luni, octombrie 2, 2023
ACTUALITATEPreședintele Croației critică renunțarea la dreptul de veto în UE, pe care...

Președintele Croației critică renunțarea la dreptul de veto în UE, pe care o susține și România: Acest lucru ar însemna impunerea voinței câtorva mari puteri. Nu ne-am alăturat UE și NATO pentru a ajunge fără a avea elementele de bază ale unui stat

Președintele Croației a criticat tentativa unor state mari, susținută și de România, de a se renunța la unanimitate în ceea ce privește deciziile despre politica externă și securitatea Uniunii Europene.

Într-o declarație făcută în urma vizitei la Academia Națională de Apărare a Croației de la Zagreb, Milanovici a spus că renunțarea la dreptul de veto echivalează cu pierderea statalității, pentru că ar transforma UE într-un stat cu capitala la Bruxelles.

Într-un asemenea suprastat, Croația nu ar mai avea niciun cuvânt de spus, a avertizat șeful statului cu capitala la Zagreb.

„Trebuie să fim pregătiți să ne apărăm interesele în circumstanțele date, să nu permitem să fim marginalizați. Aceasta este o temă importantă. Uniunea Europeană are propria sa metodă de luare a deciziilor. În ceea ce privește securitatea și apărarea, care reprezintă fundamentul unui stat, luarea deciziilor se bazează pe principiul unanimității, nu se iau decizii prin votul majorității. Acestea sunt regulile care au fost în vigoare de decenii în UE și acestea sunt regulile în baza cărora noi și toate celelalte state ne-am alăturat UE. Astăzi există o tendință foarte puternică și o presiune din partea unor state mai mari de a aboli principiul unanimității și de a decide prin majoritate sau o mare majoritate de voturi. Acest lucru ar însemna impunerea voinței câtorva mari puteri. Eu sunt împotriva acestui lucru și voi lupta împotriva lui, deoarece consider că este o fraudă. Ar însemna trădarea motivelor pentru care ne-am alăturat UE și ar fi dăunător intereselor naționale croate. Aceasta este o problemă legată de libertăți și lipsa de libertăți, război și pace, viață și moarte. Luarea deciziilor pe baza principiului unanimității trebuie să rămână în UE; dacă acesta ar fi abolit și dacă ne-am apropia chiar mai mult, ar deveni un stat cu un centru la Bruxelles, departe de Zagreb. Și vocea noastră nu va mai fi auzită deloc. Nu ne-am alăturat UE și NATO pentru a ajunge fără a avea elementele de bază ale unui stat”, a avertizat președintele Milanovici, în discursul din fața ofițerilor, preluat de siteul oficial al președinției croate.

Milanovici le-a vorbit celor prezenți și despre alianțele Croației, arătând că loialitățile țării față de UE și NATO vin după cele față de propriul stat.

„Suntem un popor mic, nu secundar. Sunteți singura armată din UE ai cărei predecesori au trebuit să lupte cu arma-n mână, de unii singuri, pentru crearea statului nostru. Și Croația vine pe primul loc. Toate celelalte – UE, NATO – ne solicită loialitatea și angajamentul, dar numai după Croația, care este cea mai importantă și care trebuie protejată”, a tunat președintele.

Reamintim, pentru comparație, că România s-a alăturat grupului de nouă țări care cer eliminarea dreptului de veto al statelor membre, fără să existe nici cea mai mică dezbatere publică, pe ascuns.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

4 COMENTARII

  1. Europarlamentarii romani care au sustinut renunțarea la unanimitate în ceea ce privește deciziile despre politica externă și securitatea Uniunii Europene,trebuie judecati si condamnati pentru inlta tradare.

  2. Trădătorii care renunță la dreptul de veto ar trebui acționați in justiție.

    Ei au fost votați de poporul român. Art. 2 din Constituție spune clar că suveranitatea o dă poporul român și este INALIENABILĂ. Acești trădători care alienează explicit atribute ale suveranității trebuie judecați și băgați in inchisoare.

    Dar propaganda fiind așa de mare, cu corporațiile mediatice străine care domină presa, poporul incă nu știe. Când va ințelege acești trădători vor fi judecați de o revolutie natională care ii va pedepsi pentru trădare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate