luni, martie 27, 2023
ACTUALITATEProiect de Hotărâre de Guvern: Polițiștii vor putea intra în gospodăriile oamenilor...

Proiect de Hotărâre de Guvern: Polițiștii vor putea intra în gospodăriile oamenilor să controleze porcii

Guvernul României a emis un proiect de Hotărâre de Guvern prin care urmărește să combată mai puternic pesta porcină africană, care vor afecta inclusiv gospodăriile țărănești, scrie Național.

Printre cei care vor avea atribuții în acest domeniu, conform hotărârii publicate pe siteul ANSVSA, se vor afla și angajații Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Astfel, angajații MAI vor avea în atribuții controlul în vederea respectării de către deținătorii de porcine a prevederilor legale, controlul circulaţiei porcinelor pe drumurile publice şi sancționarea mişcării porcinelor și deținerii ilegale a acestora, precum și confiscarea animalelor care sunt transportate ilegal și a mijloacelor de transport care sunt utilizate la transportul acestora.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Potrivit proiectului de hotărâre de guvern, polițiștii, jandarmii, pompierii și polițiștii de Frontieră vor participa, prin echipe fixe şi/sau mobile, la activităţile pentru supravegherea şi controlul mişcărilor de porcine vii, produse şi subproduse animaliere, alte materii şi materiale ce pot fi contagioase, în şi dinspre focar, zona de protecţie şi zona de supraveghere. Totodată, aceștia vor acorda sprijin personalului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor pentru aplicarea tuturor măsurilor restrictive și vor stabili rutele, vor dirija şi vor controla circulaţia autovehiculelor în zonele afectate de pesta porcină africană.

Combaterea pestei, o nouă operațiune militară

Conform proiectului de HG, la combaterea pestei porcine va contribui și Armata Română. MAPN va asigura „sprijinul necesar organizării prompte a centrelor de intervenție în teren, cât mai aproape de focar, inclusiv prin punerea la dispoziția acestora a unor facilități existente în unitățile militare ce pot fi dislocate în acest sens, va pune „ la dispoziția centrelor de intervenție în teren hărți, sistemul informatic geografic și sistemul global de poziționare, precum și alte surse de informare ce pot fi folosite pentru direcționarea măsurilor de control a bolii, va asigura „logistica activităților necesare în controlul bolii identificate în cadrul Centrului Național de Combatere a Bolilor”, dar și „atribuții dispuse de prefect, în calitate de preşedinte al comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă”.

De asemenea, în jurul gospodăriilor și localităților în care a fost depistată pesta porcină africană vor fi instalate panouri de avertizare, iar polițiștii și Armata vor institui controale și supraveghere a zonelor. Semne şi panouri de avertizare vor fi montate și pe drumurile ce delimitează graniţele zonelor de protecţie şi de supraveghere. Pe de altă parte, polițiștii de Frontieră vor fi obligați să raporteze autorităților sanitare veterinare descoperirea cadavrelor de mistreți sau atunci când observă populaţii de porci mistreţi cu un comportament modificat, care poate fi determinat de boală, despre care au luat cunoştinţă pe timpul executării misiunilor de supraveghere a frontierei României.

Nici ANAF nu va sta degeaba, deoarece instituția va valorifica porcii confiscați.

Processing

Donează pentru R3media

Contribuția ta va ajuta R3media să existe

  • RON *

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

3 COMENTARII

  1. ce au aplicat la oameni cu covidul au inceput cu cateva luni inainte, prin 2019, la porci cu asa zisa pesta.
    Asta este, ne-am imbuibat 30 de ani de mai avem un pic si crapam de obezi ce suntem, de-acum incet incet adio porcusor. Dumnezeu ne da numai masuri bune, dar nu vrem noi sa le vedem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

35,300FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate