sâmbătă, decembrie 9, 2023
ACTUALITATEPrimăria Sector 2, sub conducerea USR-istului Radu Mihaiu, a organizat un festival...

Primăria Sector 2, sub conducerea USR-istului Radu Mihaiu, a organizat un festival care sprijină separatismul celor care pretind că aromânii nu ar fi români

Primăria Sectorului 2, sub conducerea USR-istului Radu Mihaiu și Consiliul Local Sector 2 au organizat în perioada 20-23 mai, Festivalul Minorităților, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu”.

Toate bune și frumoase, doar că printre minoritățile serbate s-au găsit și aromânii. Mai precis, instituția care conduce Sectorul 2 din București a găsit de cuviință să sărbătorească, din bani publici și așa-zisa Zi Națională a Aromânilor de pe 23 mai.

Această „sărbătoare” nu este recunoscută nici de Societatea Culturală Macedo-Română – organizația simbol a aromânilor – și nici de statul român. Motivul este simplu: promotorii acestei „zile” susțin că aromânii ar fi altceva decât români, o minoritate etnică diferită de poporul român.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Nu este clar ce structură a Primăriei a organizat festivalul care pune semnul egal între aromâni și ruteni, pentru că instituția nu dispune de o Direcție de Cultură, conform organigramei de pe siteul oficial. Culmea e evenimentul a avut loc sub egida centrului „Mihai Eminescu”, poetul fiind un mare promotor al românilor sud-dunăreni. O colecție de articole scrise de Eminescu pe tema românității aromânilor se găsește pe siteul Editurii Predania, aici.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis(alergie la praf, polen,venin)  și vei contribui la susținerea siteului R3media

Poziția oficială a statului român, bazată pe expertiza Academiei Române, este că aromânii sunt parte a poporului român, iar limba vorbită de acești români este un dialect al limbii române.

Într-un comunicat oficial, Academia Română reitera faptul că „poporul român are patru ramuri istorice – dacoromâni, aromâni, meglenoromâni, istroromâni – vorbitori ai dialectelor limbii române, dacoromân, aromân, meglenoromân, istroromân. Toți acești români formează o unitate etnică și vorbesc aceeași limbă”.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis(alergie la praf, polen,venin)  și vei contribui la susținerea siteului R3media

Aceeași poziție o are și Societatea de Cultură Macedo-Română. Într-un comunicat remis presei zilele trecute, SCMR a luat poziție față de manipularea conform căreia ar exista o minoritate etnică aromână.

„În ultimii ani se observă că o grupare a aromânilor încearcă să acrediteze faptul că aromânii/armânii/armânjii ar reprezenta o minoritate etnică în România, distinctă de națiunea română. Astfel, prin unele culoare mediatice, se propagă în societate manipulări grosolane și falsuri istorice despre unele evenimente din trecut.

Societatea de Cultură Macedo-Română a luat deseori atitutine față de o așa-numită zi națională/internațională a aromânilor/armânilor fixată la data de 23 mai.

Ziua respectivă nu este una corectă, Iradeaua imperială otomană fiind semnată în seara zilei de 9 mai 1905 și fiind anunțată, prin publicarea în ziarele din Constantinopol, în ziua de 10 mai 1905, Ziua Națională a Regatului Român”, a scris SCMR.

Organizația arată că Iradeaua imperială s-a obținut prin efortul diplomatic al statului român și în numele națiunii române, nu a recunoscut „un popor armân în Balcani”.

Parlamentul României a adoptat o lege prin care Ziua Românității Balcanice este 10 mai.

„Ne manifestăm dezaprobarea cu pactizarea, involuntară probabil, a unor televiziuni, organe de presă, reprezentanți ai unor instituții de stat și primării, care oferă sprijin mediatic unui astfel de grup care promovează idei tendențioase și falsificatoare din punct de vedere istoric și știițific”, se încheie comunicatul SCMR.

Nu doar sub conducerea USR au apărut astfel de inițiative cu tentă separatistă. Pe vremea când Monica Anisie era ministrul educație, instituția a anunțat semnarea unui protocol de colaborare cu Asociația Livădzli di Paicu (Livezile din Paicu), pentru „promovarea cursurilor opționale de `Cultură și civilizație aromână` .

Într-un comunicat de presă, Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române (CESPE) atrage atenția că în comunicatul MEN nu se face nicio referire la apartenența aromânilor la poporul român, insinuându-se că ar fi vorba de o minoritate etnică.

„Am luat astăzi act cu surprindere despre un protocol semnat între Ministerul Educației și Cercetării și o anume asociație Livădzli di Paicu privind promovarea cursurilor opționale de Cultură și civilizație aromână. Inițiativa pare lăudabilă la o primă vedere, însă, în comunicatul emis pe pagina de facebook a ministrului Monica Anisie nu se face nicio referire la românitatea aromânilor, lâsându-se a se citi printre rânduri intenția de a prezerva identitar o minoritate etnică”, scrie CESPE.

„Pentru fiecare vaccinat, o porție gratis de mici cu de toate“, ultima găselniță a primarului USR de la Sectorul 2

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE