ACTUALITATEPreședintele Iohannis cere reexaminarea Legii Zilei Tratatului de la Trianon: Într-o țară...

Președintele Iohannis cere reexaminarea Legii Zilei Tratatului de la Trianon: Într-o țară membră UE, subiectele ce riscă să genereze falii în societate trebuie abordate cu maturitate

Președintele Klaus Iohannis a solicitat, marți, Parlamentului, să reexamineze Legea Tratatului de la Trianon, argumentând că transpunerea în plan legislativ a evenimentelor istorice trebuie “să fie în acord cu valorile și aspirațiile democratice ale poporului român”.

Președintele Klaus Iohannis a trimis, marți, 15 septembrie a.c., Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru declararea zilei de 4 iunie „Ziua Tratatului de la Trianon”, a informat Administrația Prezidențială.

Potrivit cererii de reexaminare, adoptarea de către Parlament a Legii pentru declararea zilei de 4 iunie „Ziua Tratatului de la Trianon” ar fi generat numeroase critici, atât din partea experților, cât și a organizațiilor neguvernamentale.

„Într-o țară membră a Uniunii Europene, puternic atașată de valorile și principiile europene, deschiderea către dialog, abordarea matură a subiectelor ce riscă să genereze falii în societate, promovarea toleranței și a respectului față de demnitatea umană sunt pilonii pe care România trebuie să se bazeze în permanență. În acest proces, autoritățile statului au o responsabilitate majoră.

În calitate de organ reprezentativ suprem al poporului român și de unică autoritate legiuitoare a țării, Parlamentului îi revine responsabilitatea constituțională de a antrena în procesul legislativ actorii relevanți pentru adoptarea actelor normative, pe de o parte, iar pe de altă parte, de a aborda transparent și responsabil transpunerea în plan legislativ a evenimentelor istorice, în acord cu valorile și aspirațiile democratice ale poporului român”, se menționează în documentul oficial.

Ceea ce nu spune președintele e că acele ONG-uri care au contestat legea erau toate formate din reprezentanți ai minorității maghiare din vestul țării. Nu am găsit experții la care se referă Președintele.

Camera Deputaților a decis, la începutul lunii mai, ca data de 4 iunie să fie declarată Ziua Tratatului de la Trianon. Proiectul de lege în acest sens a fost adoptat de deputaţi cu 235 voturi „pentru”, 21 „împotrivă” și 25 abţineri.

Ulterior, președintele Iohannis a contestat această lege la CCR. La începutul lunii iulie, Curtea Constituţională a respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a decis că legea pentru declararea datei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon este constituţională.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT