Dalan Animal Health, o companie americană de biotehnologie, a primit de la Departamentul Agriculturii din SUA o licență condiționată pentru un vaccin menit să protejeze albinele de boala „loca americana” (foulbrood), care afectează larvele în Statele Unite, informează Libertatea.ro.
„Vaccinul nostru reprezintă un progres în protejarea albinelor. Suntem pregătiți să schimbăm modul în care avem grijă de insecte, impactând producția de alimente la scară globală.” a declarat Annette Kleiser, directorul executiv al Dalan Animal Health.
Vaccinul va fi mai întâi disponibil apicultorilor din comerț și are ca scop stoparea bolii, care potrivit specialiștilor este o boală gravă cauzată de bacteria Paenibacillus larvele, care slăbește și decimează stupii. Potrivit sursei citate, până în acest moment nu a fost identificat un leac pentru „loca americana”, boală care în unele părți ale SUA a fost găsită într-un sfert de stupi, apicultorii fiind obligați să distrugă și să ardă coloniile infectate și să administreze antibiotice pentru a preveni răspândirea.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Vaccinul funcționează prin încorporarea unor bacterii în lăptișorul de matcă pe care albinele lucrătoare îl dau reginei, care apoi îl ingerează și obține o parte din vaccin în ovare. Larvele de albine în curs de dezvoltare au apoi imunitate pe măsură ce eclozează, studiile realizate de Dalan sugerând că acest lucru va reduce rata mortalității cauzată de boală.
„Loca americana” a apărut mai întâi în SUA, de unde s-a răspândit ulterior în întreaga lume. Dalan a transmis că descoperirea ar putea fi folosită pentru a găsi vaccinuri pentru alte boli ale albinelor, cum ar fi versiunea europeană a locăi.
În SUA, stat dependent de coloniile de albine care susțin polenizarea alimentară, stupii sunt transportați în mod obișnuit în toată țara pentru a poleniza toate culturile, de la migdale la afine. Din cauza utilizării pesticidelor, a crizei climatice, dar și a pierderii habitatului, foarte multe specii de albine sălbatice se află într-un declin alarmant fapt care alimentează preocupările legate de o criză globală a numărului de insecte care amenință ecosistemele și securitatea alimentară, precum și sănătatea umană.