vineri, februarie 23, 2024
ACTUALITATEAUDIO | PS Paisie, episcop vicar al Timișoarei, vorbește despre dictatură: Înainte...

AUDIO | PS Paisie, episcop vicar al Timișoarei, vorbește despre dictatură: Înainte de 89 aveam o cartelă și cumpăram două pâini. Acum se propovăduiește că nu mai ai voie să intri într-un magazin dacă nu ai un pașaport verde

PS Paisie Lugojanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a vorbit duminica trecută în cadrul Sfintei Liturghii, despre vremurile pe care le trăim și despre pierderea libertății.

Episcopul a explicat că dacă se va ajunge la intrarea în biserici pe baza unui certificat, atunci înseamnă „că nu mai suntem oameni”.

PS Paisie Lugojeanul a amintit și de protestele din toată lumea împotriva introducerii certificatului verde, afirmând că ele se referă la libertate.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Sper să nu ajungem la ceea ce se implementează și anume să venim cu un certificat la biserică. Dacă vom ajunge la acest nivel, înseamnă că nu mai suntem oameni. Libertatea cu care ne-a înzestrat Dumnezeu, în numele unei siguranțe care nu există…

Dacă o să ajungem să venim la biserică în baza unui certificat, înseamnă că libertatea noastră a apus. Nu cu mult timp în urmă, cu doar 32 de ani, această piață era plină de sângele martirilor care rosteau „Tatăl nostru”.

Sistemul nostru de învățământ a avut grijă să se vorbească despre vedete de film și televiziune, nu despre istoria poporului român.

Vremurile pe care le trăim le trăim din cauza nevredniciei noastre.

Ați auzit ce se întâmplă prin Austria, Spania, Italia și în alte părți. Sute de mii de oameni, milioane, manifestează pentru libertate. Nu împotriva unui vaccin, ci pentru libertate: să nu se introducă acest pașaport verde. La noi se doarme foarte bine”, a cuvântat episcopul.

<

PS Paisie i-a criticat pe cei care au făcut și fac regulile pentru comportamentul creștinilor în biserici, considerându-le iraționale.

Episcopul bănățean a criticat tentativele de a obliga oamenii să se vaccineze, explicând că binele nu se face niciodată cu forța.

„Conștiința libertății noastre, dacă o pierdem, ne-am pierdut valoarea de persoane umane. Unii care n-au habar de Hristos, de Dumnezeul creștinilor, ne fac reguli pentru participarea la slujbele Bisericii.

Nu vorbesc împotriva unei vaccinări sau pentru, ci împotriva obligației sau obligării de a supune omul unui act medical pe care nu dorește să-l primească.

Ca să vedeți ipocrizia și lipsa de rațiune a celor care zic că ne asigură siguranța. Nu este nimic logic în ceea ce se întâmplă. Binele cu forța. Naziștii și Hitler au zis că vor face bine poporului german. Și știm ce ce-a ieșit.

Și comuniștii au vrut să facă binele cu forța. Au luat pământul părinților noștri și cine n-a vrut să se înscrie la colectiv a fost schingiut, trimiși în închisoare și omorâți. În numele binelui! Când binele ni se propovăduiește cu forța și ni se bagă pe gât cu parul, trebuie să ne întrebăm dacă este firesc. Și dacă nu mai avem atâta conștiință să nu ne întrebăm dacă ne putem ruga lui Dumnezeu decât pe baza unei hârtii, atunci ne merităm soarta.

Am ajuns să trăim într-o frică cumplită: nu ne mai vedem, stăm la distanță, întrebăm dacă este vaccinat, dacă este testat”, a continuat PS Paisie.

La final, el i-a invitat pe oamenii prezenți la biserică să compare vremurile de azi cu cele de dinainte de 1989:

„Înainte de 89 aveam o cartelă și cumpăram două pâini. Acum se propovăduiește că nu mai ai voie să intri într-un magazin dacă nu ai un pașaport verde. Când a fost mai rău?”

Cuvântul Episcopului bănățean vine în contextul unei scrisori deschise semnate de 70 de personalități din lumea românească, adresată Sf. Sinod al BOR, pe tema certificatului verde la locul de muncă.

Până acum, 10 episcopi au răspuns afirmativ acestei scrisori.  Recent, Episcopul Iustin al Maramureșului a comparat certificatul verde cu carnetul de partid pe vremea comunismului.

ÎPS Teodosie a spus că introducerea certificatului verde la locul de muncă reprezintă „un abuz”.

Pe 21 decembrie, la ora 09:00, în fața Parlamentului, s-a anunțat un protest împotriva adoptării acestui „pașaport” de către legislativ.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

3 COMENTARII

 1. Îmbucurătoare luările astea de atitudine din ce în ce mai dese, în special din rândul clerului, dar nu știu cât de inspirat e argumentul “binelui cu forța” pe care îl adoptă mulți. În special pe termen lung.
  Înțeleg că-i scurt și la obiect și nici nu prezintă riscul de a genera polemici medicale alunecoase, dar într-un viitor nu foarte îndepărtat inevitabil vor ajunge și la noi copiii să se creadă gay și trans, că așa au văzut la nu-știu-cine, adulții vor fi din ce în ce mai afectați de dependența de jocurile de noroc, pariuri sportive, pornografie, videochat și alte asemenea “binefaceri” moderne. Ori tare mă tem că atunci cei responsabili își vor freca bucuroși mâinile, bătându-ne apropouri cu “binele cu forța” și-și vor vedea liniștiți de afaceri. Ce vom face, lăsăm mizeria să prolifereze ca să nu silim pe nimeni?
  La fel cum acum au ajuns să-și bată joc și de Dumnezeu iar noi nu putem spune nimic fiindcă ne-am justificat ca “libertate de exprimare” normalitatea, pe care ei o vedeau ofensatoare și acum ne-au întors-o.

  Morala nu se negociază. Poate ar fi deci mai înțelept să se meargă drept la țintă, anume dacă e într-adevăr chiar un “bine” care să merite, fără riscuri, nu neapărat că-i impus.

 2. „Sistemul nostru de învățământ a avut grijă să se vorbească despre vedete de film și televiziune, nu despre istoria poporului român.”

  Părintele are tot ce îi trebuie ca să știe:

  – că nu este „al nostru” (decât după ’89)
  – că nu e doar la noi (ci peste tot – în Democrație)

  „La final, el i-a invitat pe oamenii prezenți la biserică să compare vremurile de azi cu cele de dinainte de 1989:

  „Înainte de 89 aveam o cartelă și cumpăram două pâini. Acum se propovăduiește că nu mai ai voie să intri într-un magazin dacă nu ai un pașaport verde. Când a fost mai rău?””

  De ce nu i-o întreba dacă știu și … de ce ?

  „Și comuniștii au vrut să facă binele cu forța. Au luat pământul părinților noștri și cine n-a vrut să se înscrie la colectiv a fost schingiut, trimiși în închisoare și omorâți. În numele binelui!”

  Noroc că nimeni nu va fi curios să îl întrebe … „de ce ?”.

  Noroc că nimeni nu vrea să știe și de ce. Gândesc „întelectualii” și pentru eroicul popor – sub ochii celor care „îi vor binele” (azi).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE