ACTUALITATEProtest anunțat în fața statuii lui Samuel Bruckenthal din Sibiu: În perioada...

Protest anunțat în fața statuii lui Samuel Bruckenthal din Sibiu: În perioada guvernării sale asupra Transilvaniei românii au suferit cea mai grea opresiune din toată istoria

Mai multe asociații vor participa, sâmbătă 18 septembrie, la un protest desfășurat la Sibiu împotriva amplasării în localitate a statuii baronului Samuel von Bruckenthal, informează Ora de Sibiu.

La eveniment vor participa membrii Consiliului Național al Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu din România și cei Asociației „Calea Neamului”, precizează sursa citată.

Statuia lui Samuel Bruckenthal a fost dezvelită la Sibiu, sâmbătă 10 septembrie, în prezența președintelui Klaus Iohannis.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Membrii consiliului care organizează protestul consideră că „dezvelirea statuii baronului Samuel Brukenthal în Sibiu nu se justifică prin nici o faptă măreață realizată de acesta în favoarea românilor, locuitorii majoritari, dintotdeauna, ai Transilvaniei. Dimpotrivă, baronul Samuel Brukenthal a interzis stabilirea românilor în toate cele 7 orașe săsești ale Transilvaniei, și a refuzat recunoașterea națiunii române ca națiune egală cu națiunile săsească secuiască și ungurească. În perioada guvernării sale asupra Transilvaniei românii au suferit cea mai grea opresiune din toată istoria, aspirațiile și lupta lor pentru libertate și dezrobire fiind pedepsite aspru prin uciderea barbară a conducătorilor răscoalei de la 1784, a eroilor Horea, Cloșca și Crișan”.

Primăria Sibiu a acordat aviz favorabil protestului. „Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Municipiul Sibiu a analizat și avizat favorabil cererea formulată de către Asociația Calea Neamului privind organizarea unei acțiuni de protest. Manifestarea se va desfășura în data de 18.09.2021, în intervalul orar 16.00-19.00, pe strada Samuel Brukenthal”, spune Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Președintele Asociației Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu, scrie pe pagina de Facebook că, deși avizul este favorabil, sonorizarea este interzisă.

„Despre Martiri și cei care i-au prigonit pe români, NU se vorbește în șoaptă și nici pe la colțuri de stradă! Mobilizați-vă pentru Sibiu, căci va fi greu! Sâmbătă, ora 16, la statuia lui Brukenthal! Primăria Sibiu INTERZICE folosirea sonorizării în cadrul protestelor! Cu alte cuvinte nu avem voie la protestul de sâmbătă să vorbim la microfon! Asta mi s-a transmis de către comisia de avizare din cadrul primăriei. (…) Sâmbătă vom afla dacă România este sub ocupație totală. Asociația Calea Neamului a trimis către Primăria Sibiu, conform legii, o înștiințare de adunare publică pentru sâmbătă, 18 septembrie, ora 16. Locul numit în adresă este Piața Mare, în fața statuii lui Samuel Brukenthal. Comisia de la primărie ne-a anunțat că va da aviz pozitiv, dar cu restricțiile privind sonorizarea enunțate mai sus. Am trimis o nouă notificare în care am precizat că în cadrul adunării noastre publice de protest vor avea loc manifestări culturale. La această primărie, logica iese din parametrii ei atunci când la un protest este interzisă sonorizarea, căci, pentru ce faci în general un protest? Pentru ca revendicările să fie auzite cât mai bine! La Sibiu se pare că este altfel, protestele făcându-se pentru a fi auzite cât mai încet. Foarte interesant, mai ales că viziunea aceasta intră în contradicție flagrantă cu legislația României referitoare la organizarea de mitinguri, marșuri, proteste, în general”, se arată în postarea de pe Facebook.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

5 COMENTARII

  • Asa fac si BLM si Antifa, „cancel culture”, darama statuile si simbolurile colonialismului. Asa doresc si domniile lor, numai statui si simboluri ai fostilor sefi de triburi si mai nou ai noilor „martiri” impuscati sau abuzati, mai mult sau mai putin justificat de catre politie .

   Cand BLM, Antifa&friends, fac lucrul acesta, noi pe aici ne indignam, „cum asa ceva?!…istoria nu o mai poti schimba……da, colonistii au fost rai, au vandut si cumparat sclavi, au facut atrocitati asupra populatiilor indigene…..dar, au adus si „civilizatie”…..trebuie sa nu repetam istoria, dar in nici un caz nu trebuie stearsa sau anulata istoria, cu bunele si relele ei.”

   Acum in cazul nostru, respectiv in Transilvania, da, habsburgii, austro-ungarii, au asuprit si au facut atrocitati asupra populatiei majoritare, respectiv romanii…..si ce ar trebui sa facem acum?!…. precum BLM&Antifa….sa „cancel culture” sa daramam centrul vechi al Sibiului deorece cladirile acele au fost construite de si pentrul breslele colonialistilor sasi?!….sa daramam bisericile fortificate lutherane doar pentru ca au fost construie de colonialistii sasi in timp de majoritatea romaneasca (ortodoxa) era exploatata, asuprita si discriminata?!….

   Ne place sau nu, in Transilvania exista componenta culturala, religioasa si arhitectonica mostenita de la colonialistii sasi, habsburgi, austro-ungari…..ce facem o anulam, o daramam?

 1. Deci simbolic lucrurile arată așa:

  austriecii și germanii ne rad pădurile (Schweighofer și alte 20 de firme), storc Petrom-ul, gazul, EON-ul ne bagă facturi uriașe.

  Și peste toate astea noi băgăm o statuie cu Brukenthal – corolarul logic al noii iobăgii in care am ajuns, să pupăm și cizma de pe grumaz că altfel n-are farmec

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...