OPINIIQuo vadis, România?

Quo vadis, România?

Recent, a fost prezentă în România o delegație a românilor din Valea Timocului, care a venit în Parlamentul de la București unde s-a întâlnit cu președinții Comisiei pentru românii de pretutindeni de la Senat și, respectiv, ai Comisiei pentru Politică Externă a României, după cum informa Romanian Global News.

Această delegație a prezentat situația românilor din Timoc, unde statul sârb nu le acordă drepturi la școală în limba română, mass-media în limba română și pune probleme slujirii bisericești în limba română.

„Noi cerem drepturile pe care le au sârbii în România, să avem şi noi aşa cum au şi fraţii noștri care trăiesc în Voivodina, tot în Serbia. România are o voce de spus faţă de noi atât la Bruxelles, cât şi la Belgrad, dar, din păcate, până în prezent noi nu am văzut o voinţă politică din partea statului român să ne ajute”, a spus Predrag Balașevici, președintele Partidului Neamului Românesc din Valea Timocului.

Din păcate, domnul Balașevici are perfectă dreptate. Și pot justifica această afirmație. Problema românilor din Valea Timocului este legată, indisolubil, de problematica relațiilor de stat dintre România și Serbia. Și ceea ce voi spune acum este că România a avut în ultimii ani, cu mici excepții, o politică ostilă față de Serbia.

Și o să aduc în discuție doar cu o întâmplare mai puțin știută, dar de mare impact. Ați auzit de filmul „Quo vadis, Aida”? Ei bine, trebuie să știți că este o peliculă care prins lista scurtă a nominalizărilor pentru categoria „Cel mai bun film străin”, a Oscarurilor ediția 2021.

Este un film dramatic, foarte intens, care se desfășoară pe timpul războiului din Bosnia, mai precis pe fundalul bătăliei pentru Srebrenica. Filmul îi prezintă pe sârbi într-o lumină negativă, ca să mă exprim eufemistic, și este scris pe baza unei cărți care susține că la Srebrenica sârbii au comis un genocid (ca să vă faceți o idee, citiți asta). Ce credeți că face România? Statul român a oferit un grant de aproape 400.000 de euro pentru a finanța filmul! Și nu doar atât, grantul oferit acestei pelicule a fost cel mai mare oferit de statul român în 2018 pentru vreun film! Oare finanțarea acestui film de către statul român are vreo legătură cu implicarea Fundațiilor pentru O societate Deschisă și ale celebrelor Granturi Norvegiene în acest proiect?

Sigur, filmul e bun și merită văzut Dar ce treabă are statul român să finanțeze un film despre care știa sigur că va fi primit rău la Belgrad? Cum ne-am fi simțit noi dacă o altă țară ar fi băga bani în filme în care românii sunt portretizați ca și barbari și genocidari? Din păcate, nu e cazul, pentru că facem singuri astfel de filme.

Cine plătește pentru aceste gesturi explicite care sunt percepute ca ostile de către statul sârb? Nu e prea greu să ghicim: Românii din Timoc! Se pune întrebarea: oare decidenții de la București care au aprobat aceste măsuri nu s-au gândit la efectele pe care le-ar putea avea asupra românilor din Timoc?

Sunt două variante aici: da, dar nu le-a păsat și nu, românii din Timoc nu au fost luați în considerare.

Înainte să răspundem, să vedem ce se întâmplă în Ucraina: acolo, statul vecin se comportă execrabil cu românii, deși Bucureștiul consideră Kiev-ul un aliat strategic. Mai mult, în ciuda abuzurilor repetate asupra românilor din Ucraina, statul român răsplătește Kiev-ul și îl mângâie frumos pe creștet.

Ce ne spune asta? Că politica României în ceea ce privește Ucraina și Serbia dar și față de Bulgaria, Grecia sau Albania nu ține cont de existența comunităților românești din aceste țări. Bucureștiul se comportă ca și cum nu ar fi niciun român în aceste state și asta se vede. Din păcate.

„Eu de doi ani de zile atrag atenția asupra acestor diplomați, care ne-au făcut mari probleme si am încercat prin vocea noastră de acolo si prin apelul nostru sa-i luați acasă. Va rog, luați-i acasă din Serbia, pentru ca acești oameni ne-au făcut mult rău nouă si au făcut mult rău si României pentru ca vin si vorbesc împotriva Bisericii Ortodoxe Române, împotriva părintelui Boian Alexandrovici, care a făcut mari sacrificii ca să se țină slujba în română în Timoc (…) Acești oameni nu mai trebuie sa fie la posturile la care sunt acolo’, a afirmat Pedrag Balașevici în 2016. 

QED.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...