duminică, aprilie 21, 2024
ACTUALITATEVIDEO | Prof. John J. Mearsheimer spune că „nu există opțiuni realiste”...

VIDEO | Prof. John J. Mearsheimer spune că „nu există opțiuni realiste” privind încheierea pașnică a războiului din Ucraina și sunt șanse să escaladeze spre un conflict nuclear

Profesorul John J. Mearshmeimer, unul dintre principalii reprezentanți ai școlii realiste ai relațiilor internaționale, a spus într-un interviu acordat UnHerd că „nu există opțiuni realiste” pentru încheierea pașnică a războiului din Ucraina.

Mearsheimer consideră că ocazia negocierilor de pace a fost pierdută și că în Ucraina nu se mai poate ajunge la un acord. Rușii nu vor renunța la cuceririle din Donbas, iar Vestul nu va tolera ocupația rusă în Donbas. Neutralitatea Ucrainei este imposibilă acum, pentru că singura putere care îi poate garanta neutralitatea este Statele Unite, lucru care este intolerabil pentru Rusia. „Nu există opțiuni realiste”, spune Mearsheimer, conform Cotidianul.

Mearsheimer mai atrage atenția că posibilitatea unui eveniment nuclear este de luat în calcul. El arată de ce rușii pot ajunge la o asemenea decizie, pas cu pas. „Dacă este ca rușii să folosească arma nucleară, cel mai probabil scenariu este că o vor folosi în Ucraina. Ucraina nu are propriile arme nucleare și nu va putea riposta nuclear. Asta reduce mult din strategia de descurajare a Rusiei. Mai mult, dacă rușii folosesc arma nucleară în Ucraina, Vestul (în special Statele Unite) nu va riposta cu arme nucleare împotriva Rusiei, pentru că asta ar duce la un război termonuclear general”, a mai zis profesorul.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Povestiri rusești de Crăciun – Antologie și vei contribui la susținerea libertății ideilor și a editurii Contra Mundum


Mearsheimer afirmă că retorica liderilor occidentali despre înfrângerea Rusiei este o „prostie”. Britanicii sunt „principalii chibiți” ai acestei politici și îi împing pe americani să ia o decizie, consideră Mearsheimer. „Cred că britanicii sunt foarte nesăbuiți și mai cred asta despre polonezi, statele baltice și americani”. Mearsheimer susține că, dacă în Ucraina nu este posibil un acord de pace, atunci singura variantă este continuarea luptelor; asta va duce la escaladare, în special dacă Rusia pare să piardă; escaladarea poate lua și o formă nucleară, moment în care devine posibil un conflict nuclear între marile puteri.

Dar dacă războiul din Ucraina se va încheia altfel – dacă Rusia se va retrage sau va accepta doar niște promisiuni frumoase – atunci Mearsheimer va recunoaște că s-a înșelat?

„Sigur că voi recunoaște asta. Politica internațională operează într-o lume incertă și este greu de presupus cum va arăta viitorul, e foarte greu să faci predicții… Există oare posibilitatea ca Rusia să se prăbușească la un moment dat? Cred că este o mică posibilitate. Cred însă și că există șanse ca acest conflict să ducă la un război nuclear. Și când ne gândim la consecințele unui război nuclear, cred că ar trebui să fim foarte prudenți. Haideți să facem o analogie. Dacă am un pistol cu o magazie de o sută de cartușe și dacă îl încarc cu doar cinci cartușe și vă spun că o sa vi-l pun la tâmplă și că voi apăsa pe trăgaci, dar că nu trebuie să va faceți griji, pentru că probabilitatea de a vă zbura creierii este doar 5%… Vei fi neliniștit? Vei fi foarte speriat? Consecințele implică un război nuclear. Iar voi spuneți că nu există decât o mică probabilitate ca John Mearsheimer să aibă dreptate…”

Care ar trebui să fie linia roșie pentru NATO? Răspunsul lui Mearsheimer este foarte limpede. Țările care fac parte în acest moment din NATO trebuie apărate. „Țările baltice sunt in NATO. Polonia și România sunt în NATO. Au garanțiile articolului 5. Dacă rușii vor ataca una dintre aceste țări, va trebui să le apărăm, nu se discută altfel.”

John J. Mearshmeimer a intrat în atenția publică, după ce acesta a susținut, în 2015, că extinderea NATO spre Ucraina va duce la o reacție violentă a Rusiei. Un video publicat cu expunerea lui Mearshmeimer din 2015 a strâns peste 28 de milioane de vizualizări.

În urma expunerii sale, pe care a reiterat-o după începerea conflictului, Mearshmeimer a fost acuzat că ar fi pro-rus. Un site ucrainean a făcut o „listă neagră” pe care sunt nume acuzate de „propagandă rusească” și pe care se află și numele lui Mearsheimer.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. Mearsheimer a mai spus și că in Martie la Istanbul rușii și ucrainienii căzuseră la pace dar NATO prin vocea lui Boris Johnson le-a interzis categoric haholilor PACEA! De fapt, Ucraina aparține multinaționalelor americane și lui Rothschild , o treime din fertilul teren agricol ucrainian fiind cumparat deja de străini iar datoria publică a haholilor a fost răscumpărată de bancherul evreu menționat anterior…

  2. A mai spus și cá Putin nu a dorit ca Rusia să intervină militar in Ucraina ,,in ruptul capului” dar s-a văzut pus cu spatele la zid de incăpățânarea și indârjirea cu care NATO i-a atransformat pe haholi in ,,cap de berbec” cu care sa sfărâme porțile/granițele Rusiei! A mai afirmat de asemenea că Occidentalii mint cu nerușinare (și interes) atunci când il prezinta pe Putin drept imperialist intrucât rușii nu au dorit și nu doresc/intenționează să atace/acapareze nici un alt stat, Rusia nu este URSS! Conform domniei sale Ucraina ar fi fost și astăzi ,,bine-mersi” dacă NATO (americanii) nu ar fi continuat zgândărirea ursului incercuindul prin extinderea ,,prostească” și nechibzuită a ,,spațiului Nato” cu noi și noi membri! Ucraina nu poate ieși decât infrântă din acest război chiar dacă printr-o minune ar câștiga conflictul ,,pe teren” (ceea ce este IMPOSIBIL, deja au pierdut!) deoarece rușii nu vor ezita să facă uz de arma nucleară: o super-putere militară nu va accepta umilința de a fi pusă la colț pe coji de nucă! Și acum, părerea mea: rușii, strașnici jucători de șah și deci buni strategi au tras masiv de timp, au cucerit, s-au retras, iar au cucerit iar s-au retras, au cedat Hersonul, s-au prefăcut a fi slabi și pricăjiți intrucât ei știu bine că după câștigarea războiului ar fi urmat imediat confruntarea cu Nato iar stocurile lor cu noile lor super-arme (mediatizate nu cu mult timp in urmă) nu erau la nivelul dorit! La fel au pățit-o și in WW2, erau total nepregătiți și s-au inarmat in timpul conflictului! Unde mai pui că ,,Armata” rusă din Ucraina nu prea era ,,rusă” până mai ieri, din cei 190 de mii de luptători cei mai mulți erau ucrainieni (etnici ruși) din Donbas secondați de ceceni și ,,mercenarii” din PMC WAGNER! Din momentul in care rușii vor decide că stocurile cu super-arme sunt indestulătoare in mai puțin de 3 zile vor ocupa Kievul iar statul ucrainian va deveni istorie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE