ACTUALITATEProf. Vasile Ghețău avertizează că 2021 a fost un an DEZASTRUOS din...

Prof. Vasile Ghețău avertizează că 2021 a fost un an DEZASTRUOS din punct de vedere demografic pentru România: Anul cu cel mai mare număr de decese după al Doilea Război Mondial

Academicianul Vasile Ghețău, Director al Centrului de Cercetări Demografice “Vladimir Trebici” al Academiei Române, a scris pe Contributors că anul 2021 va rămâne în „istoria demografică a țării cu cel mai mare număr de decese după al Doilea Război Mondial: 335 mii (lăsând la o parte anii teribilei foamete din anii 1946-1947). Rata mortalității generale a atins 17,5 decese la 1000 locuitori, și ea plasându-se la nivelul cel mai ridicat după război”.

Din păcate, afirmă profesorul Ghețău, cifrele declinului natural s-ar putea să ajungă la un nivel și mai rău.

„Numărul înregistrat de născuți-vii a fost în anul 2021 de 180 de mii. Sunt date provizorii. În anul 2020 datele provizorii indicau un număr de născuți de 202 mii iar cele finale un număr de 177 mii. Diferența dintre cele două cifre provine, în mod normal, din eliminarea din numărul provizoriu a unui număr de născuți având mame care nu aveau reședința obișnuită în România. Cu alte cuvinte, numărul final al născuților în anul 2021 va fi moderat inferior. Regresul numărului de născuți a avut loc în prima jumătate a anului. Dacă rata natalității era de 9,2 născuți la 1000 locuitori în anul 2020, este de aștepta ca ea să coboare sensibil sub 9 la mie în anul 2021.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Cu o evoluție descendentă a numărului de născuți și ținând cont de creșterea numărului de decese cu 36 de mii, vom avea o scădere naturală a populației care o va depăși pe cea deja imensă din anul 2020 – de 120 de mii locuitori. S-ar putea ca declinul natural să ajungă în anul 2021 la înfricoșătoarea cifră de 170 de mii locuitori”, a explicat el.

Hrănește bine(le) ! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media

Profesorul Ghețău are o speranță în PNNR și în actualul Minister al Familiei.

„Epidemia se va sfârși, lăsând în urma ei o populație și mai mică decât cea pe care o arătau toate perspectivele elaborate de Eurostat, Divizia de Populație ONU, Institutul Național de Statistică. Voi adăuga, cu modestie, și propriile proiectări din ultimii 18 ani, prezentate și la Contributors. O populație și mai mică și purtând mai departe gravele ei probleme de sănătate. O viziune optimistă ar însemna vindecarea marilor răni provocate de pandemie și a celor pe care le aveam înaintea ei și care au dus la o speranță de viață la naștere aflată în partea cea mai inferioară a clasamentului țărilor din UE-27. Pentru prima dată după anul 1989 există și un context favorabil, cel al generoaselor și ambițioaselor programe și măsuri din Planul Național de Redresare și Reziliență. Realizarea lor ar putea schimba radical și nivelul de trai și calitatea asistenței medicale, dacă societatea românească va fi capabilă să le transpună în practică. Cred că România intră prin acest plan în faza decisivă a viitorului populației sale iar acest viitor este cel al țării. O redresare însemnată a natalității ar putea reduce dimensiunea declinului natural al populației și diminua proporțiile procesului de depopulare a țării. Țara așteaptă de la noul Minister al Familiei numeroasele măsuri aflate în Programul de guvernare”, a menționat sociologul.

 

 

 

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

 • Balsam pentru sufletul românesc. Gata Oricând!Balsam pentru sufletul românesc. Gata Oricând!
  Sunt încă sub influența vizionării filmului „Gata Oricând! Eroii de la Podul Jiului”, deși au trecut aproape 24 ore de când am plecat de la cinema. Este un film despre… Read more »
WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

3 COMENTARII

 1. Ce proasta e statistica. E vorba de romanii din tara care au intrari si iesiri la institutul de statistica. Dar romanii plecati in afara, cei 9,700,000 nu se pot calcula. Ca in tara avem sau vom avea putini romani este din cauza ca romanii cei mai capabili au plecat din tara si nu suntem stat african in care prostimea sa stea si sa faca toata ziua copii. Prostimea la noi nu face copii ci se descurca cum pot fiecare. Supravietuire.
  Ar fi interessante astfel de statistici si comparativ cu alte state care au acelasi grad de saracie ca la noi. Copii se nasc in tari instarite care ofera protectie copiilor.
  Unde mai pui ca majoritatea femeilor plecate la munca in afara au devenit prostituate? Statistic nu am cifre dar din 9,7mil romani in afara aproximez 4mil de romance din care 50% s-au prostituat in UE cel putin o data pe bani.
  Apoi de ce sa se mai nasca copii in Romania cand sunt vanduti si traficati pentru organe si sex in toata lumea?
  Foarte bine ca scade, e o veste buna sa aud ca scad profiturile celor care vand oameni din Romania.

 2. Desigur sistemul medical a avut partea de vină la cîți au murit. După ce s-a terminat oficial criza, plănuitâ și aceea, al doilea război mondial s-au născut mulți copii. Aceștia au 67-77 de ani azi.
  În 2010 bărbații trăiau cam 70 de ani iar femeile 77.

 3. D-l profesor pare un optimist incurabil – deși asta ar trebui să îl avertizeze că … se poate și mai rău.

  D-l Ursan ar fi trebuit să îi menționeze vârsta – „transpunerea în viață (a hotărârilor Partidului)” mă face bănuitor; pe de altă parte, optimismul său molipsitor mă face să cred că ar fi imun la teorii de Stânga (de genul „de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere” – cu referință la actuala formă de organizare socială).

  Una peste alta, asemenea articole îmi aduc în memorie o poveste a lui ICreangă, în care un personaj înțelept tot replică amenințării greutăților cu „nu-mi pasă – vântul să-mi bată”. Altfel spus, actualul paradis are (ȘI) presa liberă de partea sa. Deci, indiferent ce se va întâmpla, va fi … bine (chiar de va fi declarat – prin traducere din cultura mondială – și un pic „trist”).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate