Profesorul universitar Dan Dungaciu i-a criticat pe intelectualii care au militat anul trecut pentru schimbarea calendarului ortodox, în sensul sincronizării cu cel romano-catolic, afirmând că a fost vorba despre un „exces de zel”.
Într-un editorial din Ziarul Lumina al Patriarhiei Române, profesorul Dungaciu a explicat că nimeni nu are nevoie de un aggiornamento (aducere la zi) a doctrinei Bisericii Ortodoxe Române.
Este vorba despre grupul condus de Andrei Pleșu, Adrian Papahagi, Teodor Baconschi și Vasile Bănescu. Petiția acestora, adresată Sf. Sinod, a fost ignorată de majoritatea credincioșilor și respinsă categoric de Patriarhie.
„Al treilea motiv ține de arhitectura instituțională actuală a lumii ortodoxe. Complicată, contorsionată, plină de provocări. Aproape fără precedent. De la sinoade panortodoxe boicotate, bătălia pentru „șefia” Ortodoxiei – Eu când sun Ortodoxia, la cine sun? -, ușor decelabilă în schimburile deloc benigne dintre Moscova și Constantinopol, până la solicitările tot mai abundente de „autocefalii”, fiecare cu istoria ei specifică și particularitățile locale – totul pare că duduie. Cum să te descurci în acest vulcan care are, deocamdată, la nivelul organizării mundane, mult mai multe întrebări decât răspunsuri? Nu e simplu. Și parcă niciodată nu au izbucnit, concomitent, atâtea crize. În plus, alături de noi, în proximitatea geografică a României, mai este și Mitropolia Basarabiei, încă o provocare care pulsează vârtos de decenii și al cărei dosar e departe de a fi închis.
Și ca să fie şi mai frumoase toate, colac peste pupăză, în al patrulea rând, mai apar și provocările laicatului ortodox, el însuși. Și vorbim aici despre ispitele geopolitice greu de înțeles ale unei părți ale laicatului ortodox care sugera, nici mai mult, nici mai puțin, că Biserica trebuie să urmeze – musai! – linia/ordinea geopolitică actuală. Adică, „ceartă” Biserica prin petiții că… nu ar fi în rând cu lumea.
O ispită deloc inocentă. Și care te duce cu gândul la erezia filetistă. Păcatul filetismului nu e că vorbește despre neamuri și națiuni, ci că le pune pe acestea în prim plan. În esență, creștinismul este o chestiune de proporții și priorități: nu atenția pentru familie, operă, carieră, copii – nici măcar bani! – nu este în sine un păcat. Ci „punerea lor mai presus” de iubirea față de Hristos sau Biserică. Este o idolatrie aici pe care Biserica o corectează și asupra căreia avertizează ferm. A cădea în vremuri și a judeca totul după ce ni se pare convenabil și „corect” astăzi presupune un risc. Căci nu putem idolatriza nimic: nici măcar ordinea (geo)politică actuală!
Și aici apare întrebarea: dacă punerea în prim plan a ordinii/tradiției națiunilor este o erezie, atunci punerea în prim plan a ordinii geopolitice ce ar fi? În esență, tot o ispită eretică, chiar dacă, momentan, „corectă politic” (sau „geopolitic”). Dar să nu uităm că și „naționalismul” era tot „corect politic” în secolul al XIX-lea!”, a scris Dan Dungaciu.
Patriarhul Daniel a condus corabia Bisericii cu brio
Profesorul Dungaciu a scris că Patriarhul Daniel a condus cu bine Biserica Ortodoxă Română de când a ajuns în această slujire și crede că e nevoie s-o facă în continuare.
„Chestiunea este aceasta: așa cum „agenda” națională poate intra în coliziune cu „agenda” Bisericii, tot așa se poate întâmpla și cu „agenda” geopolitică. De aceea, nu trebuie forțate lucrurile. Unei invazii brutale și condamnabile din orice punct de vedere nu i se poate răspunde, însă, eclesial, decât cu înțelepciune și prudență. Așa cum nimeni nu are nevoie de un aggiornamento al Bisericii noastre, de ce ar avea cineva nevoie de un aggiornamento geopolitic al Bisericii Ortodoxe Române! Excesul de zel al unor intelectuali este doar atât: un exces de zel. Doar că în vremuri ca acestea, e complet contraindicat. Vorba faimosului Tallyerand este perfect valabilă și pentru gestionarea destinelor diplomatice ale Bisericii Ortodoxe Române în aceste vremuri contorsionate: „Surtout, pas de zèle!”.
… Iar pentru a gestiona toate aceste crize ale timpurilor noastre, și încă multe altele, mai puțin vizibile, este nevoie de cineva care să aibă suplețea duhovnicească, intelectuală și strategică pentru a conduce corabia Ortodoxiei române prin ape tulburi, schimbătoare și înăuntru, provocatoare și în afară. A conduce BOR în aceste vremuri complexe, cu presiuni enorme și în care (doar) simpla tăcere poate deveni expresia unui activism teribil – nu e deloc simplu. Până astăzi, vreme de 17 ani, Patriarhul nostru a făcut asta cu brio. Va trebui să facă asta și în continuare, căci vremurile vor fi tot mai complicate.
Să ne rugăm la Dumnezeu să-i dea putere și înțelepciune să-și ducă la capăt misiunea.
Vrednic este!”, a concluzionat Dungaciu.
-sa remarcam ca Biserica se supune de 2 ori pe an schimbarii orei….
propunem ca ultima schimbare sa fie cu jumatate de ora inainte
odata pentru totdeauna.