marți, noiembrie 12, 2024
ACTUALITATEPrevizibil: Comisia Europeană pedepsește Georgia pentru votul din alegerile parlamentare și nu...

Previzibil: Comisia Europeană pedepsește Georgia pentru votul din alegerile parlamentare și nu recomandă începerea deschiderea negocierilor cu UE. Ucraina devastată „a făcut progrese”

Comisia Europeană a anunțat că nu recomandă deschiderea negocierilor cu Georgia pentru a accederea în Uniunea Europeană, un pas esențial în procesul de aderare.

Acest statut va fi menținut atâta vreme cât această ţară nu schimbă direcţia politică, transmite Reuters.

Comisia Europeană ia de bune acuzațiile opoziției pe care o susține în Georgia și menționează „inconsistentele procedurale, acțiunile de intimidare şi presiune asupra votanţilor care au afectat negativ încrederea publică în procesul electoral”. De remarcat că ancheta privind corectitudinea alegerilor din Georgia abia a început și nu există un verdict, dar acest detaliu nu contează pentru Bruxelles, care a decis deja.

Mai mult, Comisia susține că în Georgia e nevoie de o „reformă electorală” şi că „dialogul constructiv şi incluziv în tot spectrul politic este acum primordial”.

„UE rămâne angajată să aprofundeze parteneriatul” cu Georgia, dar “atât timp cât Georgia nu schimbă direcţia de acţiune Comisia Europeană nu va putea lua în considerare să recomande deschiderea negocierilor (de aderare la UE) cu Georgia”, a indicat miercuri executivul comunitar.

Cu alte cuvinte, georgienii trebuie să voteze cu altcineva, dacă vor în Uniunea Europeană. Reamintim că alegerile parlamentare din Georgia au fost câștigate de partidul de guvernământ „Visul Georgian”, cu 54% dintre voturi. Opoziția pro-UE a strâns doar 38%, procent divizat între patru partide.

Președintele Georgiei nu vrea să recunoască rezultatele alegerilor și o anchetă a început pentru a determina dacă acuzațiile privind fraudarea alegerilor sunt reale.

Georgia este considerată „rebelă” pentru că a adoptat o lege privind transparența ONG-urilor și a finanțării acestora dar și pentru  pachetul de acte normative de protecție a copiilor de ideologia LGBT.

Ucraina e OK

În același raport, Comisia Europeană a sesizat „progrese” în Ucraina, o țară devastată de război, în care n-au mai avut loc alegeri la termen, iar un sfert din populație a plecat din țară.

Cinic, Comisia Europeană notează că „În ciuda progreselor înregistrate în reformele fundamentale, sunt necesare eforturi suplimentare”.

Cât despre Republica Moldova, executivul comunitar a apreciat că sunt necesare eforturi suplimentare pentru implementarea unui plan de “de-oligarhizare”.

Comisia Europeană „aşteaptă cu nerăbdare deschiderea negocierilor pe capitole, începând cu cele de bază, cât mai curând posibil în 2025” cu ambele ţări, dacă sunt îndeplinite condiţiile, se mai arată în raport.

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE