, da, așa este, dar a fi pregătit este un lucru obligatoriu. Și anul trecut, nu este niciun secret că s-a ținut la NATO o întâlnire a grupului întrunit de sănătate, care este un grup pe care am onoare să-l coordonez de câțiva ani. S-a discutat despre necesitatea ca sistemele să fie mai pregătite, cu viziune spre accidentele colective, indiferent de cauza lor, spre a primi un număr mare de accidentați, că vin din altă țară, că vin din țară, dacă vin din cauza unui conflict sau vin din cauza unei catastrofe, oricum trebuie să fim pregătiți. Deci pot să spun că mai avem încă, dar creștem, creștem la stocuri, la pregătire, la materiale sanitare. Recent am luat un proiect de 96,5 milioane euro pentru crearea unui stoc medical și de detecție și de monitorizare pe partea de chimic, biologic și radio-nuclear. Un stoc pe care noi îl creăm în România în numele Uniunii Europene și sunt alte țări similare nouă care au luat astfel de sume ca să facă aceleași lucru. Astea toate cresc nivelul de pregătire”, a mai explicat Arafat.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. Vine nota de plată, doamnă jurnalist liber! Am avut deja aproape 40 de ani de „prosperitate” – n-a fost „for free”. Megieșii avură încă și mai puțin.

    Alertați-l pe TRU, poate scrie ceva (iar despre „comunism”).

    Multă mizerie în „cea mai bună dintre lumile posibile”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE