ACTUALITATEPreședintele Iohannis a dispus evacuarea de urgență a 35 de români din...

Președintele Iohannis a dispus evacuarea de urgență a 35 de români din Afganistan. Întrebare: de ce nu s-a putut organiza mai devreme evacuarea?

Președintele României, Klaus Iohannis, a dispus trimiterea avioanelor aparținând Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea a 35 de cetățeni români, aflați în acest moment, în Afganistan.

Decizia președintelui a fost luată la propunerea premierului Florin Cîțu, „având în vedere deteriorarea accelerată a situației de securitate din Afganistan, necesitatea sprijinirii repatrierii cetățenilor români aflați încă în această țară, precum și evaluările în acest sens ale Celulei de criză interinstituționale convocate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE)”, se arată în comunicatul remis luni de Cotroceni.

„România va continua activ consultările și coordonarea politice cu partenerii din Uniunea Europeană, aliații din NATO, inclusiv cu Statele Unite, pentru evaluarea evoluțiilor, a efectelor lor și pentru adoptarea măsurilor care se impun pentru gestionarea acestora – atât în formatele regulate, cât și în cele speciale, precum reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe ai UE de marți, 17 august, sau reuniunea de urgență a Consiliului Nord-Atlantic din aceeași zi”, precizează comunicatul Președinției.

Ceea ce nu precizează comunicatul este de ce evacuarea acestor români se face abia acum, după ce Afganistanul a fost cuprins de haos.

Partea română nu a fost informată și deci a fost luată prin surprindere de decizia de retragere rapidă a aliaților din Afganistan? Sau românii au fost informați, dar nu s-au putut organiza mai repede?

Cert este că acum aeroportul din Kabul este înconjurat de mii de afgani care încearcă disperați să părăsească țara pe calea aerului.

Astfel, au fost înregistrate incidente grave, cu oameni agățați de avioane în timp ce decolau sau înghesuindu-se să intre în aeronave.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate