joi, aprilie 18, 2024
ACTUALITATEProf. Mircea Miclea avertizează că „portofoliul educațional” propus de Ministerul Educației poate...

Prof. Mircea Miclea avertizează că „portofoliul educațional” propus de Ministerul Educației poate avea efecte devastatoare: Dacă nu sunt securizate aceste date, cariera oricui poate fi distrusă

Între noutățile propuse de reformele radicale ale Ministerului Educației se numără și apariția portofoliului personal educațional.

Conform legii propuse de ministrul Cîmpeanu și aflată în dezbatere publică, „portofoliul personal educațional cuprinde catalogul electronic, evaluări de profil și recomandări de recuperare, diplomele, certificatele sau alte înscrisuri obținute în urma evaluării competențelor dobândite sau a participării la activități de învățare, în diferite contexte, precum şi produse sau rezultate ale acestor activități, în contexte de învățare formale, nonformale şi informale”.

Cu privire la acest subiect, profesorul Mircea Miclea (foto), una dintre vocile cele mai lucide ale învățământului românesc, spune că legea este ambiguă, nefiind clar cine securizează aceste date personale ale elevului. El afirmă că informațiile pot cădea în mâinile cui nu trebuie și le poate folosi pentru a distruge cariera cuiva.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Mi se pare o idee bună că au reluat portofoliul educațional care era în Legea Educației Naționale [Legea 1/2011 realizată pe baza raportului semnat de Mircea Miclea, lege aflată în vigoare și în prezent, dar modificată masiv de guvernările care s-au succedat de la intrarea sa în vigoare – N.Red.] și au dezvoltat această idee.
Dar este neclar cine gestionează acest portofoliu personal educațional al elevului, pentru că va avea și o formă electronică, cu date extrem de sensibile. Cine va asigura securizarea acestor date?

După ce l-a lăudat pe David Popovici pentru performanțele sportive, ministrul Cîmpeanu anunță eliminarea notelor la educație fizică și „alte materii”

Proiectul de lege spune că “elevul major sau părinții/reprezentantul legal ai elevului minor controlează caracterul public sau confidențial al informațiilor cuprinse în portofoliu” [art. 61, alin. (8) din proiectul de lege a învățământului preuniversitar], dar în orice variantă trebuie securizate datele, datele sunt extrem de importante.
Dacă nu sunt securizate aceste date, cariera oricui poate fi distrusă uitându-te la portofoliul personal educațional, la diverse medii obținute în clasele I, a III-a, a VII-a.”, a spus Mircea Miclea pentru EduPedu.

O nouă lovitură aplicată învățământului: Sorin Cîmpeanu vrea ca Bacalaureatul să fie de tip grilă și să se dea direct pe calculator. Bacul va fi o singură probă la mai multe materii

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. Aveți aici imaginea Democrației: sunt preocupați de orice, numai de conținutul academic nu!

    Cum „cine le securizează ?” ? Familia cuiva, întreprinzător privat. Ori SRI. „Înainte”, cine le securiza ?

    Îmi vine să râd: l-ar fi împiedicat „opinia publică îngrijorată” de media de aproximativ 5.00 la matematică în primul an de liceu a elevului Henri Coandă să ajungă acel Henri Coandă care a ajuns ? N-ar mai fi predat Mircea Eliade „Istoria Religiilor” la Universitatea din Chicago, fiindcă opinia publică ar fi fost îngrijorată de notele de 3-4 luate în liceu de Eliade de la Ion Banciu, la matematică ? Ori de comentariile junelui Eliade privind Bac-ul vremii sale ?

    N-ar mai fi ajuns Ion Barbu poet, și amărât suplinitor de liceu, dacă afla „publicul îngrijorat” că Barbu era un crai sentimental și sensibil, care a tocat bani și timp în Germania, fără să obțină doctoratul ?

    Și cine ar fi aici judecătorul ? Iliteratul „public” al Democrației ? Cel care – ne spune ministrul Câmpeanu – l-a împins la NOI schimbări (fiindcă el și ministerul lui nu le-ar fi făcut, dacă nu-i spunea iliteratul public democrat român că „învățământul este învechit”! Adică Câmpeanu ne spune că nu a fost ideea lui. Măcar atât.

    Să vedem ce poate „publicul” când (DACĂ) s-o trezi. Eu nu cred nici că poate face ceva, nici că se va trezi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE