duminică, iunie 16, 2024
ACTUALITATEPreședintele Franței, Macron, spune că Europa trebuie să-și reducă dependența față de...

Președintele Franței, Macron, spune că Europa trebuie să-și reducă dependența față de SUA, pentru a evita să intre în conflicte „care nu sunt ale noastre” / Macron cere negocieri de pace cu Rusia pentru încheierea războiului din Ucraina

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că Europa trebuie să-și reducă dependența față de SUA și să evite să se lase antrenată într-o confruntare cu China, pe tema Taiwan-ului. Francezul a vorbit din nou despre „autonomia strategică” a Europei față de SUA, pentru ca Europa să devină „a treia superputere”, scrie Politico.

El a declarat că „marele risc” cu care se confruntă Europa este că „ se lasă prinsă în crize care nu sunt ale noastre, ceea ce o împiedică să îşi construiască autonomia strategică ”, în timp ce zbura de la Beijing la Guangzhou.

„Paradoxul ar fi că…începem să urmăm politica Americii, printr-un fel de reflex de panică”, a declarat Macron.Întrebarea la care trebuie să răspundă europenii… este în interesul nostru să accelerăm [o criză] în Taiwan? Nu. Cel mai rău ar fi să credem că noi, europenii, trebuie să devenim adepţi pe această temă şi să ne luăm după agenda americană şi după o reacţie exagerată a Chinei”, a spus el.

Macron a susţinut, de asemenea, că Europa şi-a sporit dependenţa de SUA în ceea ce priveşte armele şi energia şi că acum trebuie să se concentreze pe stimularea industriilor europene de apărare.

De asemenea, el a sugerat că Europa ar trebui să îşi reducă dependenţa de „extrateritorialitatea dolarului american”;, un obiectiv politic cheie atât al Moscovei, cât şi al Beijingului. „Dacă tensiunile dintre cele două superputeri se acutizează… nu vom avea nici timpul, nici resursele necesare pentru a ne finanţa autonomia strategică şi vom deveni vasali” spus el.

El nu a abordat chestiunea garanţiilor de securitate americane în curs de desfăşurare pentru continent, care se bazează în mare măsură pe asistenţa americană în materie de apărare, în contextul primului război terestru major din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Fiind unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU şi singura putere nucleară din UE, Franţa se află într-o poziţie unică din punct de vedere militar. Cu toate acestea, ţara a contribuit mult mai puţin la apărarea Ucrainei împotriva invaziei Rusiei decât multe alte ţări.

În ceea ce privește războiul din Ucraina, Macron a spus că deși nu este timpul pentru negocieri, „le pregătim și trebuie să facem reperele”, informează BFMTV, citat de Mediafax.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE