marți, mai 21, 2024
ACTUALITATEPreședintele Academiei, prof. Ioan-Aurel Pop, despre războiul din Ucraina: Cei care l-au...

Președintele Academiei, prof. Ioan-Aurel Pop, despre războiul din Ucraina: Cei care l-au declanșat, chiar dacă ei se cred în acest moment eroi, după părerea mea sunt criminali de război

Președintele Academiei Române, profesorul Ioan-Aurel Pop, a condamnat dur războiul din Ucraina și i-a numit pe cei care l-au declanșat drept „agresori” și „criminali de război”.

El a spus, pentru EduPedu,  că în România nu există simpatie pentru Rusia și nici pentru acest război.

„Ca om și ca istoric este clară părerea mea: nu există nicio justificare, nici istorică, nici umană, nici politică în legătură cu un atac războinic asupra unei alte țări la începutul mileniului al III-lea în Europa. Există atâtea mijloace diplomatice, războiul nu e un mijloc de rezolvare a litigiilor internaționale dacă acestea există. Poziția mea personală este de revoltă și de condamnare a ceea ce au făcut liderii ruși în frunte cu Putin. De asemenea, e o poziție de simpatie față de țara atacată și o mare admirație pentru rezistența acestui popor. Discursul presupus istoric al liderului de la Kremlin privind inexistența statalității sau a unei tradiții și istorii a Ucrainei este de mult scos din arsenalul lumii civilizate, nu există popor fără istorie. Poporul ucrainean are propria istorie, propriul trecut, are propria tradiție politică justificată. Kievul a fost mama tuturor rusiilor, de acolo a pornit tradiția la sfârșitul mileniului I și începutul mileniului al II-lea al erei creștine, prin urmare, a spune astăzi că Ucraina nu are tradiție istorică, înseamnă să scoți de la naftalină, din arsenalul imperiilor trecute, niște argumente care nu rezistă criticii istorice. În concluzie, condamn ferm această agresiune și vina aparține în totalitate celui care a declanșat războiul.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Eu refuz să comentez asemenea lucruri, domnului Schmitt, în urmă cu 10 ani, i-am tradus o carte, i-am publicat-o, are o chestiune personală legată de mine și refuz să comentez așa ceva, poziția mea a fost întotdeauna pro-occidentală, pentru prezența României în structurile euro-atlantice, iar domnia sa nu face aici decât să se amestece în treburile interne ale unei țări. Eu nu cred că în România, propaganda Sputnik și altele au dat roade și eu vă garantez că dacă faceți mâine un sondaj de opinie de pe străzile din capitală sau de pe oriunde din România nu există simpatie pentru această agresiune și pentru puterea noului imperiu de la Kremlin, de după căderea Uniunii Sovietice.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

În toate cărțile mele mi-am exprimat poziția pro-occidentală, încrederea în viitorul României în cadrul Uniunii Europene și am refuzat să port un dialog cu o țară care are o tradiție deosebită, mă refer la lumea rusă, dar care a alunecat pe panta dictaturii de mult și în care democrația este amenințată sau pe alocuri nici nu există. Națiunile nu au nicio vină pentru declanșarea războaielor, ci conducătorii unor națiuni care declară războaie. Dacă ei ar merge în prima linie să lupte după ce au declarat războiul, vă garantez că nu l-ar mai declara. Prin urmare, națiunile sunt folosite de către o anumită propagandă, iar propaganda de la Kremlin nu face decât să folosească națiunea rusă în scopuri proprii anexioniste și expansioniste și toată lumea civilizată, după părerea mea, trebuie să condamne asemenea acte.

Firește că vor fi repercursiuni și eu sper ca lumea civilizată, occidentală și restul marilor puteri de pe glob să facă poziție comună și să reușească să anihileze această pecingine care este puterea de la Kremlin și care a declanșat acest război, iar cei care l-au declanșat, chiar dacă ei se cred în acest moment eroi, după părerea mea sunt criminali de război”, a declarat președintele Academiei.

Anterior, Academia Română a trimis un mesaj de susținere omologilor săi de la Kiev, în care a condamnat „războiul crud” la care sunt supuși.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

13 COMENTARII

 1. Ca expresie a indelungatei sale istorii milenare de un secol,de la 1940 incoace Ucraina stapaneste niste teritorii romanesti ,deznationalizeaza si oprima jumatate de milion de romani .Cine sustine aceasta realitate este etichetat trol rus si putinist.La Academia Romana nu s-au auzit lucrurile astea doar nu o sa se certe dl Pop cu regimul,La fiecare iesire in spatiul public acelas domn Pop vorbeste in parabole si vorbe mestesugite ,nu pomeneste niciodata nume sau entitati nu care cumva sa supere.

 2. ASTA-I CULMEA IPOCRIZIEI !
  Când alte națiuni (una chiar ortodoxă) au fost distruse de anglo-americani unde erai nene academiciene să-i incriminezi pe agresori? Acum ne dai lecții de istorie ? Dacă atunci ai tăcut, ce tupeu ai să deschizi gura acum…
  Bine că s- a dat pe față, că mulți si-l închipuiau pe acest președinte al Academiei Române un om luminat si-l vedeau chiar un posibil Președinte al Țării.
  Duuute! că suntem sătui de ipocriți!

 3. Cu aceasta ocazie îl rugăm pe,,marele istoric” IAP să sprijine poporul român să recuperăm teritoriile furate de U kraina, Maramureșul istoric, Bucovina de Nord și Bugeacul.Nu ne interesează războiul lor,vrem pământul nostru sfânt udat cu sângele strămoșilor noștri,acum și fără alte prostii diplomatice.Dle.Somanescu,chiar dacă este siteul dumneavoastră nu aveți dreptul să catalogați comentariul unui românaș care scrie aici drept,,jegos”.V-am crezut un gentleman,dar se pare că m-am înșelat.

 4. nenea asta condamna in acest caz incalcarea “criminala” a tratatelor semnate de la caderea razboiului rece, prin inaintarea armata catre est… zici ca esti istoric…? pe bune? ai grija cu declaratiile belicoase ca bagi Romania intr-un razboi care NU este al POPORULUI ROMAN! o fi al tau inconstientule…parca te-am vazut si pe matalik pe lista aia lunga a banilor de la soroshel: matalik, nenea ala de era turnator pe vremea comunishtilor, iar acum se da mare “tzivilizat ioropean” : sora. alta soroshista mi-pi-da iar lista este ingrozitor de lunga…. toti astia “cultii” Romaniei aka vechii colaboratori ai securitatii ati supt la tzatza msatanei sorosh. vai de noi cu asa “eroi”!

   • De ce este comentariul meu “jegos”? Pentru ca este adevarat si adevarul doare? Nu, acest nene NU poate baga Romania in razboi, insa atitudinea belicoasa a unui reprezentant al unei institutii publice nu ar trebui sa faca asemena comentarii. Eu cred ca Romania ar trebui sa aiba o atitudine DIPLOMATA CATRE NEUTRALITATE. SE pare ca va plac tare “titlurile” unor indivizi care, desi educati, SUNT EXTREM DE PROSTI SI CU OCHELARI DE CAL. Respect ce faceti aici si pentru ca mentineti presa libera, insa vad deja colturile cenzurii si modelarii gandirii la dumneavoastra. Pacat.

    • Lasă-i în plata lor. Mă gândeam că e ceva de capul lor, dar se pare că și AUR a luat recent lumină de unde trebuie. Adică de la partenerii strategici și de la Înalta Poartă. Bineînțeles că-i doare să le spui adevărul, au impresia că toți suntem proști și nu observăm schimbarea de atitudine la 180° a unui partid care până mai ieri se bătea cu pumnul în piept pentru reîntregirea țării în vechile hotare. Am șters din abonamentele mele de YT tot ce ține de partidul AUR. La revedere! Drum bun către lins clanțele ambasadelor!

 5. Iar a vorbit în loc să tacă. Acest individ „mare patriot” și agent de influență străin trebuia să ne aducă aminte și de cel mai criminal stat al epocii moderne, anume SUA. Criminalii americanii au ucis numai în Irak zeci de mii de oameni nevinovați, în invazia din 2003. Nu de alta, dar altfel se înțelege că „distinsul patriot” I.A. Pop își ia lumina în plic tot de la ambasade așa cum fac toate slugile aflate la conducerea României în ultimii 32 de ani.

  • Te va încălzi gândul că și americanii-s idioți dacă jumătatea noastră de Europă ar fi iar mongoloidizată? Au vreo legătură, e vreo logică în ce spui sau doar te-ai opărit c-a zis nasoale de Tătuc? Are Pop bubele lui în cap, dar asta cu certitudine nu e una din ele.
   Iar marele discurs istoric al Tătucului nu-i decât întruchiparea elocventă a proverbului ăla polonez cu “plânge de durere în timp ce te lovește”. Ucraina, cu toate relele ce ni le-a făcut, n-are istorie și nu e o țară reală, dar noroc că de-alde Republica Populară Lugansk e. Absolut ridicol.

 6. „Poporul ucrainean are propria istorie, propriul trecut, are propria tradiție politică justificată.” (Ion Aurel Pop)
  Nu cred că este adevărat. Cultura Cucuteni s-a întins din Moldova pînă-n Kievul de azi. Nu sînt piedici naturale care să separe popoare. Majoritatea sînt români dezrădăcinați. Așa zis limbile slave sînt limbi inventate pe baza slavonei.
  Dar mai bine-o zice, Dumnezeul să-l ierte, Acad. Alexandru Surdu:
  „Teritoriul actual al României, așa cum este reprezentat pe hărți datează din anul 1920, România Mare, cu pierderea ulterioară a unor teritorii (Basarabia, Nordul Bucovinei, Sudul Dobrogei). Situarea populației românești, numită uneori „latinitatea orientală”, în jurul anului 1920, era cu totul alta, și chiar fusese altfel programată în convențiile premergătoare intrării României în Primul Război Mondial. Cert este faptul că, după reglementările ulterioare, majoritatea populației românești a rămas în afara teritoriului României Mari. Transnistria, din Nord-Estul Nistrului până în Nordul Mării Negre; Nordul Basarabiei, Moldovei și al Maramureșului; Vestul teritoriului până la Tisa din Câmpia Pannonică și din partea Banatului fuseseră promise României, dar au rămas în afara ei; Sudul Dunării până la Munții Balcani; regiuni întinse din Albania, Macedonia și Grecia până în Peloponez.”
  E vorba doar de anul 1920. Cîți români nu au fost dezrădăcinați pînă atunci?

  • Kievul, tocmai citesc, ar fi fost înființat de khazari. O altă denumire ar fi fost Sambatas.
   Chiar dacă-i așa nu poți pune-un tîrg sau oraș-tîrg în pustiu dintr-o dată. Erau locuitori de mii de ani numai dacă ne gândin la Cultura Cucuteni ce atingea acel ținut. La fel este o tîmpenie să zici că grecii au înființat Tomis, Histria și altele.

   https://www.jstor.org/stable/45113497

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE