ACTUALITATEPS Varlaam: Lupta lui Tudor Vladimirescu, un început sprijinit de Biserică și...

PS Varlaam: Lupta lui Tudor Vladimirescu, un început sprijinit de Biserică și care a culminat cu Unirea de la 1859

Mișcarea revoluționară a lui Tudor Vladimirescu a marcat un început care se va dovedi luminos în deceniile ce vor urma și care va culmina cu Unirea de la 1859, a declarat, vineri, PS Varlaam, la inaugurarea expoziției „Tudor Vladimirescu – un credincios martir pentru dreptate”.

Biblioteca Sfântului Sinod a inaugurat, vineri, expoziția „Tudor Vladimirescu – un credincios martir pentru dreptate”, care marchează două secole de la Revoluția din 1821, transmite Basilica.ro.

„Deși mișcarea lui revoluționară a fost înfrântă de forțele militare otomane, acest eveniment a tăiat istoria modernă a României în două, punând capăt domniilor fanariote în ambele principate, Moldova și Țara Românească (…).

A marcat un început care se va dovedi luminos în deceniile care vor urma, înțelegând aici mișcarea revoluționară de la 1848 și mai ales Unirea cea mică, sau Unirea de bază, de la 1859”, a precizat PS Varlaam Ploieșteanul, prezent la eveniment.

Ierarhul a mai amintit că „Tudor Vladimirescu a fost un om profund credincios și care a acumulat o cultură foarte vastă, marcată în primul rând de valorile promovate de Biserică și de Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos”.

„Se spovedea la ieroschimonahul Chiriac Râmniceanu și era prieten apropiat al Episcopului Ilarion al Argeșului. A ctitorit biserici și a lăsat prin testament bani pentru lăcașurile din Ierusalim și Sf. Munte Athos.

Prin intermediul clerului, ideile sale sociale s-au răspândit în societatea românească, iar armata lui s-a strâns tot la îndemnul preoților Scopul a fost de a redobândi libertatea și de a reinstaura în societate echitatea și justiția”, a explicat PS Varlaam, potrivit sursei citate.

 

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți.Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate