ACTUALITATEProf. Petrișor Peiu: Cifrele arată, cu claritate, că românii nu beneficiază de...

Prof. Petrișor Peiu: Cifrele arată, cu claritate, că românii nu beneficiază de rezultatele creșterii economice. În favoarea cui este guvernată România? Pentru cine?

Profesorul Petrișor Peiu, cunoscut analist economic și fost consilier a doi premieri ai României, se întreabă, în ultimul său articol, în favoarea cui este guvernată România „pentru că în mod sigur și vizibil de la o poștă, ea nu este guvernată pentru binele milioanelor de cetățeni?”.

În textul publicat pe spotmedia, prof. Petrișor Peiu pleacă de la situația din agricultură, unde lipsa de investiții în procesare, duce la pierde aproximativ „700 milioane de dolari, adică fix o treime din deficitul nostru comercial pe produse agroalimentare!”.

Deși știu foarte bine toate astea, guvernanții nu fac nimic, și reprezintă „o dovadă clară că nimeni dintre conducătorii noștri nu are un plan cu această țară. Sau nu are un plan prea bun, ceea ce este cam același lucru. Situația de mai sus este cauzată de închiderea a numeroase fabrici de ulei în această țară, sub multe guvernări și sub diferite pretexte”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

Petrișor Peiu remarcă și cine profită de lipsa unui plan pentru această țară.

„Și totuși, nu mă pot abține să observ cine sunt cei care profită de pe urma incapacității guvernului nostru de a proiecta un viitor pentru această țară, un viitor în care să procesăm materiile prime acasă la noi, nu să le exportăm ieftin, pentru a le băga altora în buzunar valoarea adăugată care ar fi trebuit să rămână aici. Cei care vor profita de pe urma neputinței sau neștiinței sau relei credințe (sau a tuturor acestora la un loc) a guvernanților noștri sunt cei care vor cumpăra materie primă de aici pentru a îi adăuga valoare adăugată: turcii (către care vom exporta 400.000 tone de semințe de floarea-soarelui), bulgarii (aceeași cantitate), ungurii (200.000 de tone), olandezii, francezii și spaniolii (toate la un loc 1 milion de tone).

Crede oare cineva că ceea ce este văzut de fermierii români nu este văzut și de guvernanți? Nu este oare o ticăloșie imensă să spui: „așa e piața, ce să facem?” Un guvern care ar guverna pentru națiunea care l-a votat oare doar asta poate să facă: să stea cu brațele încrucișate și să se uite la exporturile de materie primă, specifice unei republici bananiere? Pentru cine este guvernată, în acest caz, România? În favoarea cui?”, a continuat el.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

Analistul a remarcat că aceeași situație se găsește și-n energie, anume „că România nu a mai construit nicio capacitate nouă de producție a energiei electrice din 2008”.

Consecința acțiunilor Guvernului se regăsește clar în creșterea prețului la energie electrică, după ce România a devenit importator.

„Centralele pe cărbune au ajuns să piardă bani, din cauza certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pe care trebuie să le cumpere. Pentru a putea să vândă cu profit energie, Complexul Energetic Oltenia (CEO) ar trebui să prindă un preț bun pe piață. Și când piața a ajuns la prețuri istoric de mari (peste 1.000 de lei pentru un Mwh), CEO nu poate să producă energie pentru că nu are cărbune suficient. Și nu are cărbune suficient pentru că guvernul nu s-a învrednicit să emită în timp util o amărâtă de hotărâre de guvern de expropiere, pentru a crea front de lucru. Iar când, în sfârșit are cărbune, CEO nu poate să lucreze pentru că nu îi funcționează grupurile. Din cele trei grupuri de la centrala de la Rovinari, în timpul festivalului prețurilor la electricitate din august, un grup nu mergea pentru că nu avea suficient cărbune, unul s-a defectat, iar celălalt a fost afectat de vijelie (sursa: AICI).

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Iar pentru două hidrocentrale, construite pe râul Jiu, judecătorii au decis să anuleze autorizațiile de construcție fix acum un an de zile. Nimeni n-a mișcat un deget pentru a aduce totuși în sistemul energetic aceste două capacități de producție finalizate în proporție de peste 90%.

La Iernut, armata de directori selectată dintre supușii baronului galben de la energie, se screme să termine o centrală începută acum cinci ani, cu o firmă spaniolă reputată pentru… șpăgile plătite în Venezuela. Centrala de la Iernut nu este gata și nici nu va fi prea curând.

Iar de doi ani de zile, România a devenit importator net de electricitate. „Românii plătesc, așadar, cel mai mare preț din Uniunea Europeană pentru electricitatea consumată în banda DC, la paritatea puterii de cumpărare.

Cât privește industria, competitivitatea firmelor românești este făcută zob de cel mai mare preț nominal din regiune la electricitate în trimestrul I 2021: 12,2 eurocenți/Kwh, peste Ungaria (9,4 eurocenți/Kwh), Grecia (10,66 eurocenți/kwh), Bulgaria (8,4 eurocenți/Kwh) sau Polonia (911,8 eurocenți/kwh).

Guvernele numite de către Klaus Iohannis au insistat să facă liberalizarea pieței de energie electrică și gaze pentru clienții casnici, deși erau perfect conștienți că nu avem suficientă producție internă și că acest lucru va duce la dublarea prețurilor. Nici măcar acum, în al doisprezecelea ceas, când au început să curgă facturile crescute cu 67-100%, nici ministrul energiei, nici premierul, nici președintele nu dau doi bani pe sărăcirea celor blestemați de istorie să le plătească lor salariile. Ei molfăie, pe la televiziunile obediente, cu burțile prea pline și din costume de mii de euro, o propagandă uzată, legată de virtuțile pieței. O piață în care marfa este insuficientă și nici nu poate fi suficientă, dar cui îi mai pasă?

În favoarea cui guvernează, în acest caz, guvernul României? Pentru cine? De exemplu, în Polonia nu s-a făcut liberalizarea pieței de energie pentru consumatorii casnici”.

În final, Peiu remarcă faptul că în România se guvernează pentru „obiective abstracte”, nu pentru bunăstarea oamenilor reali.

„Eu zic, oameni buni, că a sosit vremea să nu mai cădem pradă propagandei politicianiste și să ne punem serios întrebarea dacă nu cumva obiectivul fiecărui guvern nu ar trebui să fie bunăstarea românilor și nu niște teme abstracte, precum schimbările climatice, „reforma”, „liberalizarea” sau salvarea statelor eșuate.

Până la urmă, de ce să guvernezi dacă nu guvernezi pentru binele națiunii tale, ci pentru obiective globale? De ce nu te duci să candidezi la ONU sau la alt organism dacă te preocupă mai mult „reforma” și „liberalizarea” decât viața copiilor, bătrânilor și bolnavilor din propria ta țară?”, a încheiat Peiu.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...