Candidatura lui Klaus Iohannis pentru funcția de Secretar General al NATO este susținută de Polonia, susține profesorul universitar Dan Dungaciu.
Sociologul afirmă că viitorul Secretar General al NATO va avea de gestionat pacea din Ucraina.
În opinia lui Dungaciu, statele baltice nu susțin candidatura lui Iohannis.
„Sarcina viitorului secretar general al NATO va fi aceea de a gestiona, nu neapărat situația actuală, ci una post război, în Ucraina. Depinde atunci de modul în care te decizi să închizi războiul din Ucraina.
E un avantaj al României că nu este un stat baltic. Adică este în flancul estic, dar nu este foarte contondentă în flancul estic. Sau președintele Iohannis n-a fost principala voce dură anti-rusă din flancul estic.
E o candidatură sprijinită de un actor foarte important, strategic și militar, în speță, Polonia. De-aia se și spune că dl Sikorski își dorește să fie comisar european pe apărare.
E un joc pe care Polonia îl face, în care România este integrată și un joc, din cauza circumstanțelor pe care le-am numit, în care România are șanse. Nu cred că România pleacă fără șanse în această candidatură, mai ales că au fost actori care s-au pronunțat împotriva primului anunțat (Rutte – n.r.).
Turcia a sugerat că nu-l va susține pe dl. Rutte, dar nici n-a zis că îl susține pe candidatul României”, a spus Dungaciu la Marius Tucă Show.
Negociere între Rusia și Occident?
În ceea ce privește situația post – război din Europa, Dan Dungaciu a spus că nu crede într-un atac al Rusiei asupra NATO. El se teme de o negociere între țări occidentale și Rusia.
„Dacă se va încheia o pace în Ucraina, nu înseamnă că Rusia va deveni o putere mondială, dar va deveni una care negociază. Și nu mi-e foarte limpede dacă americanii…Toată ideea asta că dacă se încheie o pace, rușii vin peste NATO și peste Europa, este hazardată. Mie mi-e teamă că lucrurile pot să arate mult mai cinic, pot să negocieze și cu unii europeni și cu SUA, în sensul în care China să devină ținta Washingtonului.
Deci noi nu știm unde ne va duce geografia negocierilor, pentru că cinismul este fără margini. Nu cred că a doua zi după ce se încheie, vreo pace, se vor năpusti spre NATO și spre Europa. Nu știm în ce geografie se vor mișca. Dar va depinde de cum va arăta Ucraina controlată de Kiev.
Testul mare pentru Ucraina este în ce măsură, va deveni ea, RFG-ul de după WW2, care a devenit atât de puternic încât a preluat RDG-ul datorită forței sale economice. Dacă Ucraina nu va merge bine, nu va fi ajutată sau nu se dezvoltă, s-ar putea ca bucăți din Ucraina să înceapă să gândească autonomii, să joace cu rușii, să se încerce prin mijloace de tip hibrid, să preia teritoriul pe care nu l-au preluat militar. Noi vom fi într-un alt tip de război, dacă Doamne ferește se va încheia o pace pe geografia actuală”, a spus sociologul la emisiunea lui Marius Tucă.
Dan Dungaciu si Marius Pieleanu sunt sociologi de carciuma dintr-o mahala.
Americanii bârfesc că OTAN va construi cea mai mare bază din Europa la Mihail Kogălniceanu: 2,5 miliarde euro, pentru cazarea a zece mii de familii – dezvoltare curată. Polonia fierbe de invidie.
Acuma, dacă tov. VVP a avut printre rugăminți și retragerea OTAN la „granițele” dinainte de ’97 (tot zic rușii că OTAN promisese din ’89 să nu se extindă DELOC, dacă prostănacu’ MSG reîntregește Germania!), cum credeți că i se poate satisface doleanța fără „război total” ? Credeți că Democrația își face bagajele și merge în pensie, precum liderii blocului de la Varșovia (cu excepția lui tov. nea Nicu) ?
Doar fiindcă vreun intelectual român (clasa Dungaciu) zice despre războiul total care ne paște că „ideea e hazardată” ?