Prof. dr. Ioan Alexandru Tofan, de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a publicat un editorial despre educație, având o abordare critică la adresa măsurilor luate de ministrul Sorin Cîmpeanu, conform Ziarul de Iași.
În jurul articolului a stat un interviu realizat de către DC News cu ministrul Educației. Domnul Tofan precizează că nimic în școala românească nu va mai fi la fel.
„Ministrul Educației a dat un interviu pe DC News în care explică ce ne așteaptă în învățământ: «România Educată» și PNRR, împreună, vor pune piatră de hotar. Nimic din ceea ce știam că este școala nu va mai fi la fel.
Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul O istorie a lumii pentru copii de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Toate (!) cele 80.000 de clase din România vor fi dotate cu table inteligente din acelea mari, pe care se scrie cu un fel de pix virtual, iar sutele de mii de elevi de la sate și orașe vor putea să descarce direct în computerele sau tabletele lor lecția. Frumos, dar pun pariu că există localități pitorești unde mai degrabă va veni singularitatea lui Ray Kurzweil decât să intre în funcțiune aceste table”, scrie profesorul ieșean.
Un produs românesc, 100% natural, pentru persoanele care suferă de alergiile de sezon: Etamynis
Totodată, acesta subliniază faptul că digitalizarea „luată prea în serios” are riscuri mari, pe care le vom cunoaște în timp.
„În al doilea rând, ca o consecință, «vrem sau nu vrem, ne place sau nu ne place, educația va evolua mult mai mult către digital», spune Ministrul. Bine măcar că putem să nu vrem. Dar această evoluție poate avea mai multe sensuri. Poți, de exemplu, învăța să cauți pe internet informații, hărți, documentare bine făcute sau muzee virtuale.
Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul Geografie elementară de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Poți să cauți tot acolo referate, lucrări de licență, postări istețe sau răspunsuri la întrebările din extemporal. Nu e același lucru, desigur. Și este nevoie de multă grijă ca cele două să nu se confunde. În plus, digitalizarea ar putea duce, dacă este luată prea în serios, la înlocuirea stiloului cu tasta și a răsfoitului cărții cu click-ul mouse-ului.
Deși Domnul Cîmpeanu a spus că nu ar dori asta, poate însă cu adevărat să împiedice tăvălugul? Și, mă gândesc, scrisul de mână are și el rostul lui în viața omului: măcar acela că, după un exercițiu îndelungat, poți mânui mai ușor furculița.
Un produs românesc, 100% natural, pentru persoanele care suferă de alergiile de sezon: Etamynis
Digitalizarea, ca scop în sine și nu doar ca mijloc sau scurtătură spre sursele importante ale învățării, poate conduce societatea în locuri neașteptate la care nu vreau să mă gândesc”, continuă profesorul, în editorial.
Ioan Alexandru Tofan vorbește și despre evaluarea standardizată inițiată de Minister, prezentând atât avantajele acesteia, cât și lipsurile. Profesorul sugerează că acest tip de evaluare nu va consolida „foarte puternic legătura dintre mediul preuniversitar și cel universitar”, după cum anunță ministrul.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
„În al treilea rând, vine standardizarea evaluării: tot digital, pe platformă, unde dai click protejat de STS și ești evaluat de computerul care numără răspunsurile corecte. Gata cu subiectivismul, gata cu orele multe petrecute deasupra tezelor. Cum spunea un comentator pe un forum, «ca la școala de șoferi».
Iarăși, în principiu este bună ideea, mai ales că am încredere în Profesorul Dragoș Iliescu, care coordonează această componentă a reformei. Dar e cu dus-întors. La filosofie, de exemplu, testele grilă sunt un dezastru speculativ, o apocalipsă a conceptului. La întrebarea (de la BAC) «Derivarea principiilor morale din analiza faptelor individuale este un demers specific eticii: a. deontologice; b. hedoniste; c. aplicate; d. eudaimoniste» ar trebui să scriu câteva pagini ca să dau un răspuns, și acela vag.
Un produs românesc, 100% natural, pentru persoanele care suferă de alergiile de sezon: Etamynis
Dacă evaluarea standardizată e completată de un exercițiu creativ, în care elevii trebuie să stea în fața unei foi de hârtie pe care să își aștearnă coerent gândurile, ideile și întrebările, mă prind. Dacă însă au de răspuns doar la întrebări precise, alegând cu mouse-ul din mai multe răspunsuri posibile ca la «Vrei să fii milionar», cred că este prea puțin.
Mai mult, la minutul 8 din interviu, Domnul Ministru spune că în felul acesta «se consolidează foarte puternic legătura dintre mediul preuniversitar și cel universitar». Ba nu! Când un student vine în anul I de pe băncile școlii, încerc să îi schimb «metoda» de învățare, să îl determin să caute altfel răspunsuri, să citească cât mai mult și să scrie, ca să poată trece ideile pe care le găsește în afară prin mecanismele propriei lui înțelegeri.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Școala a creat o serie de deprinderi bune și i-a învățat anumite lucruri pe elevi. Universitatea, cea care se îngrijește de maturizarea lor spirituală și de excelența vocației lor, le va crea alte deprinderi, altfel nu și-ar găsi rostul. Dar, din nou, evaluarea standardizată are și virtuți, mai ales cele legate de «raportul» detaliat și argumentat pe care îl produce. Un fel de «caietul dirigintelui» pe calculator, dar mai elaborat și foarte util”, scrie domnul Tofan.
În încheiere, filosoful subliniază că aceste măsuri sunt „prea multe” și „prea rapide”, care tind să scoată din ecuație profesorul (omul), de dragul obiectivității „absolute”.
Un produs românesc, 100% natural, pentru persoanele care suferă de alergiile de sezon: Etamynis
„Despre celelalte schimbări nu mai e loc aici să vorbim: pe scurt, sunt de acord cu descentralizarea, pentru că ea creează pluralitate și competiție între școli. Evaluarea periodică a instituțiilor de învățământ, de asemenea, este o idee bună, numai dacă nu ni s-ar mai cere, la fiecare „vizită” periodică, actul de înființare al Universității, de exemplu. Glumesc, dar nu de tot.
Ce vreau să spun, în concluzie? Că ideile prezentate de Domnul Ministru sunt „inovatoare”, dar pot deveni periculoase dacă vor cădea în mâini nepricepute. Sunt prea multe, prea rapide, orientate toate parcă spre scoaterea din discuție a omului (profesorului) care, ce-i drept, poate și greși, dar care dă orelor unicitatea unor mici miracole de care, după ani, ni se face dor. În interviu, Domnul Trandafir era un personaj mai degrabă negativ, oarecum retrograd. În sufletul meu, domnii și doamnele Trandafir pe care i-am întâlnit fac înmiit mai mult decât toate filmulețele educative de pe Youtube”, conchide domnul profesor Ioan Alexandru Tofan.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.