ACTUALITATEProiect de lege: Sfântul Ștefan cel Mare ar putea fi declarat erou...

Proiect de lege: Sfântul Ștefan cel Mare ar putea fi declarat erou național și patron al culturii române

O inițiativă legislativă depusă luna trecută la Senatul României de către deputatul Partidului Social Democrat (PSD), Oana-Gianina Bulai, propune declararea Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare drept „erou național” și „patron al culturii române”. Proiectul de lege ar institui ziua de 2 iulie ca zi națională dedicată Sfântului Voievod, potrivit Basilica.

„Românii îi celebrează prin lege pe Tudor Vladimirescu, Avram Iancu și alți eroi naționali, însă nu și pe Ștefan cel Mare! Domnitorul Moldovei trebuie să aibă o zi a lui recunoscută prin lege, pentru că UNUL este Ștefan cel Mare pentru noi, românii.”, a scris doamna Bulai, într-o postare pe Facebook.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Se declară erou național și patron istoric al culturii românești Ștefan al III-lea Mușat, Domnitor al Moldovei, supranumit Ștefan cel Mare, pentru rolul său marcant în istoria poporului român și prezervarea identității creștin-ortodoxe românești. (…)

Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 2 iulie și pot fi marcate de autoritățile centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific, utilizând fondurile disponibile din bugetul propriu. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea manifestărilor.”, se arată în textul legislativ.

Între motivele expuse, se enumeră realizările domnitorului, de la acțiunile militare și politice care au marcat întregul continent european, până la patronajul cultural, care a marcat patrimoniul material și moștenirea culturală și spirituală a românilor.

Ziua de 2 iulie pentru instituirea zilei naționale de comemorare a voievodului a fost aleasă pentru că este data plecării sale la cele veșnice și, totodată, data la care Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în calendarul sfinților la canonizare.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate