PS Macarie, Episcopul român al Europei de Nord, a spus într-o predică ținută cu ocazia duminicii „Parabolei Vameșului și Fariseului” că acolo unde locuiește, în Scandinavia, majoritatea oamenilor nu crede în nimic, iar cu ocazia crizei pandemice, au suferit depresii.
El i-a îndemnat pe oameni să nu uite că totul este trecător în această viață și să nu-și pună speranțele cele trecătoare, oricât de plăcute ar fi.
„Eu trăiesc în Scandinavia. Acolo cei mai mulți dintre oameni nu au nici un crez, nu se închină Preamilostivului Dumnezeu, nu au perspectiva veșniciei, iar acum în această grea încercare, în această criză pandemică acești oameni, neavând perspectiva veșniciei, foarte mulți s-au îmbolnăvit psihic. Sunt foarte depresivi, fiindcă ei și-au pus toată nădejdea în bunurile acestei lumi: în plăcerile senzuale, în vacanțele din locurile exotice, și-au pus nădejdea în cele trecătoare, uitând cu totul de cele netrecătoare, de faptul că avem o casă în cer și că acolo ne așteaptă Părintele nostru. Ne bucurăm de această viață, fiindcă este darul lui Dumnezeu, însă suntem conștienți că totul este trecător, că suntem pasageri în această lume. Cum spunea un bătrân: trebuie să muncești ca și cum n-ai muri niciodată, dar să te îngrijești de suflet ca și cum ai muri mâine. Adică, să fii plin de nădejde! Să te bucuri de darul vieții, dar să fii conștient că ai un singur suflet care este nemuritor și veșnic. Așadar, iubite frate și iubită soră, nu-ți pune nădejdea în cele trecătoare și să lași doar câteva firimituri pentru cele cerești. Dedică-te integral Mântuitorului nostru și lucrează intens pentru mântuirea sufletului”, a spus el oamenilor din satul său natal, din Bistrița-Năsăud.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Cu altă ocazie, a duminicii Parabolei Fiului Risipitor, PS Macarie i-a îndemnat pe cei prezenți la biserică să nu rătăcească lăuntric.
„Și noi, de prea multe ori suntem rătăcitori în această viață. Însă rătăcirea în cele din afară este urmată întotdeauna de rătăcirea din cele dinăuntru, iubite frate și iubită soră. Rătăcirea de afară urmează celei dinlăuntru. Ce înseamnă să rătăcești înlăuntrul tău? Înseamnă să nu mai crezi așa cum au crezut părinții, moșii și strămoșii tăi; înseamnă să nu mai prețuiești moștenirea înaintașilor câștigată și păzită cu sudoare și cu sânge; înseamnă să dai aurul pământului tău strămoșesc pentru mărgelele colorate ale străinilor. Dacă faci aceasta iubite frate și iubită soră, îți pierzi busola credinței, îți pierzi busola lăuntrică, te dezrădăcinezi și te rătăcești în cele dinlăuntrul tău. Important este să te ridici! Nu este important că ai căzut, important este să te ridici. Iar dacă fizic îți este cu neputință să ajungi acasă, în vatra ta părintească, sufletește îți este cu putință să vii în biserică, oriunde te-ai afla, chiar în cele mai îndepărtate locuri de meleagurile tale natale. Dacă tu te întorci în Casa Părintelui, în Biserică, ești acasă iubite frate și iubită soră. Așadar, vino acasă, iubite frate, vino acasă, iubită soră, fiindcă Părintele Ceresc ne așteaptă pe toți cu brațele deschise!”, a cuvântat episcopul Macarie.