luni, octombrie 2, 2023
ACTUALITATEPreședintele Consiliului Concurenței spune că prețurile carburanților sunt la 3-5% sub media...

Președintele Consiliului Concurenței spune că prețurile carburanților sunt la 3-5% sub media europeană. La câte procente se află salariile românilor sub media UE?

Prețurile la carburanți în România sunt mai mici decât media europeană cu 3-5%, a susținut, luni, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, conform Agerpres. Cu toate acestea, în unele benzinării, motorina „premium” poate depăși prețul de 10 lei/litru. Acesta a precizat că este vorba de prețurile practicate de companiile din România fără taxe.

„Ne uităm la datele pe care le dă Eurostat-ul. Comparăm prețurile fără taxe, deci prețurile practicate de companiile din România fără contribuția statului, fără taxe, comparăm prețurile acestea cu media europeană. Și în general când vedem, acum câțiva ani eram la medie şi peste medie, în momentul de față suntem la 3-5% sub media europeană.

Deci, din punctul acesta de vedere nu par să stea mai rău în România decât stau în restul țărilor europene. În rest, desigur, am derulat controalele respective împreună sau am participat la controalele ANPC-ului și ANAF-ului. ANPC are o serie de probleme punctuale în unele benzinării.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Au prezentat rezultatele lor, noi ne uităm la ansamblu, la ceea ce fac companiile, dar nu ne uităm la o stație de benzină, ci la comportamentul companiilor. Nu am acum un rezultat pe care să vi-l pot comunica… Momentan monitorizăm piața, strângem date, nu am aplicat o sancțiune. (…)

Au crescut foarte mult în câteva benzinării din cele 1000 și ceva, nu în aceeași măsură. Hai să ne aducem aminte – că știu că am avut cu unii dintre voi discuții la vremea respectivă, da, era seară, și am spus hai să stăm până dimineața, avem monitorul prețurilor la carburanți, hai să vedem dacă situația asta de la Bihor e o situație generalizată în țară sau e ceva punctual. Și dimineața am văzut că era benzinăria din Bihor și încă două.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Restul avuseseră niște creșteri mult mai mici. Adică nu vorbim de la 8 la 11 lei, cum era Bihorul, la 8 – 8,4 lei. Lanțurile mari au avut creșteri de sub un leu, de 0,4 lei”, a declarat Chirițoiu.

Acesta a mai spus că există o instabilitate în piață și „nu putem să ne prefacem că nu există o criză economică potențată de războiul din zonă”.

Media salarială netă europeană (UE) este cu aproximativ 236% mai mare decât cea din România. La noi în țară, se câștigă în medie un salariu net în valoare de 785 de euro (3.883 lei), spre deosebire de medie Uniunii Europene, în valoare de 1.853 de euro (9.168 lei).

Astfel, ne aflăm la 42,36% sub media europeană. Deși carburanții sunt mai ieftini la noi în țară, puterea de cumpărare în țările unde sunt mai scumpi este semnificativ mai mare.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate