ACTUALITATEPrimul prefect maghiar al județului Cluj din 1944 încoace. Istoricul Mircea Abrudan:...

Primul prefect maghiar al județului Cluj din 1944 încoace. Istoricul Mircea Abrudan: Sunt convins că politicienii de la București n-au habar de Dictatul de la Viena. Sunt niște politruci ordinari

Uniunea Democratică a Maghiarilor din România (UDMR) a preluat cinci prefecturi din zona de vest a țării, în urma negocierilor Coaliției de guvernământ. Astfel, UDMR va avea prefect în Cluj, Arad, Sălaj, Satu Mare și Covasna, dar și nouă subprefecți în Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Timiș.

Posturile corespund în mare măsură estimărilor pe care președintele UDMR, Kelemen Hunor, le făcea acum o lună și despre care R3media a relatat.

Singura diferență este pierderea a două posturi de subprefect, din cele 11 dorite de liderii UDMR.

Istoricul clujean Mircea Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, a spus că politicienii români cedează prea ușor în fața celor unguri.

„Politicienii români cedează prea ușor în fața celor maghiari”, a subliniat istoricul clujean Mircea Abrudan. „La Cluj, unde maghiarii reprezintă 18% din populație, avem viceprimar maghiar, în timp ce la Carei (Satu Mare), unde 38% sunt români și 51% sunt unguri, atât primarul, cât și viceprimarul sunt unguri”, a evidențiat Mircea Abrudan pentru Evenimentul Zilei de Transilvania.

Istoricul deplânge faptul că politicienii români nu înțeleg că nu totul ar trebui să fie negociabil.

„Politicienii români ar trebui să știe, iar cei maghiari să înțeleagă, că nu totul este negociabil, că nu totul se poate negocia. (…) Este trist că președintele PNL a uitat acest aspect. Se vede limpede că domnia sa și alții din conducerea PNL n-au învățat nimic din viața și activitatea politică a marelui antecesor Ionel Brătianu”, a afirmat Mircea Abrudan.

Cercetătorul a arătat că acest Guvern a dat Prefectura Cluj unui maghiar, pentru prima oară din 1944 încoace și acuză politicienii de la București că nu știu ce a însemnat Dictatul de la Viena pentru românii transilvăneni.

„Sunt niște negocieri și o politică pe care UDMR-ul o urmărește din ’90 încoace. Nu văd nimic nou din acest punct de vedere.

Ce este nou ține de mentalul colectiv al oamenilor. Adică la Cluj nu am avut un prefect maghiar, care e reprezentantul Guvernului în teritoriu, din anul 1944 încoace, iar preluarea Prefecturii Cluj de către UDMR e ceva șocant într-o anumită măsură”.

„Sunt convins că politicienii de la București habar n-au de Dictatul de la Viena și ce a însemnat asta pentru românii din Transilvania. Pur și simplu sunt niște politruci ordinari, care au negociat la cifre ciolanul, reprezentat de prefecturi.

Au pus un prefect maghiar la Arad, unde nu cred că sunt 15% maghiari. La Cluj avem și viceprimar, chiar dacă nu era necesar să avem un viceprimar maghiar, reflectând opțiunea de vot aici.

Pe mine, ca istoric român, situația aceasta mă revoltă. Dacă tot clamăm valorile europene, susținem sus și tare toleranța și drepturile minorităților, atunci de ce nu aplicăm, de ce nu măsurăm cu aceeași unitate de măsură și în cazul românilor din Covasna și Harghita?

De ce nu putem, de pildă, să avem la Miercurea-Ciuc sau la Carei viceprimari români? Sau românii din aceste localități și din altele nu merită să se bucure de același tratament ca și maghiarii din Cluj?”, a evidențiat cercetătorul clujean Mircea-Gheorghe Abrudan.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

1 COMENTARIU

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...