joi, februarie 22, 2024
ACTUALITATEProiectul stării de criză | Se modifică legile apărării naționale din cauza...

Proiectul stării de criză | Se modifică legile apărării naționale din cauza conflictului din Ucraina: apare rezerva generală formată din bărbații între 35-63 de ani.Românii din Europa au 5 zile să se prezinte la arme dacă sunt chemați

După cum anunțam marți, 7 martie, în spațiul public a fost anunțată apariția unei legi care să instaureze „starea de criză”.

Între timp, a apărut proiectul de lege, emis de Guvernul României. Proiectul de act normativ se numește „Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul securității și apărării naționale”.

Conform expunerii de motive, proiectul de lege urmărește „aplicarea temporară a unor măsuri în ansamblul celor luate pentru gestionarea corespunzătoare a crizei determinate de situația de la granița estică a României și la flancul estic al NATO”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Mai bine zis, este vorba despre „contracararea, gestionarea riscurilor și a amenințărilor în situațiile de criză care se dezvoltă și au un impact major în domeniul apărării, sunt necesare măsuri cu caracter gradual și temporar. În acest context, efectele unei crize care se manifestă la nivel național sau în plan internațional pot avea o anumită intensitate și întindere, încât pot solicita generarea, la nivelul autorităților publice centrale și locale, a unor măsuri de adaptate pentru prevenirea, descurajarea și asigurarea reacției prompte și adaptate la riscuri și amenințări, pe durate limitate în raport cu evoluția situație de criză, însă fără a fi necesară instituirea sau declararea unei stări excepționale, potrivit legislației în materie”.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Cu alte cuvinte, prin acest proiect de lege, statul român se pregătește în caz de riscuri și amenințări venite ca urmare a războiului din Ucraina.

Printre cele mai importante modificări se numără transferul de autoritate de către MAPN „la nivel operațional și/sau tactic” al forțelor sale participante într-o anumită misiune sau operație „comandantului/comandamentului care conduce misiunea sau operația respectivă”.

De asemenea, legea menționează posibilitatea acțiunii trupelor române „în afara teritoriului statului român”, în care pot avea în subordine „unități ori subunități ale forțelor armate străine, în condițiile prevăzute în transferul de autoritate efectuat între forțele armate străine și comandantul/comandamentul forțelor armate străine”.

Se modifică și legea 446/2006, privind pregătirea populației pentru apărare, apărând și sintagma „militar voluntar în termen”.

În legea respectivă se introduce un nou alineat, la articolul 7, care schimbă definiția cetățenilor cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare, astfel: „sunt considerați cetățenii care îndeplinesc serviciul militar activ sau serviciul militar în rezervă, cetățenii încorporabili, recruții, precum și cetățenii români bărbați cu vârste cuprinse între 35 și 63 de ani”.

Românii care sunt plecați în Europa trebuie să se prezinte în termen de maximum cinci zile calendaristice de la data notificării, iar pentru cei plecați în afara Europa, termenul este 15 zile calendaristice.

Tot prin acest act normativ se introduce și „rezerva generală”. Rezerva generală diferă de rezerva operațională și este formată „din toți cetățenii români, bărbați, cu vârsta între 18 și 60 de ani care nu sunt cuprinși în rezerva operațională. Cadrele militare în rezervă care nu sunt cuprinse în rezerva operațională sunt incluse în rezerva generală”.

Cei din rezerva generală pot fi chemați „pentru completarea instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale pe timpul stării de urgență și al stării de război”.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

6 COMENTARII

 1. Nu sunt sigur ca am inteles…adica dupa ce au dus la limita existentei /suportabilului o tara, dupa ce au batjocorit, amendat si chiar batut timp de doi ani ( Covid plan) bietii romani, dupa ce au provocat exodul a peste 4 milioane de romani, acum autoritatile ne obliga sa plecam in razboi pentru a apara interesele corporatiilor care ne jecmanesc tara?…dupa 30 de ani de exod cer oamenilor sa revina/moara in razboi, in 5 zile ?
  Cu adevarat suntem condusi de niste incapabili iar consilierii lor pe linie militara sunt niste imbecili !

  Un soldat trebuie convins (sa creada in cauza pentru care moare) sa mearga la razboi nu trebuie,,invins”/fortat.

 2. Hai siktir. Ăștia trăiesc pe altă planetă? Vine ăla din Jărmanica să-i apere averea lui Copos sau Țiriac? Să le apere pensiile speciale????
  Ăștia sunt normali? Chiar nu gândesc???
  Păi ăia de aia au fugit, au fugit de țara asta, de conducători ca Ciolanu, măCiucă și alții ca ei.

 3. Iar voi ce faceți? Stați de șase în țimp ce ăștia masacrează constituția, sau priviți cu atenție și îngrijorare? De vreo lună nu aveți curaj să comentați nimic împotriva antiromânului Iohannis și agenților lui de influență. Îi transformă americanii și Iohannis pe români în carne de tun? Nu e nimic, AUR e aici ca să fie sigură Înalta Poartă că se va întâmpla asta neapărat.

 4. Cu PLANdemia au omorît bătrîni.
  Cu TEATRUL de operațiuni, zis război, vor să omoare tineri.
  Mă gândesc că înainte trebuie să scape cumva de minciuna cu bombele atomice și distrugerea mutuală. Dar după cum majoritatea au înghițit PLANdemia nu cred că aceiași majoritate se va poticnii în asemenea detalii și vor înghiții din nou tot ce li se dă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE