luni, noiembrie 11, 2024
ACTUALITATEProtestele din Bulgaria. Cine sunt cei care-l contestă pe premierul Borisov? Istoric:...

Protestele din Bulgaria. Cine sunt cei care-l contestă pe premierul Borisov? Istoric: E un amestec format din politicieni din opoziție, „naționaliști” rusofili și promotori ai LGBT

De peste două luni, presa din România și din Occident scrie despre protestele violente care au cuprins Bulgaria, parcă din senin.

Descrierile acestui fenomen de către media au fost sintetizate cel mai bine de către postul german de stat, Deutsche Welle: „proteste în masă contra corupţiei, oligarhilor şi guvernului”

Dar cine protestează? Și de ce? Care sunt cauzele? Pentru a încerca să aflăm am stat de vorbă cu Nicolai Koicev, un tânăr istoric din țara vecină, absolvent al Facultății de Istorie a Universității „Sf. Chiril și Metodie”.  Discuția dintre noi a avut loc în limba engleză.

R3M: Salut Nicolai, prima mea întrebare este: poți să ne explici pentru noi, cititorii români, cine protestează zilele acestea în Bulgaria și de ce?

NK: În primul rând, liderii protestelor sunt politicieni bulgari cunoscuți care sunt acum în opoziție sau în afara Parlamentului: Maya Manolova – o fostă comunistă, Slavi Trifonov – un cântăreț bulgar faimos, dar cu zero experiență în politică și Konstadin Kostadinov, un „naționalist” radical și rusofil.

Partidul Socialist Bulgar (BSP) susține protestele, deși majoritatea celor care protestează sunt împotriva tuturor formațiunilor politice, inclusiv a BSP-ului.

De asemenea, mai e vorba și de „Otrovno trio”(trio-ul otrăvitor), legat de Vasil Bojkov, un oligarh bulgar aflat acum în azil în Dubai și de coaliția „Bulgaria Democratică”, o mișcare de „centru-dreapta” care promovează drepturile LGBT.

Dar majoritatea protestatarilor sunt bulgari obișnuiți, care sunt interesați doar de o viață mai bună, de îmbunătățirea sistemului medical și educațional și de reforma judiciară, dar sunt prea proști care să realizeze că sunt parte a ceva care n-o să le facă viața mai bună.

GERB (partidul lui Borisov) și Patrioții Uniți (o alianță formată din Mișcarea Națională Bulgară – IMRO și Frontul Național pentru Salvarea Bulgariei – NFSB) nu reprezintă idealul, dar sigur sunt răul cel mai mic.

Președintele nostru, Rumen Radev, a fost nominalizat de BSP în 2016, atunci când a câștigat și din acest motiv susține BSP și protestele. Să fiu sincer, însă, poziția de Președinte este compromisă.

Președintele este un pion aflat în mâinile celor mai puternice partide. Partidul care-l nominalizează pe Președinte are un control aproape total al acestuia și a pozițiilor sale.

Indiferent despre cine este vorba: președintele anterior a fost influențat masiv de către GERB, partidul care l-a nominalizat.

R3M: Ceea ce-mi spui e foarte interesant. Pare o mulțime eterogenă: Naționaliști alături de promotori ai ideologiei LGBT și rusofili? La noi protestatarii sunt portretizați ca niște luptători pentru eliminarea corupției din Bulgaria. Au protestele vreo legătură cu Bruxelles-ul?

NK: Mai degrabă sunt legate de Moscova. Așa zișii „naționaliști” sunt de fapt radicali aderenți la ideologii politice amestecate. Singurul lucru pe care-l au în comun protestarii e că vor să dea jos Guvernul. Atât și nimic mai mult.

R3M: La protestele anti guvernamentale din România și anti-corupție, vârf de lance au fost partidele și ONG-urile care susțin agenda Bruxelles-ului, inclusiv cele pro LGBT, de-aceea am întrebat. Oare protestele din Bulgaria au de-a face cu percepția că premierul Borisov nu este destul de „proeuropean”?

NK: Borisov încearcă să facă un balans între Vest și Est, aceasta este impresia mea.

R3M: Cum a perceput lumea bulgară măsurile luate de Guvernul Borisov în timpul pandemiei? Am văzut că nu a închis bisericile de Paști, ceea ce în România s-a întâmplat.

NK: La început, opinia generală despre măsurile pe care le-a luat a fost bună. Nu știu dacă Borisov a avut un motiv anume pentru care a decis să nu închidă bisericile.

R3M: Bun, hai să revenim. Ce anume a declanșat protestele anti guvernamentale?

NK: Au fost câteva evenimente. Primul: Procurorul-șef al Bulgariei, Ivan Geșev a încercat să-l ancheteze pe Președinte, iar al doilea a fost faptul că Hristo Ivanov, co-liderul formațiunii „Bulgaria Democratică” a încercat să acosteze pe plaja de la Roseneț, care trebuia să fie o plajă de stat, dar de fapt este proprietatea privată a lui Ahmed Dogan – fostul lider al DPS (Partidul Turcilor din Bulgaria).

Există percepția generală că Ahmed Dogan și funcționarii afiliați politic DPS sunt cei care controlează vaste porțiuni din țară, din punct de vedere economic și politic și că au o influență serioasă asupra sistemului judiciar.

Și știi ce e amuzant? Protestele nu sunt îndreptate împotriva DPS-ului, ci împotriva GERB! De ce?

R3M: La asta voi trebuie să știți răspunsul. O ultimă întrebare: ca istoric și persoană interesată de Balcani, cum ai perceput poziția României în Europa și față de Bulgaria, în mod deosebit?

NK: N-am o poziție anume pe acest subiect. Cred că atitudinea Europei față de România și Bulgaria este aproape similară. Mereu țările noastre sunt arătate ca exemple de țări cu corupție mare și standarde socio-economice scăzute.

Am auzit că ați fi făcut progrese în ceea ce privește corupția și că sistemul vostru medical este îmbunătățit.

R3M Eh, nu te entuziasma. Lupta anti-corupție din România este mai mult o armă politică la vârf. La nivelul oamenilor de rând nu se simte vreo îmbunătățire. Iar sistemul medical este asemănător cu cel din Bulgaria.

Mulțumesc tare mult Nicolai.

NK: Mulțumesc și eu.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE