marți, octombrie 3, 2023
ACTUALITATEVIDEO Prof. Dan Dungaciu: Americanii vor face parte în Ucraina. Jack Sullivan...

VIDEO Prof. Dan Dungaciu: Americanii vor face parte în Ucraina. Jack Sullivan negociază cu Federația Rusă / Cheia poate fi retragerea rușilor din Herson

Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice al Academiei Române, spune că pacea ar putea ajunge în Ucraina, după ce consilierul lui Joe Biden, Jack Sullivan, a discutat cu doi importanți oficiali ruși.

Într-o intervenție la Marius Tucă Show, Dan Dungaciu a spus că războiul din Ucraina poate urma calea celui din Georgia, din 2008. Atunci, americanii au renunțat să mai susțină „integritatea teritorială” a Georgiei și astfel s-a ajuns la un compromis. Un semn în acest sens poate fi retragerea rusă din Herson, a explicat el.

„Nu europenii vor face pacea cu Federația Rusă, ci americanii vor face pacea în Ucraina. Pe mine m-a frapat vizita recentă a lui Jack Sullivan, consilierul Casei Albe, în Ucraina. Ceea ce presa a spus mai puțin, că aceasta a avut discuții cu două personaje: cu consilierul pe politică externă al lui Putin și Patrușev, șeful consiliului de securitate, fost șef al KGB, FSB, etc. Despre asta nu a spus nimeni, nimic.

Domnul Sullivan nu s-a dus în Ucraina ca să discute despre suportul, susținerea Ucrainei. El s-a dus să discute cu niște oficiali ruși, poate cei mai importanți: Patrușev și consilierul lui Putin. Despre aceste două discuții, nu ne-a spus nimeni nimic.

Eu cred că ele sunt cheia a ceea ce se întâmplă acum, inclusiv retragerea rușilor din Herson.

Putem face o paralelă cu ce s-a întâmplat în Georgia. Atunci, președintele Saakishvili, încurajat de Pentagon, a intrat în bătălie cu Rusia. Condoleeza Rice, care era atunci la Departamentul de Stat, i-a spus : nu vom intra în război pentru asta. Pentagonul avea toate motivele să-i vadă pe ruși cum se mișcă.

Pentru ei a fost un exercițiu pe viu, cu cinismul de rigoare.

Războiul s-a încheiat când din discurs a dispărut „integritatea”. Susținem independența, suveranitatea și integritatea Georgiei era la început, după aceea a apărut ideea de „suveranitate și independență”.

Și la războiul din Ucraina avem doi pași: al Pentagonului, care vrea pe bună dreptate confruntare și al Casei Albe și al departamentului de stat, care nu vor ca războiul să meargă în direcții imposibil de controlat, să nu se producă un rău mai mare. Am sentimentul că vizita lui Jack Sullivan este pentru o negociere cu Federația Rusă”, a spus Dan Dungaciu.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate