OPINIIPrietenul de idei

Prietenul de idei

În principiu cred că este o eroare să îți faci prieteni (reali sau virtuali) numai printre cei ce au aceiași opinie politică, viziune despre lume, credință religioase, au citit aceleași cărți și au văzut aceleași filme ca tine. Procedând așa te lipsești de exercițiul de a schimba unghiul de vedere, de a te pune în sandalele altuia, de a îți diversifica sau adânci cunoștințele, implicit te predispui la o formă de sărăcie intelectuală. Recunosc că este mai comod, dar tocmai ieșirea din zona de confort îți ține spiritul treaz.

Tot ce pretind de la prietenii reali sau virtuali este politețe și bună credință. Nu ai decât să îți expui crezul sau punctul de vedere, în mod curtenitor, câtă vreme nu o faci cu interese ascunse (să obții ceva de la mine, să mă trimiți într-o capcană sau să mă dirijezi subtil spre a adera la secta ta, politică sau religioasă). Sau nu ești plătit să fii Gică Contra.

Nu înțeleg supărările țâfnoase ale unora care atunci când te exprimi pe un subiect se simt ofensați și își iau jucăriile și pleacă. Sunt prea atașați de crezul lor – atât de atașați încât se identifica până la topire cu turma de care aparțin. Or, prietenia nu poate exista decât între ființe individuale. Faptul că suntem colegi de galerie pentru o cauză anume nu ne face automat prieteni. E nevoie de ceva mai mult și anume exact de această toleranță față de diferențe, de riscul asumat că în multe lucruri nu vom fi de acord.

Viața e un miracol, nu le vom ști niciodată pe toate! Daca vreți dialog, lăsați pușca la garderobă!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

  1. Eu mai degrabă m-aș feri de cei care NU ar încerca să mă convingă subtil de adevărul lor. Dacă nici ei nu cred suficient în el încât să caute cumva să-l împărtășească și altora, să-i bucure cum și ei s-au bucurat descoperindu-l, de ce i-aș mai asculta? Ce fel de dialog poți avea cu cineva care, ideologic vorbind, salută cu mâna moale?
    Ăștia nici nevestei nu-i spun că o iubesc ca să nu discrimineze celelalte femei? Îi mai tot amintesc din când în când că totuși nu-i chiar cea mai grozavă, ca să rămână obiectivi? Sau fiindcă se închipuie veritabili de dreapta nu-și permit să aibă instinctiv o preferință pentru ăia din neamul lor, că așa ar fi de fapt de stânga, deci practic la fel de răi ca progresiștii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...