ȘTIRIPrognoza meteo 28 decembrie 2020 – 03 ianuarie 2021: vreme de primăvară...

Prognoza meteo 28 decembrie 2020 – 03 ianuarie 2021: vreme de primăvară și ploi de Revelion!

Ultimele zile din 2020 și primele zile din 2021 vin cu o vreme mult mai caldă decât ar trebui, cu abateri termice pozitive și de +12 grade, care vor duce temperaturile maxime și la valori de 16 – 17 grade. Nu lipsesc nici ploile din peisaj, inclusiv în noaptea de Revelion. Despre ninsori, doar pe crestele montane.

Luni, 28 decembrie:

Începem ultimele zile din decembrie cu o vreme anormal de caldă, inclusiv pe parcursul nopții, când vorbim de valori de la 8 – 10, 11 grade prin estul și sud-estul Munteniei, prin Dobrogea, prin sudul Moldovei, în timp ce în restul țării minimele nopții de duminică spre luni ajung la 5 – 7, 8 grade. Valori ceva mai scăzute vom avea prin nordul Moldovei, prin zonele deluroase ale regiunii, prin depresiunile Transilvaniei (2 – 4 grade), în timp ce în zonele montane vorbim de minime de la –0 spre –3 grade.

Maximele zilei, de primăvară autentică, ajung chiar la 13 – 15 grade prin Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, dar nici în restul țării nu vorbim de temperaturi normale, valorile din termometru urmând să urce la 10 – 12 grade. În zonele montane vorbim de maxime diurne de la 2 – 4 grade, cu –0 spre –2 grade pe creste.

Despre precipitații vorbim în cea mai mare parte a țării, cu excepția Banatului, dar cantitățile nu vor trece de un 1 – 3, 5 l/mp. Excepție fac Meridionalii și sudul Moldovei, unde se acumulează și 15 – 20, 30 de l/mp.

Marți, 29 decembrie:

Vorbim tot de o noapte caldă, cu temperaturi de 6 grade prin Moldova, 7 – 9 grade prin Banat, Crișana, sud-estul Munteniei, Dobrogea și Transilvania. Prin Muntenia ne oprim la minime de 1 – 3 grade, iar prin Oltenia 4 – 5 grade. În zonele montane minimele nu coboară mai jos de –0 spre –2, –3 grade.

Rămânem cu maxime caracteristice mai degrabă lunii martie, cu valori de 13 – 15, 16 grade în aproape toată țara, excepție făcând Transilvania, nordul Moldovei și dealurile Munteniei și Olteniei, unde ne oprim la 8 – 10 grade. Și în zonele montane va fi cald, cu maxime de 5 – 7 grade, respectiv 0 spre –1 grad pe creste.

Despre precipitații vorbim prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania (3 – 5, 7 l/mp), în timp ce prin vestul Meridionalilor, Apuseni și nordul Orientalilor se pot acumula și 15 – 20 l/mp.

Miercuri, 30 decembrie:

Minimele nopții ajung iar spre valori de 8 – 10 grade prin Banat, Crișana, estul Munteniei, Dobrogea, 2 – 4 grade prin Oltenia, restul Munteniei, nordul Moldovei și zonele montane, respectiv 6 – 7 grade prin restul Moldovei, Transilvania și Maramureș. În zonele montane avem valori de la –0 spre –2 grade.

Nicio schimbare în ceea ce privește valorile maxime și distribuția lor, cu valori de 14 – 16, 17 grade prin sudul Olteniei, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, respectiv 10 – 12, 13 grade în restul țării. În zonele montane se vor atinge maxime de 5 – 7 grade, cu 0 – 2 grade pe creste.

Precipitațiile rămân prezente prin Banat, Crișana, Maramureș, Apuseni și Munții Banatului, iar cantitățile căzute pot ajunge la 10 – 15 l/mp.

Joi, 31 decembrie:

Ultima noapte din 2020 vine cu minime de 7 – 8 grade prin Banat, Crișana, Maramureș, sudul și centrul Moldovei, respectiv 2 – 4 grade prin nordul Moldovei, prin mare parte din Muntenia, Oltenia, Transilvania, în timp ce în zonele montane ne oprim la valori de –0 spre –2, –3 grade. Cel mai cald va fi în estul Munteniei și Dobrogea, unde atingem minime de 9 – 11 grade.

Maximele ultimei zile din an pierd câteva grade prin Banat, Crișana, Maramureș, Oltenia, nordul Moldovei unde vorbim de valori de 8 – 9 grade, în timp ce prin Transilvania, centrul Moldovei și nordul, NV Munteniei ajungem la maxime de 10 – 12 grade. Cele mai ridicate valori ale zilei le avem în sudul și sud-estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea, unde atingem, din nou, 14 – 16 grade.

Avem parte de precipitații în toată țara, (5 – 10 l/mp), iar prin vestul Meridionalilor, Occidentali, Apuseni, Banat, Crișana și Maramureș se pot acumula și 20 – 30 de l/mp.

Continuarea este aici.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...