Pentru marea majoritate atunci când vorbim despre luna februarie și vremea din această lună, gândul ne zboară la marele viscol din 1954 și la zăpezile istorie înregistrate atunci. Deși temperaturile mai cresc un pic în această perioadă, ajutate și de creșterea duratei zilei, din punct de vedere sinoptic, luna februarie beneficiază în continuare de advecții reci și foarte reci din N, NE, NV continentului, astfel că avem și în această lună perioade cu ger dar și ninsori. Sau, mai bine spus, beneficiăm.
Temperaturi:
– Din punct de vedere al temperaturilor, cei de la ECMWF estimează că februarie va fi o lună cu mult mai caldă decât normalul în cea mai mare parte a țării, abaterile termice pozitive urmând să ajungă chiar la +3s pre +4 grade, urmând ca doar prin Moldova și N. Dobrogei să vorbim de abateri de +0.5 spre +1 grad.
Precipitații:
Deși februarie, la fel ca și ianuarie, nu este neapărat o lună bogată în precipitații (între 10 – 40 l/mp, cu valori peste 40 de l/mp doar prin zonele montane), estimarea celor de la ECMWF este că vom avea o lună februarie cu excedent pluviometric în cea mai mare parte a țării, cu excepția sudului extrem al Munteniei, Olteniei. În Maramureș se așteaptă cele mai importante precipitații, cu abateri de peste 40 l/mp.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.
Săptămâna 08 – 14 februarie aduce precipitații peste medie în Banat, Crișana, Maramureș, dar și prin Oltenia și Transilvania. Următoarele 2 săptămâni aduc cantități de precipitații normale în cea mai mare parte a țării, cu excepția nordului Moldovei, Transilvaniei și prin Maramureș, unde ar putea fi deficitare.
Cantitățile totale de precipitații așteptate în februarie, pe regiuni, sunt:
– Sudul Olteniei, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea – 20 – 30 l/mp.
– Crișana, Maramureș, Apuseni – 60 – 80 l/mp.
– restul regiunilor – 30 – 50 l/mp.
Prognoza integrală este aici.