Evenimentele cotidiene pot avea urmări în viața noastră, iar reacțiile sunt diferite, de la caz. Una dintre cele mai cunoscute forme de reacție la acestea se numește „tulburare de stres post-traumatic”(PTSD), iar românii se află în „topul” oamenilor afectați, informează DC Medical.
Potrivit psihologului Radu Leca, peste 50% dintre români s-ar confrunta cu acest sindrom, însă, nu ar trebui să se sperie, ci să apeleze la ajutor specializat, cum ar fi psiholog, cursuri de dezvoltare emoțională, personală.
Simptomele PTSD sunt ușor de recunoscut pentru specialiști: insomnii, sensibilitate la zgomot, gânduri negative repetitive, izolare, „supervigilența”(gândul că urmează ceva rău la cel mai mic stimul, cum ar fi orice zgomot din exterior), a explicat psihologul Radu Leca.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Cu toate acestea, există căi prin care „trauma” personală sau colectivă poate fi depășită, dă asigurări Radu Leca. El le recomandă românilor să se informeze doar din surse ofciciale și să apeleze la specialist, dacă au simptomele descrise mai sus.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
De stres post-traumatic pot suferi toți oamenii, indiferent de sex sau de vârstă. În ceea ce privește trauma, aceasta poate fi cauzată de atac fizic, accidente, despărițiri, pierderi ale persoanelor dragi. Pandemia, prin restricțiile care le-a impus, dar și războiul dintre Rusia și Ucraina, pot genera PTSD.
„Le spun tuturor care sunt speriați de război să aleagă să rămână într-o așteptare activă, dar să nu se sperie”, a mai spus specialistul, subliniind că avem de ales între a rămâne speriați și a deveni bolnavi și a rămâne în așteptare”, susține psihologul Radu Leca, potrivit sursei citate.