joi, mai 23, 2024
ACTUALITATEPS Ignatie: Unii ne acuză că suntem retrograzi, că suntem legați de...

PS Ignatie: Unii ne acuză că suntem retrograzi, că suntem legați de ceea ce ține de vechi. Ne acuză că am fi refractari la ceea ce este nou. Viața creștină este o permanentă invitație la înnoire

Una dintre trăsăturile dominante ale vremurilor noastre este că am ajuns să credem că tot ceea ce este nou este neapărat și valoros, însă- din punct de vedere duhovnicesc- un lucru, o situație sau o experiență capătă valoare dacă are și un conținut spiritual, dacă ne împlinește ca oameni, a spus PS Ignatie, joi, Episcopul Hușilor.

PS Ignatie a explicat, în cuvântul adresat credincioșilor după slujba de Te-Deum pentru Anul Nou, despre relația dintre noutate și valoare.

„Ne bucurăm atunci când ne cumpărăm o haină nouă sau când ne actualizăm gadgeturile. Undeva, în inima noastră, există tendința de a ne bucura pentru tot ceea ce este nou.

Din păcate, tradiția și experiența umanității ne învață că nu tot ceea ce este nou are, neapărat, valoare.

Din punct de vedere duhovnicesc, un lucru, o situație sau o experiență capătă valoare dacă are și un conținut spiritual, dacă ne împlinește ca oameni.

Oricât am alerga după tot ceea ce numim nou, nu poate să aibă valoare dacă nu ne împlinește, dacă nu ne împodobește lăuntric”, a explicat PS Ignatie.

Tendința vremurilor noastre este să îmbrățișăm ușor tot ceea ce este noutate. O mișcare socială nouă  sau un anume trend, care schimbă datele cu care suntem obișnuiți, sunt rapid îmbrățișate, susținute, argumentate, a precizat PS Ignatie.

„În noaptea de Anul Nou ar trebui să reflectăm mult mai profund la faptul că are valoare doar ceea ce Dumnezeu ne oferă.

Unii ne acuză că suntem retrograzi, că suntem legați în mod intrinsec de ceea ce numim, în mod generic, tradiție, de ceea ce ține de vechi. Ne acuză că am fi refractari, aproape alergici, la ceea ce este nou. Este total greșit.

Noi ne fundamentăm viața duhovnicească pe Noul Testament, pe ceea ce Hristos a adus în lumea aceasta. Sfântul Apostol Pavel ne spune să ne înnoim viața, din punct de vedere spiritual.

Viața creștină este o permanentă invitație la înnoire. Trebuie să avem în vedere mai ales dimensiunea spirituală, iar toate lucrurile de care ne bucurăm – de tehnologie, de confortul oferit de vremurile de astăzi – capătă valoare dacă încercăm să le dăm un conținut spiritual.

Nu tot ceea ce este nou are, neapărat, și valoare. Pot fi lucruri noi, ideologii interesante, care să ne atragă, dar, din nefericire, să ne degradeze ca oameni, ca făpturi ale lui Dumnezeu”, a spus PS Ignatie.

Lupta pentru înnoirea vieții, a subliniat părintele Ignatie, presupune foarte multă motivație, determinare și consecvență.

„În general, noi ne urăm în această noapte dintre ani, să fie «un an bun». Nu poate fi un an bun dacă noi nu suntem buni.

Să încercăm să umplem clipele, zilele, săptămânile, lunile și anul întreg de bunătate, de lumină, de pace. Numai în felul acesta anul poate fi bun. El nu poate lucra mecanic. Noi trebuie să facem ceva concret.

Să luăm aminte care au fost experiențele care ne-au ajutat să fim mai buni și mai luminoși.

A fost un an complicat, pentru fiecare dintre noi. Ar trebui să ne uităm și la partea frumoasă a lucrurilor. Poate am învățat, fiecare dintre noi, să ne prețuim mai mult unul pe celălalt, poate ne-am dat seama de semnificația profundă a unei îmbrățișări, a unei strângeri de mână – pe care nu le-am mai făcut din motive de siguranță.

Un om duhovnicesc Îi mulțumește lui Dumnezeu și pentru încercări”, a spus PS Ignatie.

 

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE