marți, aprilie 16, 2024
ACTUALITATEPreședintele Zelenski a emis un decret prin care Guvernul de la Kiev...

Președintele Zelenski a emis un decret prin care Guvernul de la Kiev va trimite în Parlament un proiect de lege care va interzice Biserica Ortodoxă Ucraineană, afiliată canonic Patriarhiei Moscovei

Președintele Volodimir Zelenski a emis un decret, prin care Consiliul Național pentru Apărare și Securitate Națională va îndruma Guvernul să trimită un proiect de lege în Parlament, care ar interzice organizațiile religioase „afiliate cu centrele de influență ale Federației Ruse”.

La punctul doi se afirmă că Serviciul de Stat pentru Etnopolitică și Libertate de Conștiință va examina, în termen de două luni, statutele Bisericii Ortodoxe Ucrainene pentru „orice legătură bisericească-canonică cu Patriarhia Moscovei și dacă e necesar, să ia măsurile prevăzute de lege”.

De asemenea, instituțiile statului trebuie să verifice legalitatea prezenței Bisericii Ortodoxe Ucrainene la Lavra Pecerska din Kiev, care aparține statului, conform decretului.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Președintele a îndemnat serviciile de securitate să-și intensifice măsurile „pentru a identifica și contracara activitățile subversive ale forțelor speciale rusești în mediul bisericesc din Ucraina”.

Aceste măsuri pe fondul unor percheziții ordonate de autoritățile ucrainene în anumite biserici sau eparhii ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene, între care și cea care-i păstorește pe românii din Cernăuți.

Interesant este că actualul șef al Serviciului de Stat pentru Etnopolitică și Libertate de Conștiință, Elena Bogdan, a avertizat că interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene ar fi o eroare, care ar produce destabilizare în societate.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, cea vizată de decretul lui Zelenski și aflată în relație canonică cu Patriarhia Rusă, a condamnat invazia încă de la început. Mai mult, BOC a adoptat statute noi, care practic o fac autocefală față de Moscova.

Situația religioasă din Ucraina este complexă, pentru că, din 2019, Patriarhia Constantinopolului a acordat un tomos de recunoaștere a Bisericii Ortodoxe din Ucraina, condusă de Mitropolitul Epifanie, care este sprijinită de stat. Această biserică este afiliată, canonic, Patriarhiei de Constantinopol, nu Moscovei.

Între cele două structuri există un conflict, organizația afiliată Patriarhiei Moscovei acuzând noua structură că a preluat cu forța lăcașuri de cult. Majoritatea românilor din Ucraina aparțin de vechea biserică. Structura apărută în 2019 nu este recunoscută de Biserica Ortodoxă Română.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. si-a dat seama intr-un final de ce nu castiga razboiul, Biserica ortodoxa era problema. De 2000 de ani le tot strica planurile.. Cat de intunecat sa fii sa crezi ca te poti lupta cu Dumnezeu..

  2. Gata cu „frăția” ortodoxă?
    Abia aștept ca „adevărații creștini” care comentează și sau moderează acest site să ne lămurească ce și cum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE