ACTUALITATEPreședintele Iohannis cere reexaminarea Legii Zilei Tratatului de la Trianon: Într-o țară...

Președintele Iohannis cere reexaminarea Legii Zilei Tratatului de la Trianon: Într-o țară membră UE, subiectele ce riscă să genereze falii în societate trebuie abordate cu maturitate

Președintele Klaus Iohannis a solicitat, marți, Parlamentului, să reexamineze Legea Tratatului de la Trianon, argumentând că transpunerea în plan legislativ a evenimentelor istorice trebuie “să fie în acord cu valorile și aspirațiile democratice ale poporului român”.

Președintele Klaus Iohannis a trimis, marți, 15 septembrie a.c., Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru declararea zilei de 4 iunie „Ziua Tratatului de la Trianon”, a informat Administrația Prezidențială.

Potrivit cererii de reexaminare, adoptarea de către Parlament a Legii pentru declararea zilei de 4 iunie „Ziua Tratatului de la Trianon” ar fi generat numeroase critici, atât din partea experților, cât și a organizațiilor neguvernamentale.

„Într-o țară membră a Uniunii Europene, puternic atașată de valorile și principiile europene, deschiderea către dialog, abordarea matură a subiectelor ce riscă să genereze falii în societate, promovarea toleranței și a respectului față de demnitatea umană sunt pilonii pe care România trebuie să se bazeze în permanență. În acest proces, autoritățile statului au o responsabilitate majoră.

În calitate de organ reprezentativ suprem al poporului român și de unică autoritate legiuitoare a țării, Parlamentului îi revine responsabilitatea constituțională de a antrena în procesul legislativ actorii relevanți pentru adoptarea actelor normative, pe de o parte, iar pe de altă parte, de a aborda transparent și responsabil transpunerea în plan legislativ a evenimentelor istorice, în acord cu valorile și aspirațiile democratice ale poporului român”, se menționează în documentul oficial.

Ceea ce nu spune președintele e că acele ONG-uri care au contestat legea erau toate formate din reprezentanți ai minorității maghiare din vestul țării. Nu am găsit experții la care se referă Președintele.

Camera Deputaților a decis, la începutul lunii mai, ca data de 4 iunie să fie declarată Ziua Tratatului de la Trianon. Proiectul de lege în acest sens a fost adoptat de deputaţi cu 235 voturi „pentru”, 21 „împotrivă” și 25 abţineri.

Ulterior, președintele Iohannis a contestat această lege la CCR. La începutul lunii iulie, Curtea Constituţională a respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a decis că legea pentru declararea datei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon este constituţională.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate