joi, mai 23, 2024
ACTUALITATEPutna - 150 | Interviu Maria Dimitriu (19 ani), o tânără ce...

Putna – 150 | Interviu Maria Dimitriu (19 ani), o tânără ce visează să fie profesoară de română: Cred în frumusețea unor idealuri pe care le purtăm în suflet. Este important să ne unim

Pomenirea Adormirii Maicii Domnului, împletită cu serbarea Putna -150 (comemorarea a 150 de ani de la serbarea organizată de studenții români din Viena, printre care și Eminescu), a adunat la Putna mii de oameni. Printre ei, mulți elevi și mulți studenți veniți din toate marile centre universitare ale țării. Între aceștia, s-au aflat și participanții la concursul organizat în cinstea acestui eveniment, având mai multe secțiuni – discurs, creație literară (eseu, poezie, proză scurtă), creație plastică, creație video.
Am vorbit cu o parte din câștigătorii acestui concurs, iar mai jos redau interviul luat Mariei Dimitriu (19 ani, mențiune la secțiunea de eseu), absolventă a colegiului național “Costache Negruzzi” și, de la anul, studentă la Litere, în Iași.

R3media: De ce te afli aici, ce anume te-a chemat la Putna?

Maria-Corina Dimitriu – Sunt aici pentru că eu cred în frumusețea unor idealuri pe care le purtăm în suflet și pe care ne dorim să le adeverim. Mai cred că este important să ne unim, fiecare cu vocația proprie. Iar prin aceste vocații, prin unirea lor, să obținem toate acele lucruri pe care le vrem și pe care nu reușim să le avem în acest moment. Să facem noi posibile visurile noastre. Ar mai trebui să conștientizăm că alții s-au jertfit cu sânge pentru libertatea pe care o avem noi astăzi. Nouă nu ni se cere asta, ci ni se cer pur și simplu niște eforturi, fiecare în domeniul lui.

R3media: Concret, de la tine, ce eforturi crezi că s-ar cere?

Maria-Corina Dimitriu: Eu mi-aș dori să devin profesoară de română și, în acest context, să schimb ceva în sistemul de învățământ, pentru că există foarte multe prejudecăți legate de profesori, că sunt slab pregătiți, sau că materia de la școală nu este utilă. Eu cred foarte mult în utilitatea lucrurilor pe care le învățăm la școală, în utilitatea parcursului în sine și a faptului că învățăm. Și că învățăm să învățăm, implicit. Când afirmăm că informațiile de la școală sunt inutile, cred că de foarte multe ori este alegerea noastră să nu aplicăm în viața de zi cu zi ceea ce învățăm la școală. De asemenea, consider că trebuie să conștientizăm că școala nu are pretenția să ne dezvolte multilateral, să devenim profesioniști în toate domeniile. Școala este acolo pentru a ne asigura o cultură generală, dar, mai ales, pentru a ne asigura modele de umanitate. Acesta e probabil principalul rol al școlii: de a ne arăta ce înseamnă profesionalism, ce înseamnă să trăiești o vocație și să faci să o rodească. Cu asta rămânem. Și cu acel exercițiu al învățării, al responsabilității față de faptele noastre și efectele lor asupra celorlalți.

R3media:  Lansează o invitație la lectură către un coleg mai mic, să zicem în clasa a XI-a. Ne poți recomanda cartea ta preferată?

Maria-Corina Dimitriu: Deși poate e puțin clișeic, nu am o carte preferată. Dar o să îmi amintesc ce citeam eu anul trecut, în vacanța dintr-a unsprezecea spre a douăprezecea. E vorba de “Frații Karamazov”, de Dostoievski, care mi-a plăcut enorm. Mai citesc eseistică și îmi place foarte mult tot ce scrie Gabriel Liiceanu. M-a mai pasionat filosofia o vreme: i-am abordat pe Nietzche, pe Kant, am încercat să văd și altceva dincolo de beletristică și critică literară. Practic, Constantin Noica mi-a făcut deschiderea aceasta.

R3media: Generația ta este uneori descrisă și în termeni peiorativi. Îmi vin acum în minte anglicismul “millenials”, acuzele de apatie, de consumerism, de lipsă de idealuri. Crezi că e meritat acest portret negativ?

Maria-Corina Dimitriu: Nu cred deloc că este un portret meritat. Dumnezeu ne dă fiecăruia timpul potrivit mântuirii noastre și cred că trăim aceste vremuri în care noi ne putem afirma vocațiile, în modul cel mai frumos posibil . În același timp, simplul fapt că ne aflăm astăzi la un eveniment cum este serbarea de la Putna demonstrează că există în noi acest simț al continuității, că încă mai avem idealuri.

R3media:  O persoană pe care o admiri și care a avut un rol în formarea ta?

Maria-Corina Dimitriu: Un rol foarte important l-a avut învățătoarea mea, deoarece de la ea am învățat ce înseamnă să fii om, ce înseamnă să iubești copilul de lângă tine, ce înseamnă să simți o răspundere pemtru el și să îi transmiți nu doar cunoștințe, nu doar matematică, română, ci să îi transmiți un anumit model de umanitate. Cred că nu voi uita niciodată niște ore în care învățam ce înseamnă să avem o răspundere față de cel de lângă noi, sau să ne punem toată inima și tot sufletul în ceea ce facem.

R3media: Ce îți mai place să faci, în afară de citit?

Maria-Corina Dimitriu: M-am implicat foarte mult în voluntariat, în special la evenimente culturale. Dar în ultimii doi ani, odată cu carantina, am început să fac voluntariat pentru a-i ajuta pe elevi să recupereze materia. Am dat meditații la un centru, copiilor din medii defavorizate, care nu își permit astfel de lecții private și care își doresc să ia bacalaureatul și să intre la anumite facultăți. Am participat la aceste acțiuni de voluntariat alături de alți colegi și pot spune că ele au avut rezultate foarte frumoase, atât în rândul elevilor, cât și pentru mine însămi. Practic, atunci mi-am dat seama că îmi doresc să fiu profesoară.

R3media:  Adresează-te unui elev care a terminat, ca și tine, clasa a douăsprezecea și care simte că nu are perspective, oportunități.

Maria-Corina Dimitriu: Cred că toți trecem prin momente când suntem indeciși sau avem impresia că nu suntem făcuți pentru niciun domeniu. Și eu am trecut prin acest moment. Eu am terminat anul acesta liceul la profilul mate-info, dar pasiunea mea era în cu totul altă zonă – literatura. Am avut, fără îndoială, descurajări. Au apărut diverse sfaturi sau recomandări, cum că doar Medicina sau Informatica ar fi de viitor. Cred că mulți dintre noi s-au confruntat cu așa ceva. Dar, dincolo de asta, trebuie să găsim în interiorul nostru forța și pasiunea pentru ce ne place să facem. Dacă această pasiune e suficient de puternică, ea mistuie, asemeni unei flăcări, toate descurajările. Și aș mai zice că nu este neapărat necesar să ne gândim la plecarea din țară. Putem face performanță și aici. Și m-aș referi la toate domeniile care ar putea interesa un absolvent de liceu teoretic, de școală profesională, sau de școală vocațională. Important este să păstrăm o relație sinceră cu noi înșine, să știm ce vrem de la noi, să știm cât efort suntem dispuși să punem pentru idealurile noastre.

R3media: Ce anume face ca, în perioada adolescenței, în loc să deschizi internetul și să te lași acolo uitat cu orele, să deschizi o carte sau să faci ceva formativ și decisiv pentru tine?

Maria-Corina Dimitriu: Cred că aici este foarte important mediul de acasă. Eu în casă i-am văzut și pe mama și pe tata citind, adeseori. Încă de când eram mică, stăteam cu mama și cu sora mea în pat și seara, înainte de culcare, măcar o jumătate de oră citeam fiecare dintr-o carte. Asta a avut un rol semnificativ în formarea noastră, pentru că acum și eu și sora mea citim. De asemenea, pe tata l-am văzut adesea cu cartea în mână. Fiind profesor de fizică, l-am văzut citind și ficțiune, și eseistică sau lucrări din alte domenii. Dincolo de asta, cred că ar trebui să încercăm să rezistăm, pentru că într-adevăr tehnologia este foarte la îndemână și, odată ce suntem absorbiți, nu mai vrem să vedem în jur, nu mai vrem să acceptăm că există și altceva. Ar fi vorba, așadar, mai întâi de o conștientizare, apoi de o deschidere voluntară: să vedem, să încercăm și altceva, să ieșim din cerculețul sau bula formată de tehnologie.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE