Președintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, a declarat, miercuri, în prima dezbatere a Universității de Vară de la Băile Tușnad, că Uniunea Europeană este „cel mai serios perdant” al războiului, subliniind faptul că este nevoie cât mai curând de un armistițiu și de tratate de pace.
„Uniunea Europeană este perdantul cel mai serios al războiului de acum. Nu știm încă cine va ieși victorios, și cine în ce măsură va ieși victorios și care și în ce măsură vor fi perdanții acestui război la nivel global. Dar știm și vedem că deasupra capului Europei nori negri se adună, doar dacă mă gândesc la cursul valutar euro, dacă privim inflația, creșterea prețurilor la energie, la combustibil, dacă ne uităm la acel haos care domină în diplomația internațională.
Eu cred că aceste poziții extreme ne semnalează că adevărul are foarte multe modalități de interpretare și toate pozițiile poartă elemente ale adevărului. Totuși, astăzi, putem vedea că sunt chestiuni, deși importante, sunt de ordin tactic, sunt o mulțime de dezbateri, de discuții pe care le purtăm, dar în ceea ce privește țelurile strategice nici în Europa Centrală, nici între Ungaria și Polonia nu sunt divergențe, pentru că suntem convinși că o Ucraină independentă care va fi membră a Uniunii Europene și care se integrează în Europa Centrală, acesta este țelul, scopul și avem nevoie de un armistițiu, avem nevoie de pace și acestea trebuie neapărat să se întâmple.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Deci, obiectivele formulate de-a lungul intereselor noastre trebuie rostite clar și cu voce tare. Și trebuie să clarificăm: dacă sunt puncte în care putem să fim de acord, spre exemplu dobândirea statutului de membru al Ucrainei [al Uniunii Europene], aici trebuie să facem front comun.
Iar în chestiunile în care nu putem face front comun, acolo este foarte important să nu ne îngreunăm munca, ci să ne ajutăm, pentru că astfel am putea avansa întreaga situație. (…) Europa Centrală nu trebuie să dispară din cauza acestui război, prietenia ungaro-poloneză nu trebuie să dispară din cauza acestui război.
Scopul nostru este ca Rusia să nu mai reprezinte o amenințare pentru Europa și pentru Europa Centrală, suntem cu toții de acord. Precum suntem de acord și în ceea ce privește faptul că o Europă independentă, democratică, o integrare europeană independentă pentru Ucraina reprezintă viitorul pentru Ucraina, suntem de acord și în acest sens.
Și mai suntem de acord că avem nevoie cât mai curând de un armistițiu, că tratatele de pace trebuie să aibă loc cât mai curând posibil și aceste tratate trebuie să se bazeze pe principiul adevărului și al dreptății.
În anii următori noi nu trebuie să ajungem într-o situație în care Rusia să nu poată exporta materii prime, ci să ajungem la situația în care poziția de monopol să înceteze și dacă am începe să slăbim poziția de monopol într-un mod palpabil, atunci cred că vom oferi Europei Centrale o soluție strategică viabilă în ceea ce privește relația dintre Europa Centrală și Rusia. Dar cheia este ca Rusia să nu mai poată reprezenta din niciun punct de vedere o amenințare pentru Europa și nici pentru Europa Centrală”, a spus Németh Zsolt.
Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, numită „Tusvanyos”, a ajuns la cea de-a 31-a ediție, se desfășoară în perioada 19-24 iulie și este organizat de Fundația „Pro Minoritate” din Budapesta și Consiliul Tineretului Maghiar din România, în parteneriat cu Consiliul Național Maghiar din Transilvania (CNMT) și cu mai multe instituții și asociații, majoritatea din Ungaria, dar și din România.
Referitor la subiectul dezbaterii de sâmbătă, 23 iulie, la care participă premierul Ungariei, Sandor Krisztina (președinte executiv al CNMT) a subliniat că Viktor Orban pornește, în discursul său, de la motto-ul Universității de la Tusvanyos, care este în acest an „Van, ami örök”, despre care a spus că se traducere „Există ceva ce e etern”, traducerea de pe programul făcut public în prezent fiind „Tusvanyos etern”.
„Premierul Orban, de obicei, pornește de la ideea principală, adică de la motto-ul actual și de acolo nu se știe, dar așa cum ne-am obișnuit, cred eu, va oferi un program politic și pentru guvernul ungar și câteva gânduri despre viitorul sau perspectivele Uniunii Europene.
El, de obicei, nu analizează, ci dă un program, aici la Băile Tușnad. Că are el în fiecare an, în februarie, o evaluare anuală, acolo el vorbește despre ce este legat de Ungaria și de politica internă și aici vorbește mai mult și despre perspectivele Uniunii Europene și în general globale”, a precizat Sandor Krisztina.