După discursul de marți, președintele Vladimir Putin a anulat un decret, vechi din 2012, care prevedea, printre altele, soluționarea problemei transnistrene respectând integritatea și suveranitatea Republicii Moldova, conform Deschide.
„Rusia va continua să participe la căutarea unor căi de rezolvare a conflictului transnistrean în baza respectării suveranității, integrității teritoriale și statutului de neutralitate a Republicii Moldova, prin acordarea unui statut special Transnistriei”, se arată în decretul din 2012 privind măsurile de realizare a cursului extern al Kremlinlui.
Marți, cu două zile înainte de împlinirea unui an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, Vladimir Putin a anulat acest decret sub pretextul că ar fi „învechit”.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
„În scopul asigurării intereselor naționale ale Federației Ruse în contextul modificărilor substanțiale, care au avut loc în relațiile internaționale, dispun ca decretul președintelui Federației Ruse din 7 mai 2012 privind Măsurile de realizare a cursului politicii externe a Federației Ruse să fie recunoscut drept învechit”, se arată în decretul publicat marți.
Conform deciziei lui Putin, decretul din 2012 nu mai este valabil de marți, 21 februarie 2022.
În urmă cu o săptămână, Maia Sandu a vorbit despre acțiuni ale Federației Ruse menite să schimbe puterea de la Chișinău.
„Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice (…)”, spunea Maia Sandu.
Decretul nu se referea doar la Transnistria ci la toată strategia de politică externă a Rusiei. Printre altele e vorba și de relațiile cu SUA, NATO și UE.
Scos din context, e grav. In context, nu.
Moldovenii nu or să scape vreodată de cioloveci.
ar fi „învechit”
-caduc,
asa se spune,”caduc”