Federaţia Naţională PRO AGRO susține că deputații din Comisia pentru Agricultură sunt împotriva producătorilor agricoli care vor să-și expună marfa în marile magazine din țară.
Mai exact, producătorii agroalimentari sunt nemulțumiți de modificările aduse proiectului de lege privind practicile comerciale neloiale. Legea urmează să fie votată în Plenul Camerei Deputaților, în cursul săptămânii viitoare.
Membrii Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților au aprobat amendamente care îi dezvantajează masiv pe micii porducători, susțin oficialii PRO AGRO.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Este vorba despre aplicarea TVA de 19% în cazul unor servicii care, în mod normal ar fi trebuit să se înacadreze la taxarea specifică produselor alimentare. Astfel, cota TVA ar fi trebuit să fie de 9%.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
PRO AGRO susține că, în felul acesta, producătorii autohtoni nu vor mai putea să-și expună marfa pe rafturile hypermaketurilor, fiind împovărați financiar.
„Legiuitorul român a ales să legifereze împotriva intereselor producătorilor locali. Această afirmaţie vine în contextul în care, prin Legea care permite cumpărătorilor să deducă din preţul de achiziţie al alimentelor, unilateral, discreţionar, diferite procente din valoarea mărfurilor prin aplicarea unor reduceri comerciale denumite în Codul de Procedură Fiscală risturne, rabaturi sau remize.
În fapt, risturnele, rabaturile şi remizele reprezintă servicii de promovare, plasări multiple sau alte acţiuni stabilite unilateral de către retail pentru produsele furnizorului cu scopul de a stimula vânzările şi rotaţia la raft, servicii care nu sunt solicitate sau decise de către furnizorul acestor produse. Acestea ar fi trebuit să fie încadrate din punct de vedere fiscal în categoria prestării de servicii, aplicându-se asupra acestor sume un TVA de 19%, nu de 9% ca şi în cazul produselor agroalimentare”, a transmis PRO AGRO, potrivit Agerpres.
Cum sunt afectați cumpărătorii români. Ministrul Agriculturii spune că vom plăti mai mult pentru mâncare
Producătorii agricoli au atras atenția că orice practică de concurență neloială va favoriza importul de alimente, iar în contextul conflictului militar dintre Rusia și Ucraina, stocurile de alimente vor fi limitate, iar acest lucru va conduce la creșterea prețurilor pentru consumatorii finali.
Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, susține că în România nu va fi o „criză alimentară”, dar recunoaște că vom plăti mai mult pentru alimentele de bază.
„Românii nu vor muri de foame, dar este posibil să plătească mai mult pentru mâncare. Fermierii români produc, dar avem producție care este vândută la prima mână. Noi punem capital pentru fermieri ca să-și poată stoca producția”, s-a exprimat Adrian Chesnoiu, potrivit bugetul.ro.
Fermierii din lumea întreagă susțin, însă, că producătorii de îngrășăminte și-au redus activitatea din cauza creșterii prețului la combustibil. Astfel, producția de cereale ar avea de suferit în mod direct.
„Companiile nu-şi pot asuma în continuare riscul producerii de îngrăşăminte cu preţurile actuale la gaze, iar depozitarea produselor pentru vânzare ulterioară este de asemenea prea riscantă“, a declarat Lukaz Pasterski, purtător de cuvânt al Fertilizers Europe, citat de Bloomberg.
În ce privește situația producătorilor agricoli din România, PRO AGRO se va adresa Comsiei Europene, pentru a arăta că legislația din România nu se armonizează cu cea europeană, au transmis oficialii acestei federații.