luni, martie 27, 2023
ACTUALITATEProf. Paul Aligică, fără menajamente despre noile legi ale educației: Distrugem tot...

Prof. Paul Aligică, fără menajamente despre noile legi ale educației: Distrugem tot ce era viabil și solid creat de înaintașii noștri și să copiem în schimb tot ce e mai dezaxat și aberant / Suicidar pentru acest popor și această țară

Unul dintre cei mai apreciați intelectuali români în țară și-n străinătate, Paul Dragoș Aligică, a criticat dur legile educației propuse de Ministerul condus de Ligia Deca, acte inpirate din proiectul „România Educată” al lui Klaus Iohannis.

Într-o intervenție foarte dură, profesorul Aligică a spus că „Ceea ce se intampla cu invatamantul romanesc in acest moment este devastator si o bataie de joc de magnitudini istorice criminale…”

El a remarcat că România are o tradiție istorică în educație, care este distrusă pentru a copia „tot ce e mai dezaxat si aberant din trenduri la modă azi”.

„Vine un moment in care nu se poate să nu constați evidența, oricât de multe circumstanțe atenuante ai vrea să găsești și oricât de bine intenționat ai fi: Ceea ce se întâmplă cu învățământul românesc în acest moment este devastator și o bătaie de joc de magnitudini istorice criminale…

Este dureros, este strigător la cer ca discuțiile, dezbaterile, propunerile, tonul și substanța a ceea ce se vrea reorganizarea și pregătirea acestei națiuni pentru secolul 21 au loc în termenii iresponsabili, degradați, degradanți și autiști pe care ii vedem rostogoliți și sufocând mass media și social media…

Puteam să luăm ce e mai bun în tradiția românească și să grefăm pe ea ce s-a dovedit mai bun în cea occidentală. România are o traditie în educație. Asa s-a făcut lumea României moderne pe care am moștenit-o. O luăm de bună dar sistemul de educație construit și pus în practică de TOATE regimurile anterioare ne-a făcut popor modern și competitiv în secolul 20… Ne place sau nu să recunoaștem asta, asta e realitatea istorică…

Nimeni nu ne forțează azi să alegem să distrugem tot ce era viabil și solid creat de înaintașii noștri și să copiem în schimb tot ce e mai dezaxat și aberant din trenduri la modă azi. Trenduri care mâine vor fi discreditate fie prin decizie rațională și pragmatică fie prin proces evolutiv de selecție socială naturală.
Să nu ne auto-amagim. Nu e o exagerare retorică: Ceea ce se întâmplă este suicidal pentru acest popor și această țară…”, a scris Aligică.

Înaintea sa, un alt intelectual român cunoscut, Mircea Platon, a criticat dur proiectele de legi propuse de Ligia Deca, afirmând că trebuie anulate cu totul.

Processing

Donează pentru R3media

Contribuția ta va ajuta R3media să existe

 • RON *

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

3 COMENTARII

 1. Ce înseamnă aia ”SUICIDAR”? Vorbim românește sau ne-am ramolit și noi, ca popoarele degenerate ale Occidentului curvit, muribund și sinucigaș? Cineva îmi șoptește că ”SUICIDAR” înseamnă chiar sinucigaș, fără să îmi spună pe ce limbă, căci unii zic ”suicidaire”, alții zic ”suicidal”, iar pe românește se zice sinucidere, sinucigaș, dacă nu mă înșeală memoria. Nu cumva vreți și voi, ca Sanhedrinul din Haga, să arestați cuvintele românești, dacă tot nu vreți să vă apărați, limba, țara, poporul, sărăcia, nevoile și neamul la fel de bine precum Putin limba, țara, poporul, nevoile și neamul său? Unii încep să regrete că nu sunt ruși. Oamenii s-au scârbit de scârbele de români ce vorbesc păsărește, ca senilul Biden sau neîmpliniții ce se cred intelectuali, după ce s-au dat cu trotineta prin fostele State Unite ale Americii, fosta Franță, fosta Anglie și alte câteva țări candidate la titlul olimpic de fantome rasiale, lingvistice, religioase, în curând fantome omenești.
  De când cu scara Richter și cu cutremurele gorjene au crăpat cumva toate cutiile și cutioarele craniene prin partea locului? Să se înzămoșat creierii tuturor Oltenilor, să le fi plecat mințile cu sorcova, tocmai acum, în Postul Mare?

 2. Greu cu adevărul la deal! Vă trebuie „distinși” profesori ca să o spuneți (ziariștii dvs. colaboratori nu s-au băgat niciodată!) …

  Și câtu-i el de „distins profesor”, nu vrea să vă spună cine o face: nu vrea să vă spună că sunt „comuniști” cei care o fac – și nici că sunt democrați!

  Nu vrea să spună nici măcar cât a spus (deja) Mircea Platon: că România a semnat documente (cu puterile finanțatoare (FMI, BM etc.) că așa va face.

  (ȘI CĂ NU E DOAR ROMÂNIA, NICI PE DEPARTE! NICI MĂCAR NU-S DOAR FOSTELE ȚĂRI „COMUNISTE” – SUNT TOȚI UNDE AU CONTROL. DE N-O FI ȘI PRIN „BRICS” LA FEL … – CĂ NU NE SPUNE NIMENI!).

  Adică aceia care v-au eliberat în ’89.

  În apărarea dvs.: nu ați îngropat și amintirea unui „cizmar” care n-a acceptat (ca să-și scape pielea) „retragerea în pensie” propusă de MSG și „parteniorii” săi. Acum, în sfârșit, știți pe cine avea în față, nu ? (El n-ar fi avut credibilitate nici dacă ar fi vrut/știut/putut să explice.)

  Mi-a plăcut acel „TOATE” capitalizat din text. Și încă ceva: au piuit ceva masele de părinți în toate aceste decenii ? (Să nu-mi spuneți că e nevoie de un economist – ce pare legat de Fr. Hayek! – să vezi diferența între școala ta și cea de azi!) Acei amărâți sunt buni să-și exercite „libertatea” de azi de a suna profesori/diriginți pentru a le reproșa „metode pedagogice” introduse de … „experți în educație” (foarte probabil) scoși la lumină de „revoluția” lui Hayek!

  P.S.

  Într-adevăr, eu nu ofer (și) soluții (doar critici – dar eu sunt doar un amator … și șomer!).

  Cred că o singură soluție există: ÎNVIEREA pe net (indiferent ce zice red.-șef!) a „vechii” școli – și da, nici mie nu îmi place astfel, nici nu cred că poate substitui mulțumitor în toate domeniile; trebuie făcută doar fiindcă trebuie revenit rapid. Iar dacă „tinerii” „reacționează”, … vă descurcați cu ei. Iar în timp rolul școlii pe net să ajungă doar cel care trebuie să fie (cercetare – în viitorul previzibil).

  Să vedem cum obțineți aprobare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

35,300FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate