ACTUALITATEProiect de lege: Sfântul Ștefan cel Mare ar putea fi declarat erou...

Proiect de lege: Sfântul Ștefan cel Mare ar putea fi declarat erou național și patron al culturii române

O inițiativă legislativă depusă luna trecută la Senatul României de către deputatul Partidului Social Democrat (PSD), Oana-Gianina Bulai, propune declararea Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare drept „erou național” și „patron al culturii române”. Proiectul de lege ar institui ziua de 2 iulie ca zi națională dedicată Sfântului Voievod, potrivit Basilica.

„Românii îi celebrează prin lege pe Tudor Vladimirescu, Avram Iancu și alți eroi naționali, însă nu și pe Ștefan cel Mare! Domnitorul Moldovei trebuie să aibă o zi a lui recunoscută prin lege, pentru că UNUL este Ștefan cel Mare pentru noi, românii.”, a scris doamna Bulai, într-o postare pe Facebook.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Se declară erou național și patron istoric al culturii românești Ștefan al III-lea Mușat, Domnitor al Moldovei, supranumit Ștefan cel Mare, pentru rolul său marcant în istoria poporului român și prezervarea identității creștin-ortodoxe românești. (…)

Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 2 iulie și pot fi marcate de autoritățile centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific, utilizând fondurile disponibile din bugetul propriu. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea manifestărilor.”, se arată în textul legislativ.

Între motivele expuse, se enumeră realizările domnitorului, de la acțiunile militare și politice care au marcat întregul continent european, până la patronajul cultural, care a marcat patrimoniul material și moștenirea culturală și spirituală a românilor.

Ziua de 2 iulie pentru instituirea zilei naționale de comemorare a voievodului a fost aleasă pentru că este data plecării sale la cele veșnice și, totodată, data la care Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în calendarul sfinților la canonizare.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...